Şi Rusia, şi Ucraina au folosit bombe cu dispersie, susţine ONG-ul Human Rights Watch

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.07.2023 - 16:05
Şi Rusia, şi Ucraina au folosit bombe cu dispersie - Foto: Wikimedia/State Emergency Service of Ukraine/CC BY 4.0

Şi Rusia, şi Ucraina au folosit muniţii cu dispersie care au ucis civili ucraineni, a afirmat Human Rights Watch într-un raport. SUA analizează dacă vor răspunde pozitiv cererii guvernului ucrainean.

SHARE

Human Rights Watch, un grup internaţional de apărare a drepturilor omului, a cerut atât Rusiei, cât şi Ucrainei să înceteze să mai folosească aceste arme şi a îndemnat SUA să nu le furnizeze.

Şi Rusia, şi Ucraina au folosit bombe cu dispersie

Peste 120 de ţări au semnat un tratat internaţional, care interzice folosirea acestei arme, care împrăştie de obicei un număr mare de aşa-numite bombe mai mici, pe o suprafaţă mare, care pot ucide sau mutila civili neavizaţi luni sau chiar ani mai târziu.

Rusia, Ucraina şi SUA au refuzat să semneze tratatul. Un oficial de rang înalt al Pentagonului a declarat la sfârşitul lunii trecute că muniţiile cu dispersie ar fi utile Ucrainei, pentru a riposta împotriva forţelor ruseşti.

Dar acestea nu au fost încă aprobate pentru Kiev, din cauza restricţiilor impuse de Congres şi a îngrijorărilor aliaţilor.

Citeşte şi: SUA iau în considerare trimiterea de muniții cu dispersie în Ucraina. Efectele sunt devastatoare

Ucraina a tras rachete cu muniţie cu dispersie în zonele controlate de ruşi în şi în jurul oraşului Izium, din estul Ucrainei, anul trecut, după ce Rusia a invadat Ucraina, a declarat Human Rights Watch.

Organizaţia a citat interviuri cu peste 100 de locuitori, martori şi personal local de urgenţă.  Atacurile ucrainene au ucis cel puţin opt civili şi au rănit cel puţin 15 civili, în Izium, a precizat Human Rights Watch.

Grupul a raportat anterior că utilizarea de către Rusia a muniţiilor cu dispersie în Ucraina a ucis zeci de civili, iar Consiliul pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite a documentat, de asemenea, utilizarea unor astfel de bombe de către ambele părţi, conform News.ro.

Citeşte şi: Estonia oferă Ucrainei muniție cu dispersie, folosită, deja, de Rusia. Occidentul le-a interzis

"Muniţiile cu dispersie folosite de Rusia şi Ucraina ucid civili acum şi vor continua să o facă timp de mulţi ani", a declarat Mary Wareham, directorul interimar pentru arme al HRW.

"Ambele părţi ar trebui să înceteze imediat să le folosească şi să nu încerce să obţină mai multe arme de acest gen care acţionează fără discriminare", a subliniat oficialul HWR.

Guvernul ucrainean i-a îndemnat pe membrii Congresului american să facă presiuni asupra administraţiei preşedintelui Joe Biden pentru a aproba trimiterea de bombe cu dispersie.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te