Tensiuni în Serbia - Kosovo: Mai multe țări condamnă guvernul de la Priștina, armata sârbă în alertă

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 27.05.2023 - 08:25
Ciocniri violente au avut loc între poliție și sârbi în nordul Kosovo - Foto: Profimedia Images

Ciocniri violente au avut loc între poliție și sârbi în nordul Kosovo. Mai multe țări condamnă intervenția în forță a guvernului de la Priștina, armata sârbă este în alertă, iar preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a spus că renunţă la conducerea Partidului Progresist Sârb.

SHARE

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a plasat armata în alertă şi a ordonat mai multor unităţi să se deplaseze în apropierea graniţei cu provincia Kosovo, în contextul ciocnirilor care au avut loc între poliţie şi sârbii din municipalitatea Zvecan, situată în nordul provinciei, a informat agenţia Tanjug, citată de Reuters.

Confruntările dintre populaţia sârbă din Zvecan şi poşiţie au avut loc în contextul în care forţele de ordine intertveneau pentru ca noul primar, etnic albanez, să intre în birou.

Votul în alegerile locale a fost boicotat de sârbii care reprezintă majoritatea în zonă.

Presa locală a transmis că poliţia din Kosovo a utilizat gaze lacrimogene într-o mulţime adunată în faţa clădirii municipalităţii.

Citește și: „Războiul clanurilor” pentru tronul „țarului Putin” a început. Elita rusă nu mai crede în victorie

Marea Britanie, Franţa, Italia, Germania şi Statele Unite condamnă intervenţia forţelor de ordine din Kosovo şi fac apel la calm

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a condamnat guvernul din Kosovo pentru accesul cu forţa în clădirile municipale din nordul ţării şi i-a cerut prim-ministrului Albin Kurti să intervină. 

Blinken a afirmat că acţiunile din Kosovo sunt împotriva recomandărilor SUA şi a celor europene şi „au escaladat brusc şi inutil tensiunile, subminând eforturile de a ajuta la normalizarea relaţiilor dintre Kosovo şi Serbia şi vor avea consecinţe asupra relaţiilor noastre bilaterale cu Kosovo”.

El a cerut tuturor părţilor „să se abţină de la orice alte acţiuni care vor accentua tensiunile şi vor promova conflictul”.

Ulterior, Marea Britanie, Franţa, Italia, Germania şi Statele Unite au condamnat decizia autorităţilor din Kosovo de a forţa accesul în clădirile municipale din nordul provinciei, cerându-le să se retragă şi să detensioneze situaţia.

Cotește și: Liderul Crimeii și-a înființat două armate de mercenari. Rusia, în prag de divizare

„Condamnăm decizia Kosovo de a forţa accesul în clădirile municipale din nordul Kosovo, în ciuda apelului nostru la calm. Solicităm autorităţilor kosovars să se retragă imediat, să detensioneze situaţia şi să se coordoneze îndeaproape cu EULEX (misiunea UE) şi KFOR (misiunea NATO). în Kosovo”, au transmis cele cinci state într-o declaraţie comună postată pe site-ul web al guvernului britanic, conform Reuters, informează News.ro.

„Suntem îngrijoraţi de decizia Serbiei de a ridica nivelul de alertă al forţelor sale armate la graniţa cu Kosovo şi cerem tuturor părţilor prudenţă maximă şi evitarea retoricii inflamante”, se mai arată în document.

Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei, spune că renunţă la conducerea Partidului Progresist Sârb

Preşedintele Aleksandar Vucic renunţă la conducerea Partidului Progresist Sârb (SNS), potrivit anunţului pe cale l-a făcut vineri la un miting de amploare pe care l-a organizat la Belgrad, pe fondul unei crize interne declanşate de violenţele armate care au zguduit Serbia, informează dpa.

"Aceasta este ultima seară în care mă voi adresa dumneavoastră în calitate de preşedinte al SNS", a spus Vucic.

SNS organizează sâmbătă un congres al partidului, dar Vucic nu a spus cine îi va urma în fruntea partidului.

Preşedintele sârb s-a aflat la conducerea ţării, în diverse funcţii, din 2012. Criticii îl acuză pentru stilul său autoritar de guvernare.

Retragerea sa de la conducerea SNS are o semnificaţie redusă în contextul în care Vucic şi susţinătorii săi controlează majoritatea mass-media, sistemul judiciar şi o parte a economiei. Cu toate acestea, cele două atacuri armate în masă care s-au soldat de 18 morţi la începutul lunii au zguduit societatea sârbă.

Opozanţii preşedintelui Vucic au ridicat problema controlului armelor la proteste şi au cerut să se ia măsuri. Membrii opoziţiei au subliniat retorica agresivă a preşedintelui faţă de opozanţii politici, precum şi situaţia presei tabloid, care, în opinia lor, banalizează violenţa infractorilor şi, în acelaşi timp, îi oferă lui Vucic o platformă.

Preşedintele Aleksandar Vucic a fost vizibil îngrijorat din cauza protestelor recente. El a organizat marele miting de la Belgrad pentru a demonstra stabilitatea puterii sale.

Autobuze din toată Serbia, precum şi din ţările vecine cu populaţie sârbă, au adus participanţi în capitală. Presa a raportat presiuni asupra oficialilor de stat pentru a călători la Belgrad chiar şi împotriva voinţei lor.

În perioada premergătoare mitingului, Vucic a descris manifestaţia drept "cea mai mare adunare populară din istoria Serbiei" şi a promis cel puţin 140.000 de participanţi.

Potrivit observaţiilor unui reporter dpa şi a presei sârbe independente, la miting au fost prezente câteva zeci de mii de persoane, relatează Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te