SUA nu mai au bani pentru războiul din Ucraina, țară măcinată de corupție. Șefa armatei, arestată

DE Daniel Toșa | Actualizat: 06.12.2023 - 13:12
SUA nu mai au bani pentru războiul din Ucraina, țară măcinată de corupție. Șefa armatei, arestată - Foto: Facebook/ SBU/Volodimir Zelenski

SUA nu mai au bani pentru războiul din Ucraina, țară măcinată de corupție. Șefa armatei, arestată. Efortul de război al Ucrainei ar putea să se stingă în fața Rusiei după ce, atât SUA, cât și UE au avertizat că "nu mai are bani" pentru Kievul măcinat de corupție.

SHARE

Mai mai mulți oficiali americani, inclusiv secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen au avertizat Washingtonul "nu mai are bani" pentru a susține Ucraina în războiul cu Rusia, iar „vânturile” par să se schimbe și în Europa.

SUA nu mai au bani pentru războiul din Ucraina, țară măcinată de corupție. Șefa armatei, arestată

Luna trecută, președintele Volodimir Zelenski și-a exprimat trei dorințe: a cerut 61,4 miliarde de dolari de la Washington pentru finanțarea efortului de război al Ucrainei anul viitor, 20,5 miliarde de dolari de la Uniunea Europeană și o invitație din partea UE de a începe negocierile de aderare.

Luni, directorul Biroului de Management și Buget de la Casa Albă a scris Congresului, afirmând că 97% din finanțarea aprobată pentru Ucraina a fost cheltuită.

"Vreau să fiu clară: fără o acțiune a Congresului, până la sfârșitul anului vom rămâne fără resurse pentru a achiziționa mai multe arme și echipamente pentru Ucraina și pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane", a scris Shalanda D Young în scrisoarea sa.

Citește și: Biden respinge total un eventual refuz de a sprijini Ucraina în fața Rusiei: „Este o nebunie curată”

"Nu există un sac magic de fonduri disponibile pentru a face față acestui moment. Am rămas fără bani - și aproape fără timp".

Tăierea finanțării ar "îngenunchea" Ucraina, punând forțele sale în defensivă și posibil în retragere, a scris Young.

Zelenski cere, dar Occidentul nu mai poate

Zelenskii a cerut ca dorințele sale să se împlinească înainte de Crăciun, dar acum se pare că este posibil să nu primească niciuna dintre ele.

În aceeași zi, premierul ungar Viktor Orban i-a scris președintelui Consiliului European, Charles Michel, spunându-i că nu este realist să se aștepte ca statele membre ale UE să aprobe finanțarea Ucrainei sau o invitație de a începe discuțiile de aderare la un summit UE de două zile care începe pe 14 decembrie.

Citește și: Germania cere reducerea sprijinului armat pentru Ucraina. Îngrijorare că Putin va câștiga războiul

"Vă îndemn respectuos să nu invitați Consiliul European să decidă asupra acestor chestiuni în decembrie, deoarece lipsa evidentă de consens ar duce inevitabil la un eșec", a scris Orban.

Atât pachetul de finanțare al Statelor Unite, cât și cel al UE ar trebui să fie aprobate în această lună pentru a intra în vigoare anul viitor și pentru a menține artileria ucraineană în funcțiune.

Rusia trece la economie de război. Putin majorează 70% a cheltuielilor pentru armată în 2024.

Președintele rus Vladimir Putin și-a pus deja în aplicare propriul buget militar.

La 27 noiembrie, el a semnat o creștere cu 70% a cheltuielilor pentru apărare și securitate anul viitor, până la 157,5 miliarde de dolari, reprezentând aproximativ 39% din întregul buget rusesc.

"Orice discuție despre necesitatea continuării asistenței militare pentru Ucraina trebuie să se bazeze invariabil pe singura alternativă (catastrofală) - un "conflict înghețat"", a scris marți consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak pe X.

Citește și: Propunerea de pace de neacceptat făcută de Occident pentru Ucraina. Acuzațiile unui oficial din Kiev

"Această stare 'înghețată' nu se află pe un tărâm abstract al 'oportunității politice', ci pe fundalul unui masacru pe scară largă de civili, al unui război major, al unui număr enorm de crime de război și crime împotriva umanității fără echivoc ... și al dorinței nebunești persistente a Federației Ruse de a șterge agenția Ucrainei", a scris Podoliak.

Finanțarea pentru Ucraina nu a fost singura măsură de securitate națională pe care Camera condusă de republicani a lăsat-o în aer.

Republicanii din Congres caută să promoveze o agendă socială și libertariene în schimbul susținerii securității naționale și a politicii externe.

"Administrația Biden nu a reușit să abordeze în mod substanțial niciuna dintre preocupările legitime ale conferinței mele cu privire la lipsa unei strategii clare în Ucraina, a unei căi de rezolvare a conflictului sau a unui plan pentru a asigura în mod adecvat responsabilitatea pentru ajutorul oferit de contribuabilii americani", a scris președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, pe X.

Mai mult, republicanii împing efectiv mingea în mod indirect în tabăra europenilor, spunându-le: "Dacă nu puneți mai mulți bani sau arme pe masă, atunci suntem reticenți în a compensa ceea ce nu faceți"

Bate vântul schimbării în Europa. Alegerile din 2024, cruciale pentru ajutorul Ucrainei

Europa a cheltuit 29,2 miliarde de dolari pentru ajutorul militar acordat Ucrainei în acest an, față de 62,3 miliarde de dolari din partea SUA.

Fiind o confederație în cadrul căreia deciziile importante în materie de cheltuieli și de politică externă trebuie să fie luate în unanimitate, Europa este supusă opiniilor și perspectivelor diferite ale statelor sale membre.

Orban, probabil cel mai apropiat aliat al Rusiei în cadrul blocului, a declarat recent membrilor de partid că Ucraina este "la ani lumină" de aderarea la UE, o opinie care este în total dezacord cu sprijinul ferm al Germaniei pentru aderarea Ucrainei.

Orban este, de asemenea, principalul aliat al Chinei în UE, primind o parte relativ mare din investițiile directe chinezești în țările din Europa de Est.

El a fost singurul membru al UE care a participat la cea de-a zecea aniversare a Inițiativei chineze "Belt and Road", care a avut loc la Beijing în septembrie anul trecut.

Robert Fico, fost prim-ministru slovac, a câștigat alegerile parlamentare din această țară la 30 septembrie pe o platformă pro-Rusia. O săptămână mai târziu, el a anunțat că livrările de arme către Ucraina vor înceta.

Alegerile din Olanda de luna trecută i-au dat întâietate politicianului de extremă dreapta Geert Wilders, care s-a opus, de asemenea, continuării cheltuielilor pentru Ucraina.

Ucraina afirmă că a realizat șapte reforme-cheie pentru a combate corupția și spălarea de bani, a limita influența oligarhilor, a asigura integritatea sistemului judiciar și a garanta drepturile minorităților etnice, însă mai are mult de lucru, potrivit Aljazeera.com.

Ucraina, măcinată de corupție la cel mai înalt nivel

Serviciul de securitate al Ucrainei SBU a destructurat o structură de corupție care se ocupau cu traficul ilegal de persoane și de acte false. Printre cei arestați în cadrul acestui dosar de corupție este și șeful unuia dintre comitetele militare raionale.

Aceștia ofereau potențialilor recruți să părăsească Uniunea Europeană pe baza unor documente falsificate și să evite astfel mobilizarea.

Costul unor astfel de "servicii" a fost estimat între 5 și 12 mii de dolari americani, în funcție de regiune, de urgența evadării și de "volumul portofelului" clientului.

Contraspionajul militar al SBU l-a reținut pe șeful unuia dintre navetiștii militari din raion, care transporta refugiați în străinătate în calitate de transportatori de camioane umanitare pentru Forțele Armate.

Folosind propriile conexiuni, ofițerul a introdus datele personale ale personalului militar în sistemul informațional Path ca șoferi profesioniști ai zborurilor internaționale.

O altă "schemă" a fost organizată de un rezident local care a vândut concluziile comisiei medicale militare despre falșii inapți pentru serviciul medical. Infractorii riscă până la 9 ani de închisoare cu confiscarea bunurilor, potrivit unui comunicat al Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te