ALEGERI SUA: Republicanii controlează Senatul, democrații câștigă Camera | REZULTATE LIVE

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 07.11.2018 - 16:23

Alegerile de la jumătatea mandatului (mid-terms) s-au încheiat cu un rezultat așteptat: republicanii au reușit să păstreze controlul Senatului, dar democrații au câștigat majoritatea în Camera Reprezentanților, după 8 ani.

SHARE

Prezidențialele din 2020 se anunță foarte interesante.

REZULTATE PARȚIALE

SENAT: Partidul Republican- 51 mandate, Partidul Democrat- 45 mandate.

CAMERA REPREZENTANȚILOR: Partidul Republican- 199 mandate, Partidul Democrat- 222 mandate.

Vezi toate rezultatele AICI

_____________________________________________

 UPDATE 9.15 Președintele SUA, Donald Trump, a felicitat-o pe Nancy Pelosi, liderul democraților din Camera Reprezentanților, pentru obținerea majorității în această cameră. Anunțul a fost făcut de Drew Hammill, adjunctul șefului de cabinet al lui Pelosi. 

UPDATE 8.30 Cele mai notabile rezultate în alegerile de la jumătatea mandatului: 

  • Rashida Tlaib și Ilhan Omar, ambele reprezentante ale Partidului Democrat, au devenit primele femei musulmane alese în Congres. Rashida Tlaib, de origine palestiniană, va reprezenta statul Michigan în Camera Reprezentanților, iar Ilhan Omar,  refugiată somaleză, a fost aleasă în Minnesota. 
  • Democrata Alexandria Ocasio-Cortez (29 de ani), a devenit cea mai tânără persoană aleasă vreodată în legislativul american. Ea va reprezenta statul New York.
  • Sharice Davids a devenit prima amerindiană aleasă în Congresul SUA. Ea va reprezenta statul Kansas în Camera Reprezentaților. Davids este, în același timp, o lesbiană declarată.  
  • Democratul Jared Polis (Colorado) este primul homosexual declarat ales guvernator.
  • Candidata transsexuală Christine Hallquist (Partidul Democrat) a fost învinsă în Vermont de guvernatorul republican în exerciţiu, Phil Scott. 
  • Bernie Sanders, fost contra-candidat al lui Hillary Clinton în alegerile primare democrate din 2016, a fost reales senator în statul Vermont, unde a candidat ca independent.  

UPDATE. 7.30 Preşedintele SUA, Donald Trump, a scris pe Twitter că noaptea alegerilor a fost un “succes fantastic”.“Succes fantastic în această seară. Vă mulţumesc tuturor”, a fost mesajul lui Trump. 

„Până acum a fost o noapte bună pentru președinte”, a declarat și Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă, în prima reacție pe marginea alegerilor. „Mai urmează totuși multe ore. Suntem mulțumiți de ce avem până acum. Va fi totuși o noapte lungă, probabil și o dimineață”, a adăugat ea.

Agenția France Presse a remarcat că ”valul anti- Trump” nu a avut loc, în ciuda victoriei ”prețioase”a democraților. 

UPDATE 7.15  Partidul Republican a reușit să păstreze controlul asupra Senatului în alegerile de la jumătatea mandatului,  informează postul de televiziune Fox News. Acest lucru a fost posibil urmare a victoriilor obținute în state- cheie Indiana, Texas şi Dakota de Nord. 

Este pentru a patra oară în ultimii aproximativ 20 de ani când partidul unui președinte în exercițiu reușește să păstreze controlul unei camere a Congresului după doi ani de mandat. Acest lucru s-a mai întâmplat în timpul președinției lui Bill Clinton, George W. Bush, în 2002, după atentatele de la 11 septembrie 2011, și Barack Obama.

                       NUMĂRUL DE MANDATE ÎN SENAT

                                                                                                                                                                                                  Sursa: Fox News

Pe de altă parte, sunt pe cale să piardă majoritatea în Camera Reprezentanților în fața adversarilor din Partidul Democrat. Ei au reușit să câștige 28 de circumscripții electorale  conduse până acum de republicani, și vor avea 26 de mandate în plus față de republicani, în condițiile în care aveau nevoie de 23 de mandate pentru a-și asigura majoritatea în camera inferioară a Congresului, după 8 ani de dominație republicană. 

Democrații vor putea demara noi investigaţii împotriva republicanilor și a liderului de la Casa Albă și vor putea bloca o serie de proiecte de lege.  

În alegerile pentru posturile de guvernatori, republicanii au câștigat până acum 25 de mandate, iar democrații 20.

               REZULTATE ÎN ALEGERILE PENTRU GUVERNATORI

                                                                                                                                                                                                      Sursa: Fox News

De rezultatul în mid-terms depind în mare măsură șansele lui Donald Trump de a câștiga al doilea mandat, peste doi ani. Secțiile de votare s-au deschis marți la ora locală 6:00 (11:00, ora României) în mai multe state de pe coasta de est a SUA.

Cu ocazia mid-terms, alegătorii americani au ales toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor (House)- ale căror mandate vor fi reînnoite pentru o perioadă de doi ani-, 35 dintre cele 100 mandate din Senat, pentru o perioadă de şase ani și 36 de guvernatori (șefi executivi ai statelor americane), din totalul de 50. 

Luptă strânsă

Deși anticipat, rezultatul votului a fost dreu de prezis cu exactitate, având în vedere că aproximativ 60 de circumscrpţii sunt extrem de disputate. 

După victoria democrată din Camera Reprezentanților inițiativele lui Donald Trump, în special cele economice și în domeniul imigrației ilegale, ar putea fi blocate de adversarii săi în următoarele 22 de luni, până la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.

Președintele în exercițiu s-a concentrat în campania electorală pe mesaje economice, pozând în garantul prosperității americanilor, dar și într-un scut împotriva imigraţiei clandestine şi a ”caravanelor” de migranţi din America Centrală care traversează în preznet Mexicul către frontiera americană.

Miză uriașă

Postul de televiziune ”Fox News”, susținător al liderului de la Casa Albă,  consideră că alegerile de astăzi sunt ”cele mai importante din istorie, din perspectiva mizei lor.” 

În avanpremiera scrutinului, Donald Trump s-a arătat încrezător în rezultatele finale. ”Mergeţi la vot!”, și-a îndemnat el alegătorii, duminică seara, când a participat la al patrulea miting electoral de la sfârșitul săptămânii, în celebrul oraș Chattanooga, din Tennessee. De altfel, către finalul campaniei electorale, Donald Trump s-a concentrat pe statele din Mid-West, cele care au făcut posibilă victoria sa în alegerile prezidențiale din 2016. Trump le-a spus participanților la aceste întâlniri electoale că simte ”electricitate în aer ca niciodată din 2016”.

”Nu prea mai auzim vorbindu-se de marele val albastru (culoarea partidului democrat- n.red)”, a adăugat el, aluzie la sondajele de acum câteva luni care indicau o victorie a adversarilor săi. ”Poate că vor ieşi cu bine, cine ştie...”, a comentat Trump. Mike Pence, vicepreședintele SUA, l-a completat, afirmând că valul albastru se va loci ”de un zid roşu”, culoarea tradițională a republicanilor.

De cealaltă parte, campania electorală a democraților s-a concentrat pe pe tema apărării sistemului de sănătate reformat de Barack Obama, Obamacare, dar și pe mesaje dure împotriva lui Donald Trump. ”Aceşti republicani mint în mod flagrant, repetat, îndrăzneţ, sfruntat. Inventează baliverne. Trebuie să existe consecinţe atunci când oamenii nu spun adevărul”, a afirmat Barack Obama duminică, în Indiana.

După alegerile de astăzi, noul Congres, al 116-le din istoria Americii, își va intra oficial în atribuții la 3 ianuarie 2019.

Pericolul rusesc

În ajunul scrutinului, serviciile secrete de peste Ocean au avertizat în legătură cu entităţile străine, ''îndeosebi Rusia'', care continuă să încerce să influenţeze opinia publică.

Potrivit Reuters, Facebook a blocat 115 de conturi, iar Instagram, 85 de conturi, care ar putea avea legătură cu entităţile străine şi ar putea servi ingerinţelor în alegerile americane.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te