Există piaţa neagră a prizonierilor de război. Care este rolul Rusiei şi Ceceniei

DE Florin Budescu | Actualizat: 14.03.2024 - 09:35
Există piaţa neagră a prizonierilor de război. Care este rolul Rusiei şi Ceceniei - Foto: Profimedia Images
Există piaţa neagră a prizonierilor de război. Care este rolul Rusiei şi Ceceniei - Foto: Profimedia Images

Există piaţa neagră a prizonierilor de război. Care este rolul Rusiei şi Ceceniei. Armata rusă organizează o piaţă neagră a prizonierilor de război, prin care mercenari ceceni cumpără prizonieri ucraineni.

SHARE

Există piaţa neagră a prizonierilor de război. Care este rolul Rusiei şi Ceceniei. Armata rusă organizează o piaţă neagră a prizonierilor de război, prin care mercenari ceceni cumpără prizonieri ucraineni, de la armata rusă.

Apoi, îi eliberează în schimbul unor prizonieri ceceni, dezvăluie cotidianul britanic The Times, pe baza unor declaraţii ale autorităţilor ucrainene.

Există piaţa neagră a prizonierilor de război. Care este rolul Rusiei şi Ceceniei

Cotidianul britanic citează o declaraţie a unui purtător de cuvânt al Centrului de Coordonare ucrainean, cu privire la tratamentul prizonierilor de război, Petro Iaţenko.

”Au existat cazuri în care cecenii au cumpărat răniţi de-ai noşri (ucraineni) de la armata rusă, i-au trimis în (capitala cecenă) Groznîi şi apoi i-au eliberat în schimbul eliberării unor prizonieri de-ai lor”, declară Petro Iaţenko.

Într-un centru de reeducare, la Liov, un oraş situat în vestul Ucrainei, Viaceslav Levîţkii, în vârstă de 41 de ani, un combatant pe front, în februarie 2023, îşi povesteşte experienţa.

Citeşte şi: Putin vrea distrugerea totală a Ucrainei. Ordinul straniu care ar putea extinde războiul spre NATO

Rănit prin împuşcare în luptă, militarul spune că a leşinat. După ce s-a trezit, a doua zi, a încercat să se târască până într-o poziţie ucraineană, însă aceasta a fost cucerită de militari ruşi.

Rănit, el a fost luat prizonier şi torturat, cu speranţa să dezvăluie lungimea de undă folosită pe staţiile de radio ucrainene.

După două zile, spune el, a fost condus într-o poziţie cecenă, departe de front. La spital, ambele picioare şi ambele mâini, rănite prin împuşcare, i-au fost amputate.

Citeşte şi: Brigada sinucigașă a lui Putin. Zeci de mii de soldați, din pușcărie în prima linie contra Ucrainei

Câteva zile mai târziu, spune el, a făcut parte dintr-un schimb de prizonieri, alături de alţi 39 de ucraineni.

În pofida unei reputaţii de combatanţi feroce, care-şi îngrozesc adversarii, cecenii s-au purtat foarte amical, potrivit militarului ucrainean. ”Mi-au dat inclusiv un scaun cu rotile”, declară Viaceslav Levîţkii.

Foto: Profimedia Images

”Când am plecat, ne-am îmbrăţişat şi ne-am fotografiat împreună. Un comandant cecen mi-a spus că «după ce veţi învinge Rusia, noi vom face la fel»”, declară el.

Compasiune

Potrivit militarului ucrainean, locuitorii acestei republici ruse privesc cu compasiune soarta Ucrainei, după ce au cunoscut represiunea rusă, în cele două Războaie din Cecenia, în perioada 1994-1996 şi 1999-2000.

Petro Iaţenko declară că această piaţă neagră este singura soluţie prin care Groznîi îşi poate recupera militarii trimişi pe front - kadîroviţii.

”E un jackpot, atunci când prindem un cecen, pentru că ştim că Groznîi cumpără prizonieri ucraineni de la Moscova, pentru a-i schimba cu ai lor, cât mai repede”, declara el într-un interviu acordat ziarului francez Le Monde, fără să precizeze suma.

Dezminţire

În urma mărturiei lui Viaceslav Levîţkii, liderul cecen Ramzan Kadîrov a dezminţit existenţa acestei pieţe negre. El a respins totodată acuzaţiile de tortură imputate forţelor ruse.

”Procedura s-a desfăşurat cu respectarea strictă a dreptului internţaional. Prin urmare, ţin să precizez că nu există nici piaţă neagră şi nici tortură, nici în Rusia şi nici în Republica Cecenă”, subliniază el, pe Telegram.

Numărul militarilor ceceni implicaţi în Războiul din Ucraina a fost estimat de către autorităţile ucrainene la aproximativ 10.000.

The Times scrie că cecenii sunt în prezent mai puţin numeroşi şi că forţele cecene sunt trimise mai mult în misiuni logistice, departe de front, conform News.ro.

Postul de ştiri RBC-Ukraine înregistra la 6 martie un total de 3.135 de prozonieri ucraineni repatriaţi, fără să poată preciza proporţia celor eliberaţi în schimburi cu ceceni.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te