Succesorul lui Kadîrov amenință aliații SUA, printre care e și România: „Va îngenunchea”

DE Catinca Doboș | Actualizat: 24.04.2024 - 13:35
Succesorul lui Kadârov amenință aliații SUA, printre care e și România: „Va îngenunchea”. Foto: Novaya Gazeta Europe
Succesorul lui Kadârov amenință aliații SUA, printre care e și România: „Va îngenunchea”. Foto: Novaya Gazeta Europe

Succesorul lui Kadîrov amenință aliații SUA, printre care e și România: „Va îngenunchea”. Ramzan Kadîrov, șeful Ceceniei, este grav bolnav, iar Moscova trebuie acum să decidă rapid cum să mențină stabilitatea după dispariția brutalului dictator cecen.

SHARE

În aceste vremuri deja dificile, Kremlinul se confruntă cu o problemă pe care și-a creat-o singur prin construirea unui model rigid și, în același timp, foarte fragil de putere unică în Cecenia, relatează Novaya Gazeta Europe

Dar starea de sănătate a lui Ramzan Kadîrov, în vârstă de 47 de ani, nu lasă nicio speranță de însănătoșire, iar Moscova trebuie acum să decidă rapid cum să mențină stabilitatea după dispariția brutalului dictator cecen.

Citește și: Unul dintre cei mai puternici aliați ai lui Putin, pe moarte. Are necroză pancreatică

Nu există o soluție simplă la această problemă: niciunul dintre acoliții "padișahului" prezenți în sfera publică nu este capabil să devină o copie exactă a acestuia și să conducă regiunea după modelul Kadîrov.

Nu va exista un al doilea Kadîrov - Moscova își dă seama de acest lucru, la fel ca și cei mai apropiați colaboratori ai liderului cecen și membrii familiei sale, care duc lupte sângeroase pentru pozițiile de conducere în republică.

În aceste circumstanțe, cum a reușit să germineze un nou candidat la succesiune, care nu este evident? Și susține Kadyrov însuși alegerea Kremlinului?

Succesorul lui Kadârov amenință aliații SUA, printre care e și România: „Va îngenunchea”. 

„Rusia va câștiga în această operațiune militară specială și pe toate celelalte câmpuri de luptă. Da, va trebui să luptăm din greu până în 2029-2030, dar vă pot asigura că rezultatul acestei operațiuni militare speciale va fi că blocul NATO va înceta să mai existe în formatul în care există astăzi. Cele mai multe dintre acele state, care astăzi aleargă după America, vor îngenunchea și vor jura credință Rusiei, cerând să fie acceptate în coaliția noastră”, spune Alaudinov.

Citește și: Soarta celor mai vocali critici ai lui Putin: Otrăviri, accidente de avion și căderi de la ferestre

"Novaya Gazeta Europe" a pregătit un studiu pe scară largă al peisajului politic din Cecenia în ultimii ani, în care spune de ce Ramzan Kadîrov dispare atât de des din ochii publicului și care dintre asociații săi au reușit să joace în mod convingător rolul de "cecen bun" în aceste circumstanțe.

La 8 decembrie, la Moscova a avut loc cel de-al 21-lea congres al Rusiei Unite, în cadrul căruia delegații au susținut candidatura lui Vladimir Putin pentru un al cincilea mandat prezidențial.

Citește și: Fiul de 15 ani al lui Kadîrov, decorat „pentru meritele sale”, numit șef al securității în Cecenia

Acest eveniment nu a fost diferit de cele anterioare, cu o singură excepție: pentru aproape prima dată, unul dintre vorbitorii centrali ai congresului a fost un cecen.

Și nu a fost Ramzan Kadîrov, ci o "figură militară rusă", generalul-maior Apti Alaudinov, comandantul asociației de voluntari ceceni a forțelor speciale Akhmat, care a primit acest titlu militar, precum și Steaua de Erou al Rusiei, în tranșeele ucrainene.

Citește și: Există piaţa neagră a prizonierilor de război. Care este rolul Rusiei şi Ceceniei

Îmbrăcat într-o jachetă de stat-major militar fără pretenții, cu o beretă verde bine pusă la punct, cu o barbă îngrijită, Alaudinov s-a simțit încrezător pe scena pe care tocmai fusese Putin.

În fața unui public elevat (în parchet stătea întreaga coloratură a Rusiei Unite, în frunte cu Dmitri Medvedev), Alaudinov a vorbit fără hârtii, fără vorbe parazite și aproape fără accent. Zâmbetul său fermecător i-a rămas pe față pe tot parcursul discursului.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te