Tragedia de la Milano: cele 16 secunde care au precedat prăbușirea avionului lui Dan Petrescu

DE Edi Neagu | Actualizat: 04.10.2021 - 11:21
Miliardarul Dan Petrescu și-a pierdut viața în accident. FOTO: Facebook

Avionul pilotat de Dan Petrescu a deviat de la ruta normală. Întrebat de turnul de control dacă sunt turbulențe, pilotul a răspuns că nu.

SHARE
Ce s-a întrâmplat duminică la 13:07? La trei minute de la decolarea de pe aeroportul Linate din Milano avionul Pilatus PC-12 în care se afla miliardarul român Dan Petrescu și familia sa începe să devieze de la ruta stabilită și să transmită parametri anormali, relatează Hotnews.ro. Potrivit Corriere dela Sera, personalul turnului de control ia legătura cu pilotul.
 
„De ce ai deviat? Pentru a evita turbulențele?”, au întrebat controlorii de trafic. „Nu”, a fost singurul răspuns al pilotului. Scurtul dialog a avut loc când avionul începuse să piardă din altitudine.
 
În mai puțin de un minut avionul dispare de pe monitoare, fără a cere să se întoarcă de urgență pe aeroport.
 
Avionul Pilatus PC-12 identificat Y2-Pdv ajunsese la Milano din București pe 30 septembrie.
 
 
Duminică la ora 12.52 iese de pe terminalul pentru zboruri private. La 13:04:08 decolează.
La 13:07:40 își continuă zborul cu 293 de kilometri pe oră, la 1.631 de metri altitudine, două secunde mai târziu altitudinea scade la 1.615 metri și viteza ajunge la aproape 303. Alte două secunde mai târziu și este mai jos cu 52 de metri. Cu șapte secunde înainte de ultimul semnal, aeronava înregistrează cea mai mare viteză: 319 kilometri pe oră, ceea ce ar demonstra că pilotul a încercat să redreseze aeronava. Ultimul semnal al avionului a fost înregistrat la 13:07:56.
 
Anchetatorii vorbesc despre o „cădere verticală”.
 
Potrivit Corriere della Sera, la bordul avionului privat prăbușit duminică la periferia orașului Milano se aflau Dan Petrescu, 68 de ani, un bogat om de afaceri român cu cetățenie germană, și soția sa, 65 de ani, născută în România cu cetățenie franceză. Printre victime se numără și fiul său, Dan Stefan Petrescu, în vârstă de 30 de ani, indicat inițial ca pilotând avionul, născut la München și, de asemenea, cu dublă cetățenie.
 
 
Petrescu este cunoscut în România ca un antreprenor imobiliar de succes, unul dintre cei mai bogați oameni din țară, proprietar de hipermarketuri și galerii comerciale. Dan Petrescu, supranumit ”miliardarul din umbră”, a fost partenerul de afaceri al lui Ion Ţiriac imediat după Revoluţie, iar averea de miliarde de euro a făcut-o din afaceri imobiliare. Acesta era foarte discret: conducea maşini vechi şi se îmbrăca modest.
 
Extrem de discret, Dan Petrescu a câştigat sume uriaşe din imobiliare. Zeci de supermarketuri din ţară sunt construite pe terenurile sale, iar lunar încasează milioane de euro din chirii. Aşa a ajuns la o avere de aproximativ 3 miliarde de euro, fiind acum cel mai bogat român.
 
Necunoscut publicului larg şi îmbogăţit la începutul anilor ’90 ca angajat al grupului de firme Ţiriac, Dan Petrescu a făcut miliarde de euro.
 
Un avion privat de mici dimensiuni înmatriculat în România YR-PDV s-a prăbușit duminică peste o clădire goală de la marginea orașului italian Milano, anunță Reuters. Toți cei opt oameni de la bord au murit, potrivit poliției. Printre morți s-ar afla și un copil. Avionul făcea un zbor de pe aeroportul Linate din Milano, după ce pe 30 septembrie a făcut drumul de la București la Milano. Mai mulți martori au relatat că au văzut cum de la motorul avionului ieșeau flăcări și fum chiar înainte să se prăbușească.

Potrivit informațiilor comunicate MAE de autoritățile italiene reprezentanților oficiului consular român, din cercetările efectuate până la acest moment, rezultă că printre persoanele decedate se află doi cetățeni români, cu dublă cetățenie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te