SUA iau în considerare trimiterea de muniții cu dispersie în Ucraina. Efectele sunt devastatoare

DE Daniel Toșa | Actualizat: 30.06.2023 - 10:18
Sursa foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

Statele Unite iau în considerare trimiterea de muniție cu dispersie în Ucraina pentru a sprijini contraofensiva împotriva forțelor rusești, conform unor rapoarte media care citează oficiali ai administrației Biden.

SHARE

Muniția cu dispersie constă în bombe care produc fragmente mai mici, care se răspândesc în momentul căderii din aer, cauzând pagube extinse.

SUA iau în considerare trimiterea de muniții cu dispersie în Ucraina

Oficialii americani au menționat că o decizie din partea Casei Albe este așteptată în viitorul apropiat, conform CNN, iar NBC News a sugerat că aceasta ar putea fi luată chiar luna viitoare.

Potrivit Politico, la sfârșitul anului trecut, administrația Biden a exprimat "îngrijorări" cu privire la livrarea de muniție către Ucraina, motivând acest lucru atât din perspectiva umanitară, cât și pentru faptul că Statele Unite nu au evaluat necesitatea acestora de către Ucraina în acel moment.

Cât de puternice sunt munițiile cu dispersie?

Munițiile cu dispersie au un potențial ridicat de a ucide sau răni civili, ceea ce a determinat grupuri precum Human Rights Watch să condamne utilizarea lor. Din cauza potențialului de vătămare a civililor, munițiile cu dispersie sunt interzise de peste 123 de țări care au ratificat un tratat din 2008 care interzice producția, utilizarea și stocarea acestor arme.

Guy McCardle, redactorul-șef al Special Operations Forces Report (SOFREP), a declarat pentru Newsweek.com că munițiile cu dispersie sunt compuse dintr-o "bombă principală" care este lansată, care apoi eliberează mai multe bombe mai mici.

Citește și: SUA vor da Ucrainei sisteme de rachete tactice cu rază lungă de acțiune ATACMS. „Bat” la 300 de km

Aceste bombe "explodează la impact și pot ucide totul într-o zonă de câteva terenuri de fotbal", a spus McCardle.

"Îmi amintesc că am urmărit o expoziție cu astfel de bombe pe când eram cadet nou în armata americană, iar maxilarul mi-a căzut literalmente la ce efect devastator pot avea aceste muniții. Nu mai văzusem niciodată așa ceva. Este imposibil ca ceva să fi putut supraviețui acelei furtuni de șrapnel".

Citește și: VIDEO Ucrainenii au distrus 3 companii rusești în 24 de ore. Rușii au tras în propriii parașutiști

În ciuda potențialului de carnagiu pe scară largă al munițiilor cu dispersie, unii membri ai Congresului din Comisia Helsinki consideră că munițiile cu dispersie - în special munițiile convenționale îmbunătățite cu dublă utilizare (DPICM) - ar trebui să fie date Ucrainei. O DPICM este un focos cu dispersie de artilerie sau de suprafață-suprafață.

Reprezentantul republican Joe Wilson din Carolina de Sud, reprezentantul democrat Steve Cohen din Tennessee și reprezentantul republican Victoria Spartz din Indiana și-au exprimat sprijinul pentru ca Kievul să primească muniții cu dispersie într-o scrisoare trimisă vineri lui Biden, potrivit Foreign Policy.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te