„Voi trimite trupe americane în Europa de Est şi în state membre NATO în curând, nu mulţi”, a anunţat vineri preşedintele american, fără să facă alte precizări.
Statele Unite au plasat în alertă 8.500 de militari în vederea unei consolidări a NATO.
Joe Biden a reiterat că este exclus să trimită trupe americane în Ucraina, care nu este un stat membru NATO. O trimitere de trupe în Europa de Est este un mijloc de presiune suplimentară asupra preşedintelui rus Vladimir Putin care, estimează americanii, poate ataca Ucraina în februarie.
Citește și: NEWSWEEK LIVE Andrew Kinsel, un american în Ucraina: Nu plecăm nicăieri, nu vindem nimic
Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a estimat că, prin desfăşurarea a peste 100.000 de militrari ruşi la frontera ucraineană, Rusia a adunat suficiente forţe în vederea unei invazii, însă a subliniat că un război între Ucraina şi Rusia ”nu este inevitabil”.
Citește și: Localitățile din jurul Bucureștiului, niveluri record de infectare cu COVID. Otopeni, în top
”Mai este timp şi loc de diplomaţie”, a apreciat el.
La Londra, Boris Johnson s-a declarat ”hotărât să accelereze eforturi dplomatice şi să consolideze disuasiunea în vederea evitării unei băi de sânge în Europa”, a anunţat vineri seara o purtătoare de cuvânt a Guvernului.
Boris Johnson urmează să discute, în zilele următoare, cu preşedintele rus Vladimir Putin, înaintea unei vizite în regiune.
”Probabilitatea atacului există, ea nu a dispărut şi nu a fost mai puţin gravă în 2021”, însă ”nu observăm o dezescaladare mai mare faţă de” anul trecut, a apreciat, la rândul său, într-o conferinţă de presă, la Kiev, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. ”N-avem nevoie de această panică”, a subliniat el, îndemnând Rusia ”să facă paşi pentru a dovedi” că nu trece la atac.
”Cel mai mare risc al Ucrainei” în prezent este ”destabilizarea situaţiei în interiorul ţării”, avertizează el.
Rusia dezminte orice plan de invazie, însă se consderă ameninţată de extinderea NATO de 20 de ani şi de susţinerea Ucrainei de către Occident, arată news.ro.
Ea a legat, astfel, o dezescaladare de oprirea politicii extinderii NATO, mai ales în Ucraina, şi de o revenirea a desfăşurărilor militare occidentale la fronterele din 1997.