Victoria din aceste state- cheie (”swing states”) a făcut posibilă, în 2016, câștigarea mandatului de președinte în fața candidatei Partidului Democrat, Hillary Clinton. Atunci, Trump a pierdut votul popular, dar a avut majoritatea de 270 de sufragii în Colegiul Electoral, care reunește electorii fiecărui stat în parte.
Potrivit ”Vox”, care citează sondajele de opinie realizate de Morning Consult în fiecare stat în parte, actualul lider de la Casa Albă stă modest în New Hampshire, Wisconsin, Michigan și alte state-cheie.
Cifrele sunt următoarele:
New Hampshire: aprobare- 39%, dezaprobare- 58%
Wisconsin: aprobare- 42%, dezaprobare- 55%
Michigan: aprobare- 42%, dezaprobare- 54%
Iowa: aprobare- 42%, dezaprobare- 54%
Arizona: aprobare- 45%, dezaprobare- 51%
Pennsylvania: aprobare- 45%, dezaprobare- 52%
Ohio: aprobare- 46%, dezaprobare- 50%
Carolina de Nord: aprobare- 46%, dezaprobare- 50%
Florida: aprobare- 48%, dezaprobare- 48%
Indiana: aprobare- 49%, dezaprobare- 46%
În 2016, victoria lui Trump în Wisconsin și Michigan, două state importante în ecuația Colegiului Electoral din MidWest, a fost esențială. Acum, președintele american nu stă tocmai bine în sondaje.
În Pennsylvania, poate cea mai surprinzătoare victorie a sa din 2016, are o cotă de aprobare de doar 45%.
Florida este printre puținele ”state- cheie” în care cifrele președintelui Trump arată la fel de bine ca în ziua alegerilor din 2016. Nu degeaba Donald Trump va face anunțul referitor la al doilea mandat la Orlando, capitala acestui stat.
În Iowa, unde actualul președinte a învins-o pe Hillary Clinton la o diferență de aproape 10 procente, Trump are o cotă de aprobare de doar 42%. Iowa este un stat agricol care a fost lovit din greu de războiul comercial declanșat de liderul de la Casa Albă, în special împotriva Chinei.
Până la alegerile din 2020 mai este un an și jumătate. Aceste cifre nu înseamnă că Donald Trump va pierde alegerile. Nu înseamnă că americanii, care dezaprobă politicile lui Trump, vor susține neapărat un candidat democrat. Cotele de dezaprobare reprezintă însă, o slăbiciune a președintelui american”, scrie ”Vox”.
Publicația americană mai subliniază că ”în momentul de față este inutil să îl măsori pe Trump în sondaje cu oponenții săi democrați”. ”Mulți americani nu și-au formulat, încă, o opinie referitoare la candidatul democrat pe care îl vor să-l înfrunte pe Trump. Doar sprijinul pentru Joe Biden și Bernie Sanders a început să capete cât de cât contur, dar e prea devreme”, adaugă ”Vox”.