Turcia respinge atacuri cu drone și rachete în Marea Neagră cu distrugătoare de apărare aeriană

DE Adina Mutăr | 24.09.2024 - 16:53
Turcia respinge atacuri cu drone și rachete în Marea Neagră cu distrugătoare de apărare aeriană  - Foto: Defense Express (imagine cu caracter ilustrativ)
Turcia respinge atacuri cu drone și rachete în Marea Neagră cu distrugătoare de apărare aeriană - Foto: Defense Express (imagine cu caracter ilustrativ)

Turcia respinge atacuri cu drone și rachete în Marea Neagră cu distrugătoare de apărare aeriană. Locația strategică a Turciei, cu interese maritime vitale în Marea Neagră, Marea Mediterană și Egee, o plasează într-o regiune marcată de tensiuni geopolitice.

SHARE

Turcia respinge atacuri cu drone și rachete în Marea Neagră cu distrugătoare de apărare aeriană.

Provocările de securitate din Marea Neagră, Marea Mediterană și Egee, ape adiacente zonelor de conflict și regiunilor contestate, expun forțele navale turce la diferite amenințări aeriene, inclusiv atacuri cu rachete și drone. 

În consecință, asigurarea protecției activelor navale este esențială pentru salvgardarea liniilor maritime de comunicație și menținerea unei dominații maritime.

Turcia respinge atacuri cu drone și rachete în Marea Neagră cu distrugătoare de apărare aeriană

Biroul de Proiecte al Marinei Turcei a proiectat primul distrugător autohton, TF-2000, construit la Șantierul Naval din Istanbul, o bază cunoscută pentru capacitățile sale avansate în construcțiile navale, potrivit Army Recognition.

TF-2000 va servi ca o platformă cheie pentru apărarea aeriană regională, cu sisteme de senzori avansate, inclusiv sistemul radar phased array proiectat de ASELSAN (ÇAFRAD), ce va asigura supraveghere pe o rază de 300 km.

Această navă de război va fi echipată cu arme puternice, inclusiv rachetele de apărare antiaeriană Siper și Hisar și rachete antinavă Atmaca. În plus, nava va fi echipată cu racheta de croazieră Gezgin, concepută pentru operațiuni ofensive cu rază lungă de acțiune.

Cu o lungime de 149 de metri și o deplasare de 8.300 de tone, TF-2000 poate atinge viteze de peste 26 de noduri.

Sistemul său de lansare verticală cu 96 de celule (MİDLAS) își îmbunătățește semnificativ puterea de foc. Nava are, de asemenea, capacități anti-submarin robuste, cu sisteme de sonar și apărare împotriva torpilelor, integrate în designul său.

Citește și: România și Bulgaria înființează un comandament special la Marea Neagră. Care sunt misiunile C2 FOS?

Restricțiile privind achiziționarea de sisteme precum U.S. Patriot și consecințele achiziției sistemului rusesc de apărare aeriană S-400 au subliniat vulnerabilitatea de a se baza pe furnizorii străini.

Ca răspuns, Turcia și-a accelerat eforturile de a produce pe plan intern tehnologie de apărare de ultimă oră, cum ar fi sistemul de apărare aeriană SIPER, pentru a-și afirma suveranitatea în probleme de apărare.

Citește și: NATO dezvoltă o forță navală în Marea Neagră pentru a contracara Rusia. Care este rolul României?

Necesitatea acestor progrese reflectă și un decalaj în capacitățile navale ale Turciei. Până acum, flota turcă nu avea nave de apărare aeriană dedicate capabile să protejeze împotriva amenințărilor cu rachete de mare viteză și cu rază lungă de acțiune.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te