Germania încearcă să reducă suma cu care contribuie la fondul de armament al Uniunii Europene pentru Ucraina, care ar trebui să fie în valoare de 20 de miliarde de dolari, potrivit unui document Daily Telegraph citat de Pravda
În documentul confidențial dezvăluit presei, partea germană notează că atunci când se dau bani pentru Instrumentul european pentru pace ar trebui să se țină cont de miliardele de euro pe care Germania le-a furnizat, deja, bilateral Ucrainei, sub formă de ajutor militar.
Citește și: Războiul din Ucraina a pornit la 2 aprilie 2008 la București. Secretele summit-ului NATO
Germania cere reducerea sprijinului armat pentru Ucraina
Pentru a-și îmbunătăți capacitatea de prevenire a conflictelor, de promovare a păcii și de consolidare a securității internaționale, UE a instituit un nou fond extrabugetar: Instrumentul european pentru pace.
"Sprijinul militar pentru Ucraina poate fi oferit fie prin contribuții la Pachetul financiar pentru Ucraina, fie sub formă de livrări directe de echipamente militare către Ucraina", se arată în documentul la care face referire ziarul.
Berlinul consideră că aceste contribuții la Instrumentul european pentru pace ar trebui să țină seama de livrările directe de arme către Ucraina.
Raportul a stârnit îngrijorări în toate capitalele europene deoarece se crede că Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, ar putea zădărnici orice eforturi viitoare ale UE de a ajuta Ucraina în respingerea invaziei rusești.
Liderii UE vor discuta despre reforma Fondului european pentru pace în cadrul unui summit care va avea loc la Bruxelles la 14-15 decembrie.
Newsweek a scris că UE a promis ajutor militar pentru Ucraina de 20 de miliarde euro. Nu a strâns nici un sfert, pe fondul unei furnizări întârziate a muniției promisă Kievului.
Uniunea Europeană a prezentat un cadru cuprinzător pentru statele membre pentru a oferi Ucrainei angajamente de securitate de lungă durată, a informat Bloomberg, care a avut acces la document.
Citește și: UE promite ajutor militar Ucrainei de 20 miliarde €. Nu a strâns nici 5 miliarde. Care e motivul?