Turcia închide Marea Neagră pentru NATO și SUA. Vrea să convingă România și Bulgaria să i se alăture

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.11.2023 - 10:02
Turcia nu vrea NATO și SUA în Marea Neagră - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Turcia închide Marea Neagră pentru NATO și SUA. Vrea să convingă România și Bulgaria să i se alăture. Dacă nu, susține că poate să protejeze Marea Neagră și de una singură.

SHARE

Turcia nu vrea NATO și SUA în Marea Neagră din cauză că această prezență crește tensiunile. Vrea să convingă România și Bulgaria să i se alăture.

Turcia, România și Bulgaria se apropie de un acord pentru a crea o forță comună pentru curățarea minelor care plutesc în părțile lor din Marea Neagră, ca parte a consecințelor invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

Turcia închide Marea Neagră pentru NATO și SUA. Vrea să convingă România și Bulgaria să i se alăture

Părțile sunt aproape de a încheia un acord privind formarea forțelor comune de deminare.

Detaliile acordului vor fi discutate la o întâlnire a miniștrilor adjuncți ai apărării celor trei țări la Ankara, miercuri, 22 noiembrie, potrivit mil.in.ua.

Însă nu este clar dacă un acord final va fi semnat după întâlnirea de două zile, din cauza poziției Turciei.

Întâlnirea are loc la câteva zile după ce comandantul marinei turce, amiralul Ercument Tatlıoglu, a comentat împotriva prezenței forțelor navale ale altor aliați NATO, inclusiv SUA, în Marea Neagră.

Potrivit acestuia, prezența navelor din țările non-Marea Neagră ar putea crește și mai mult tensiunile în regiune.

Dacă va fi aprobată, forța comună de deminare a Turciei, României și Bulgariei nu ar fi considerată o operațiune NATO, ci ar fi prima acțiune comună majoră a aliaților de la Marea Neagră de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022.

Citește și: Erdogan, declarație războinică: „Turcia are datoria de a opri vărsarea de sânge din Gaza”

Negocierile între țări privind activitățile comune în Marea Neagră au început în octombrie anul curent.

După cum s-a raportat anterior, la 5 octombrie, o navă de marfă sub pavilion turcesc a lovit o mină în Marea Neagră, în largul coastei României și a suferit avarii minore.

La 19 octombrie, grupul de deminare al Marinei bulgare și Marinei române a început să trauleze Marea Neagră în largul coastei Bulgariei de-a lungul traseului noului coridor maritim ucrainean.

Turcia: SUA nu ar trebui să transforme Marea Neagră într-un Orient Mijlociu

Comandantul marinei turce a declarat vineri că Turcia poate asigura protecția Mării Negre și nu dorește o prezență a SUA sau a NATO acolo.

„Tensiunile dintre Georgia și Rusia care au început în 2008, problemele dintre Osetia de Sud și Osetia de Nord, aceleași probleme în Abhazia, ocuparea Crimeei în 2014, strâmtoarea Kerci în 2018 și războiul ucrainean-rus început în 2022 au inaugurat o nouă eră în lupta geopolitică din Marea Neagră”, a declarat amiralul Ercument Tatlıoglu, comandantul Forțelor Navale Turce, potrivit turkishminute.com.

Citește și: Ministrul român al Apărării semnează contracte de înarmare în Turcia. Bucureștiul confirmă

„După cum știți, NATO încearcă să ia unele măsuri în Marea Neagră. Cu toate acestea, declarăm că vom lua noi înșine aceste măsuri în Marea Neagră și că nu vrem NATO sau America în Marea Neagră”, a adăugat el.

„În timpul războiului Ucraina-Rusia, peste 400 de mine au fost aruncate în Marea Neagră. 17 dintre aceste mine au ajuns pe coasta noastră”, a spus amiralul.

Tatlıoglu a subliniat că detectarea minelor este importantă pentru forarea gazelor naturale în zonă, deoarece explozia minelor ar putea duce la pierderea navelor și a zăcămintelor de gaze naturale care se află în larg.

„Scopul nostru este să fie respectată Convenția Montreux. Am asigurat securitate pentru toată lumea în Marea Neagră. Noi, Turcia, oferim securitate în Marea Neagră. SUA nu ar trebui să transforme Marea Neagră într-un Orient Mijlociu. De aceea nu dorim ca nicio țară NATO să intre în Marea Neagră”, a spus Tatlıoglu.

Conform Convenției de la Montreux din 1936, Ankara deține controlul asupra strâmtorilor Bosfor și Dardanele și poate limita trecerea navelor de război dacă este amenințată sau în timp de război.

În războiul actual, a interzis trecerea navelor de război ale Rusiei. Pactul acordă scutire navelor care se întorc la bazele lor de origine.

Nave de război ale NATO și ale SUA au trecut, dar Turcia vrea să închidă Marea Neagră și pentru acestea din cauza războiului ce se desfășoară între Israel și Hamas, unde interesele Turciei diferă față de cele ale aliaților occidentali.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te