Statele Unite pun presiune pe Rusia pentru oprirea războiului din Ucraina.
„Statele Unite iau în serios facilitarea încheierii acestui război fără sens”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Tammy Bruce, după discuția dintre Marco Rubio și Serghei Lavrov, citată de Kyiv Post.
SUA pun "tunurile" pe Rusia pentru a forța pacea: „Nu mai trageţi, staţi jos şi semnaţi un acord”
Convorbirea a avut loc la solicitarea ministrului rus de Externe, după ce trimisul special american, Steve Witkoff, a efectuat o vizită la Moscova pe 25 aprilie.
Potrivit Departamentului de Stat, Rubio „i-a cerut omologului său rus următorii paşi în negocierile de pace Rusia-Ucraina şi necesitatea de a pune capăt războiului acum”.
Tammy Bruce a adăugat că „Statele Unite sunt hotărâte să faciliteze încheierea acestui război fără sens”, fără a oferi însă detalii suplimentare despre propunerile discutate.
Citește și: Lavrov s-a enervat într-un interviu pentru CBS: „Nu mă ascultați! Vom continua să lovim Ucraina”
Moscova vorbește despre un „dialog fructuos” cu Washingtonul
Rusia tinde să prezinte aceste contacte ca un semnal de normalizare a relațiilor cu administrația Trump, însă continuă să aibă pretenții maximale în Ucraina.
În propriul comunicat, Ministerul rus de Externe a precizat că „părţile au continuat un schimb fructuos de opinii cu privire la aspectele-cheie ale dialogului politic Rusia-SUA, care s-a intensificat în mod semnificativ în ultima perioadă”, evitând însă orice referire la conflictul din Ucraina.
Citește și: Rusia anunță condițiile pentru oprirea războiului. Putin cere oficial 20% din teritoriul Ucrainei
Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a negocia direct cu Ucraina pentru încetarea conflictului, însă cere ca recunoașterea anexării a cinci regiuni ucrainene, inclusiv Crimeea, să fie o condiție „imperativă” pentru pace.
Într-un interviu pentru publicația braziliană O Globo, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că „recunoaşterea internaţională a stăpânirii Rusiei asupra Crimeei, Sevastopolului, Republicii Populare Doneţk, Republicii Populare Lugansk, regiunilor Herson şi Zaporojie este imperativă”.
Ucraina respinge ferm orice discuție despre cedarea acestor teritorii, considerând anexările drept o „acaparare ilegală”, potrivit Mediafax.