Turiști arestați la granița SUA-Canada. Și o româncă a fost victimă. Ce le-au spus autoritățile?

DE Florentina Enache | Actualizat: 07.04.2025 - 13:35
Turiști arestați la granița SUA-Canada. Și o româncă a fost victimă. Ce le-au spus autoritățile? - Foto: Profimedia Images
Turiști arestați la granița SUA-Canada. Și o româncă a fost victimă. Ce le-au spus autoritățile? - Foto: Profimedia Images

Turiști arestați la granița SUA-Canada. Și o româncă a fost victimă. Ce le-au spus autoritățile americane?

SHARE

Rebecca Burke, o turistă britanică, a trăit un coșmar din cauza politicilor de imigrare ale lui Donald Trump. 

Turista, care e artistă grafică, era în călătoria vieții sale. Dar, în timp ce încerca să părăsească SUA, a fost oprită, interogată și etichetată drept imigrant ilegal, apoi a stat 19 zile într-un centru de detenție.

Turiști arestați la granița SUA-Canada. Și o româncă a fost victimă. Ce le-au spus autoritățile?

Acum, întoarsă acasă, ea le spune celor care se gândesc să plece în America lui Trump: „nu o faceți”. Rebecca a povestit pentru The Guardian ce s-a întâmplat și cum același lucru l-a pățit și o româncă.

Citește și: Țara care lasă imigranții să ajungă în SUA care anunță că-l primește „cu brațele deschise” pe Putin

Rebecca Burke, care are 28 de ani, a plecat din Seattle, SUA, pentru a călători în Vancouver, Canada, pe 26 februarie. Deja călătorise șase săptămâni cu rucsacul în spate în SUA.

Artista a călătorit singură, stând la case de oaspeți în mod gratuit în schimbul îndeplinirii unor sarcini casnice.

Când a încercat să treacă în Canada, polițiștii de frontieră canadieni i-au spus că, din cauza faptului că primește cazare în schimbul unor sarcini care trebuie îndeplinite, ar fi trebuit să călătorească cu o viză de muncă, nu cu una turistică. 

Citește și: VIDEO Graniță sudică a SUA, luată cu asalt de migranți, după ce Biden a anulat politicile lui Trump

Aceștia au trimis-o înapoi în SUA, unde oficialii americani au clasificat-o drept imigrant ilegal. A fost încătușată și transportată la un centru de detenție al Serviciului de imigrări și control vamal, unde a fost închisă timp de 19 zile, deși avea bani să plătească un zbor spre casă și era disperată să părăsească SUA.

Ce a pățit turista româncă?

Bana, din România, era în vacanță în Canada și a vizitat parcul Peace Arch, la granița dintre SUA și Canada.

Ea i-a spus lui Becky că își făcea selfie-uri cu soțul ei când un polițist de frontieră american i-a spus că au intrat pe teritoriul american fără viza corespunzătoare și a luat-o în custodie.

Ce s-a întâmplat cu Becky la granița SUA-Canada?

Rebecca sosise în SUA în timpul administrației Biden, doar pentru a deveni una dintre cele 32.809 persoane care au fost arestate în primele 50 de zile ale președinției lui Donald Trump.

Citește și: Dragoș Sprânceană, emisarul României pentru Trump, vânat de creditori. E dator sute de milioane $

Începând din februarie, mai mulți tineri cetățeni străini au fost încarcerați în centrele de detenție pentru motive aparent nesemnificative și reținuți timp de săptămâni.

Spre deosebire de alte cazuri, Burke a încercat să părăsească SUA, nu să intre, când a fost reținută timp de aproape trei săptămâni.

Pe 26 februarie, Becky s-a îmbarcat într-un autocar pentru călătoria de trei ore de la Seattle la Vancouver. Urma să petreacă două luni în casa unui tată divorțat care dorea ajutor cu pregătirea mesei și spălarea rufelor în timpul unei săptămâni din două în care copiii săi locuiau cu el.

Nu se gândea la starea jalnică a relațiilor dintre SUA și Canada când i-a înmânat pașaportul polițistului de frontieră canadian. Acesta a întrebat-o ce intenționează să facă în Canada. Să călătorească, a răspuns ea.

El a întrebat-o unde locuiește. Locuiește cu un bărbat și familia lui, a spus ea. El a întrebat-o de unde îl cunoștea. Becky a spus că s-au întâlnit pe Workaway și că ea va ajuta în casă.

Workaway este o platformă care permite membrilor să organizeze găzduiri la domiciliu și schimburi culturale. Voluntarii trebuie să muncească un timp anume pe zi în schimbul cazării și mâncării, care este furnizată de gazda lor.

Funcționarul i-a spus că trebuie să cerceteze ce este Workaway. El i-a spus șoferului autocarului lui Becky să plece fără ea.

Becky a stat 19 zile în detenție

Workaway îi avertizează pe utilizatori că „vor avea nevoie de viza corectă pentru orice țară pe care o vizitează” și că este responsabilitatea utilizatorului să obțină una, dar nu precizează care este viza corectă pentru tipul de aranjamente pe care le facilitează în orice țară.

Becky a călătorit întotdeauna cu o viză de turist în trecut - inclusiv în SUA în 2022 - fără nicio problemă. A verificat că vizele de muncă sunt necesare doar pentru munca plătită în Canada.

Ea a avut la dispoziție luni de zile pentru a-și planifica călătoria și ar fi solicitat o viză de muncă dacă ar fi fost necesar, spune ea.

Dar oficialii canadieni i-au spus lui Becky că au stabilit că are nevoie de o viză de muncă. Ar putea solicita una din SUA și să se întoarcă, au spus ei. Doi ofițeri au escortat-o în partea americană a frontierei.

După șase ore de așteptare - și după ce a văzut zeci de persoane cărora li se refuza intrarea în SUA și erau obligate să se întoarcă în Canada - Becky a început să se simtă speriată. Apoi a fost chemată într-o cameră de interogatoriu și întrebată ce a făcut în cele șapte săptămâni petrecute în SUA. Fusese plătită? Exista un contract? Și-ar fi pierdut cazarea dacă nu ar mai fi putut furniza servicii? Becky a răspuns nu la toate întrebările. Era o turistă, a spus ea.

Oficialii americani i-au luat amprentele, i-au confiscat telefonul și gențile, au percheziționat-o și au băgat-o într-o celulă.

O oră mai târziu, lui Becky i s-a înmânat o transcriere a interviului pentru a o semna. Era singură, fără consiliere juridică. „Era foarte lung, o grămadă de pagini”. Când a răsfoit-o, a văzut că ofițerul rezumase tot ce îi spusese despre ceea ce făcuse în SUA ca fiind doar „muncă în schimbul cazării”.

„Îmi amintesc că m-am gândit că ar trebui să îi cer să editeze asta”. Dar funcționarul era nerăbdător și irascibil, spune ea, iar ea era epuizată și amețită - nu mâncase toată ziua. „M-am gândit doar că, dacă semnez asta, voi fi liberă. Și nu am vrut să mai stau acolo”. Așa că a semnat.

Apoi i s-a spus că și-a încălcat viza de turist lucrând în SUA. I-au luat amprentele, i-au confiscat telefonul și gențile, i-au tăiat șireturile de la pantofii sport, au percheziționat-o și au băgat-o într-o celulă. 

La ora 23:00, Becky a fost lăsată să își sune familia. Tatăl ei a întrebat ce se va întâmpla în continuare. „M-am uitat la ofițer și el mi-a spus: „O să te ducem la un centru unde îți vei aștepta zborul. Vei sta acolo una sau două zile - până când te vom urca în următorul zbor spre casă”.

Becky a fost încătușată și pusă într-o dubă și a fost dusă la centrul de detenție.

A fost dusă în dormitorul pe care urma să îl împartă cu alte 103 femei: o cameră masivă plină cu mese metalice, bănci și paturi suprapuse, câteva celule în jurul perimetrului și un rând de telefoane cu plată, „ca un spital combinat cu o cantină”. 

Majoritatea femeilor erau din țări din America Latină, dar unele erau din India, China, Iran, Afganistan și Gaza.

„Majoritatea erau solicitanți de azil, dar era o mână de oameni noi care veniseră recent și care nu știau de ce se află aici.”

O femeie pe nume Lewelyn s-a alăturat căminului la câteva zile după Becky. Tocmai se întorsese să-și viziteze familia din Filipine; locuia în SUA din 1976, lucrând ca tehnician de laborator la centrul de cancer al spitalului Universității din Washington. „Avusese o problemă cu viza care fusese rezolvată cu mulți ani în urmă, dar acum era din nou semnalată în sistem.”

Kseniia, o rusoaică care lucra de doi ani într-un salon de manichiură din California, avea permisiunea de a lucra în SUA, dar a fost încătușată în timp ce aștepta ca soțul ei să iasă de la un interviu cu autoritățile. „Era atât de confuză. Îmi tot spunea: am viză de muncă”.

Au fost și alți turiști. Bana, din România, era în vacanță în Canada și a vizitat parcul Peace Arch, la granița internațională dintre SUA și Canada. Ea i-a spus lui Becky că își făcea selfie-uri cu soțul ei când un oficial de frontieră american i-a spus că au intrat pe teritoriul american fără viza corespunzătoare și a luat-o în custodie.

Povestea lui Becky a făcut ocolul globului. La prânz, pe 17 martie, ofițerii au intrat în cămin, au strigat numele lui Becky și i-au spus să se pregătească de plecare. 

Dar calvarul ei nu s-a încheiat. A fost dusă la subsolul aeroportului internațional Seattle-Tacoma pentru un control de securitate. În timp ce fiecare obiect din geanta ei era curățat și dezmembrat, a fost supusă unei percheziții corporale complete.

Becky îi sfătuiește pe toți cei care intenționează să călătorească în SUA să nu meargă. „În primul rând, din cauza pericolului a ceea ce vi s-ar putea întâmpla. Și, în al doilea rând, chiar vreți să dați bani acestei țări chiar acum?”. Becky nu mai are voie să călătorească în SUA pentru zece ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te