Trump 2024: Șase cauze pentru care candidatura sa va fi mai dificilă de data aceasta

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 16.11.2022 - 11:27
Donald Trump vrea un nou mandat de președinte al SUA- Foto: Digi24.ro

Donald Trump și-a anunțat a treia candidatură consecutivă la președinție, într-o încercare extrem de rară a unui fost lider american de a recuceri Casa Albă după ce a pierdut alegerile.  

SHARE

Discursul, care a durat mai mult de o oră, a fost în mare parte un amestec de laude despre palmaresul său prezidențial și atacuri asupra primilor doi ani ai președinției lui Joe Biden, scrie BBC.

Au fost expuse câteva dintre punctele forte ale lui Trump. El are un sentiment de neegalat asupra problemelor care sunt importante pentru conservatorii de la bază, cum ar fi imigrația și criminalitatea.

Stilul său imprevizibil și inflamant poate acoperi celelalte știri și le poate refuza lumina reflectoarelor concurenților săi. Are o bază de susținători loiali și poate motiva americanii, de obicei neangajați, să voteze. După patru ani de mandat, mulți dintre acești susținători dețin funcții de autoritate în Partidul Republican.  

Există, însă, motive să credem că obstacolele cu care se va confrunta în tentativa de a recuceri Casa Albă sunt mai descurajante de data aceasta.

1. Candidatură cu un bagaj negativ de imagine

În urmă cu opt ani, Donald Trump nu avea capital politic negativ. Alegătorii își puteau proiecta speranțele și dorințele asupra lui. El putea face promisiuni expansive fără critici care să indice deficiențele și eșecurile din trecut. Nu mai este cazul. În timp ce Trump a avut câteva realizări notabile de politică în timpul celor patru ani de mandat, inclusiv reduceri de taxe și reforma justiției penale, a avut și eșecuri importante.  

Republicanii își vor aminti incapacitatea sa de a abroga reformele democrate în domeniul sănătății și promisiunile sale repetate de investiții în infrastructură care nu s-au realizat niciodată. Și apoi este modul de gestionare a pandemiei de coronavirus, care l-ar putea expune la atacuri pe mai multe fronturi.  

Democrații au criticat demult răspunsul său la pandemie ca fiind insuficient de agresiv, dar există politicieni de dreapta care cred că a mers prea departe în sprijinirea eforturilor guvernului.  

2. Umbra zilei de 6 ianuarie

Trump va trebui să explice modul în care a gestionat sfârşitul preşedinţiei sale şi rolul său în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA. Imaginile din acea zi, cu susținătorii fluturând bannere cu Trump în mijlocul gazelor lacrimogene, în timp ce au jefuit Capitoliul și au oprit temporar tranziția pașnică a puterii, nu vor fi ușor uitate. 

Alegerile de la jumătatea mandatului au demonstrat că ceea ce s-a întâmplat în acea zi - inclusiv cuvintele și acțiunile lui Trump în săptămânile care au precedat - ar putea influența comportamentul alegătorilor.   Mulți candidați republicani, care l-au sprijinit total pe Trump în refuzul de a accepta rezultatele alegerilor din 2020, au pierdut.   

3. Dureri de cap legale

Unul dintre motivele pentru care Trump este atât de dornic să candideze din nou este că îi va permite să-și încadreze mai eficient multiplele anchete penale și civile ca parte a unei vendete politice mai ample.  

Deși acest lucru ar putea funcționa în scopuri de relații publice, expunerea juridică a domnului Trump în aceste cazuri este reală.  

Fostul președinte se apără în prezent împotriva unei anchete penale de manipulare a alegerilor în Georgia, a unui caz de fraudă, civilă care vizează imperiul său de afaceri din New York, a unui proces pentru defăimare care implică o acuzație de agresiune sexuală și a anchetelor federale cu privire la rolul său în atacul de la Capitoliu și manipularea post-prezidenţială a materialelor clasificate.  

Citește și: Donald Trump anunţă o nouă candidatură la Casa Albă. „Votul va fi mult diferit"

Cât de mari sunt problemele legale ale lui Trump? Oricare dintre aceste investigații ar putea duce la procese care ar domina titlurile din presă și, cel puțin temporar, ar deraia planurile de campanie ale lui Trump. În cel mai bun caz s-ar termina cu sancțiuni financiare. Cea mai rea variantă este închisoarea.

4. Un adversar mai dur

În competiția de acum opt ani pentru desemnarea prezidențialul republican Trump s-a confruntat cu guvernatorul Floridei de atunci, Jeb Bush, care s-a dovedit totuși a fi un tigru de hârtie.

Un buget consistent de campanie și un nume de familie celebru nu au fost suficiente. Jeb Bush nu își conectase politica de imigrație și educație cu baza Partidului Republican.

Dacă Trump dorește nominalizarea în 2024, ar putea fi nevoit să se lupte din nou cu un guvernator al Floridei. Spre deosebire de Jeb Bush, Ron DeSantis tocmai a fost reales cu un scor confortabil care sugerează că este în ton cu susținătorii de la baza partidului. Deși nu a fost încă testat pe scena națională, DeSantis este o vedetă politică în ascensiune.  

5. Scădere de popularitate

În ajunul anunțului despre candidatura lui Trump, un grup conservator a lansat o serie de sondaje care au arătat că Trump este al doilea după Ron DeSantis în ceea ce privește susținerea alegătorilor republicani din Iowa și New Hampshire. Cele două state votează la începutul procesului de nominalizare a candidatului republican la Președinție.

DeSantis conduce, de asemenea, cu 26 de puncte în Florida și cu 20 în Georgia, stat care organizează scrutinul pentru Senat în decembrie. În toate aceste state, cifrele lui Trump au fost mult mai scăzute față de sondajele anterioare.    

Potrivit exit-poll-urilor din alegerile de la jumătatea mandatului, recent încheiate, Trump pur și simplu nu este foarte popular - inclusiv în statele- cheie pe care ar trebui să le câștige pentru a-și asigura Președinția la alegerile viitoare.

Citește și: BREAKING Rachetele lui Putin cad în Polonia. Cel puțin doi morți. Forțele armate, în alertă maximă

În New Hampshire, doar 30% dintre alegători au spus că doresc ca Trump să candideze din nou la președinție. În Florida, doar 33%.

6. Vârstă înaintată

Dacă va câștiga Președinția, Trump ar avea 78 de ani la momentul când va depune jurământul. Deși aceasta este aceeași vârstă pe care o avea Joe Biden când a devenit președinte, ar face din el al doilea cel mai în vârstă președinte din istoria SUA.  

Poverea tot mai mare a vârstei este inevitabilă. Nu există nicio garanție că Trump poate rezista tipului de campanie riguroasă necesară pentru a câștiga nominalizarea republicană - în special una în care se va confrunta cu candidați mult mai tineri. Domnul Trump a dat dovadă de o rezistență remarcabilă în trecut, dar fiecare bărbat are limitele lui.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te