Rusia pregătește o invazie aeriană de proporții. Moscova masează avioane la granița cu Ucraina

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 15.02.2023 - 11:56
Avion de luptă Su-34 - Foto: Profimedia Images

Serviciile secrete occidentale arată că Rusia masează avioane aproape de granița cu Ucraina, un indiciu că Moscova se pregătește să-și arunce avioanele și elicopterele în război pentru a sprijini o ofensivă terestră care merge prost.

SHARE

„Teama de un război aerian în Ucraina i-a determinat pe aliați să acorde prioritate transporturilor rapide de bunuri de apărare aeriană și muniție de artilerie la Kiev” au spus oficialii occidentali, pe măsură ce războiul care ține de aproape un an intră într-o nouă fază, scrie „Financial Times”.

În întâlnirile dintre țările aliate care susțin Ucraina, marți, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a subliniat amenințarea fortelor aeriene semnificative rămase din Rusia.

„A fost foarte clar că avem o fereastră scurtă de timp pentru a-i ajuta pe ucraineni să se pregătească pentru o ofensivă și că au niște nevoi destul de specifice”, a spus un înalt oficial al administrației americane.

„Forțele terestre rusești sunt destul de epuizate, așa că este cel mai bun indiciu că vor transforma asta într-o luptă aeriană. Pentru a supravieţui . . .  ucrainenii trebuie să aibă cât mai multe capacităţi de apărare aeriană şi cât mai multă muniţie . . . pe cât posibil”, a adăugat oficialul.

Într-o conferință de presă ulterioară, Austin a spus marți că SUA nu au văzut semne iminente ale unui „atac aerian masiv”, dar că Washingtonul și aliații săi furnizează cât mai multă capacitate de apărare aeriană către țară.

„Știm că Rusia are avioane în număr substanțial. . . Actuala apărare antiaeriană a Ucrainei „nu a fost suficientă și vom continua să împingem până vom obține mai mult, deoarece amenințarea este acolo. Vrem să ne asigurăm că au capacitatea de a se proteja în cazul în care Rusia decide să introducă forțele sale aeriene în luptă”, a spus Austin.

Putin nu și-a folosit avioanele

Încă din primele săptămâni de război, după invazia pe scară largă a președintelui Vladimir Putin din 24 februarie anul trecut, Rusia și-a folosit cu moderație forțele aeriene considerabile, bazându-se în schimb pe rachete cu rază lungă de acțiune, artilerie și trupe terestre.

Analiștii occidentali au speculat că acest lucru ar fi fost cauzat de temerea Moscovei că sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei ar reprezenta o amenințare pentru aeronavele rusești.

Evaluările serviciilor de informații indică, însă, faptul că forțele aeriene ale Rusiei sunt „bine conservate”, a spus un diplomat înalt NATO.

„Peste 80% din capacități sunt disponibile. . . Așa că ne așteptăm să se pregătească să lanseze o campanie aeriană. Deja au încercat să [dezactiveze] apărarea antiaeriană ucraineană prin atacuri”, a spus diplomatul.

Avertismentul vine în timp ce aproximativ 54 de aliați occidentali s-au întâlnit la sediul NATO pentru a-și lua angajamente suplimentare privind echipamentul militar pentru Ucraina. Se așteaptă ca SUA să anunțe un alt pachet de asistență în cursul acestei săptămâni, care va include în principal apărare antiaeriană și muniție, au spus persoane familiare cu chestiunea.

Oficialii ucraineni și NATO au avertizat în ultimele zile cu privire la deficitul de muniție, capitalele occidentale fiind tot mai preocupate de lanțurile de aprovizionare în domeniul apărării și scăderea stocurilor interne.

Aceste nevoi imediate au depășit cererile pe termen mai lung de materiale, cum ar fi avioane de luptă sau transporturi mai rapide de tancuri de luptă occidentale, au spus oficialii, având în vedere noua ofensivă a Rusiei, despre care NATO a spus luni că a început deja.

„Ceea ce Ucraina ne spune că are cu adevărat nevoie este de muniție și capacități suplimentare de apărare aeriană”, a spus un oficial occidental.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat marți că producătorul de arme Rheinmetall va relua producția de muniție pentru tunurile antiaeriene Gepard, ca parte a noului efort de sprijinire a Kievului.

Gepard, pe care armata germană l-a dezafectat în 2010, s-a dovedit a fi o armă eficientă pentru armata ucraineană pentru a doborî drone și rachete de joasă altitudine. Dar muniția s-a epuizat, iar un efort recent al Berlinului de a convinge Elveția și Brazilia să o reînnoiască din propriile stocuri s-a încheiat cu un eșec.

„Vom începe rapid propria noastră producție de muniție Gepard la Rheinmetall”, a spus Pistorius. „Sunt foarte fericit că am putut garanta livrarea acestei părți importante a apărării aeriene.”

Solicitările lui Zelenski

În timp ce președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a reluat săptămâna trecută o dezbatere între aliați cu privire la trimiterea sau nu a avioanelor de luptă, un oficial american a spus că acestea sunt mai puțin importante decât muniția pe termen scurt, deoarece Ucraina caută să mențină un avantaj.

Citește și: Ucraina pregătește o mare campanie de primăvară. S-a aflat de cine depind livrările de avioane

„Trebuie să ne concentrăm acum pe capacitatea Ucrainei de a apăra aerul. O va putea face prin artilerie de apărare aeriană, echipată cu muniția adecvată. Avioanele de vânătoare nu sunt și nu vor fi la fel de capabile împotriva forțelor aeriene ruse ca un sistem integrat de apărare aeriană”, a spus un oficial american.

Citește și: 200.000.000 lei promiși pentru consolidarea a 180 de clădiri au dispărut. Scenariu: 42.000 de morți

Deși marți nu erau așteptate decizii, problema aprovizionării cu avioane de luptă urma să fie discutată, au spus două persoane informate despre pregătiri.

Președintele Joe Biden a spus că SUA nu vor trimite avioane F-16, dar oficialii americani admit că este posibil să ofere Ucrainei o putere aeriană mai sofisticată pe măsură ce războiul se prelungește – sau cel puțin să dea undă verde transferului de F-16 din alte țări.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te