Șeful ONU: „Libertatea presei e atacată în toată lumea. Jurnaliștii sunt hărţuiţi, închişi și uciși”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 03.05.2023 - 08:57
Libertatea presei e atacată în toată lumea - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ
Libertatea presei e atacată în toată lumea - Foto: Profimedia Images - Caracter ilustrativ

Jurnalişti hărţuiţi, închişi sau ucişi în întreaga lume: organizaţiile internaţionale şi mass-media au fost alarmate marţi de ameninţările la adresa libertăţii presei în ajunul împlinirii a 30 de ani de la instituirea zilei care o celebrează.

SHARE

"Libertatea presei este elementul vital al drepturilor omului. Dar peste tot în lume libertatea presei este atacată", a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un mesaj video difuzat în cadrul unei conferinţe organizate de UNESCO la sediul ONU din New York.

Șeful ONU: „Libertatea presei e atacată în toată lumea. Jurnaliștii sunt hărţuiţi, închişi și uciși”

"Jurnaliştii şi lucrătorii mass-media sunt vizaţi direct online şi offline în timp ce îşi fac munca vitală. Sunt zilnic hărţuiţi, intimidaţi, arestaţi, întemniţaţi", a denunţat el, potrivit AFP.

Deşi nu a menţionat numele niciunei ţări, alţi vorbitori au evidenţiat situaţii individuale, precum cea a jurnalistului american de la Wall Street Journal Evan Gershkovich, reţinut în Rusia sub acuzaţia de spionaj, pe care o respinge.

Citește și: Grup organizat din 500 de specialiști: 12 milioane lei, din trafic cu referate și diplome de licență

"Vin dintr-o ţară, Iran, în care a fi jurnalist este o crimă. Vin dintr-o ţară în care a fi jurnalist, cetăţean jurnalist, te poate trimite la închisoare, te poate ucide, te poate duce la tortură", a spus jurnalista şi activista pentru drepturile femeii Masih Alinejad, care locuieşte în Statele Unite.

Potrivit organizaţiei Reporteri fără Frontieră, 55 de jurnalişti şi 4 colaboratori mass-media au fost ucişi în timp ce îşi făceau meseria în 2022 în întreaga lume. O situaţie "inacceptabilă", a declarat directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, subliniind că mulţi dintre aceşti jurnalişti sunt ucişi "în casele lor, adesea în faţa familiilor lor".

Deşi de 30 de ani s-au făcut progrese pentru libertatea presei, în special în ceea ce priveşte legile care garantează accesul la informaţie, a apreciat ea,"ne trebuie, de asemenea, multă luciditate, pentru că nimic nu este câştigat definitiv, dimpotrivă".

Citește și: Taxa de solidaritate, schimbată radical: OMV va plăti mai puțin, iar Black Sea Oil&Gas este scutită

Dincolo de atacurile asupra jurnaliştilor, "avansul erei digitale schimbă întregul peisaj informaţional", a avertizat ea, subliniind că, în acest context, "avem nevoie (de jurnalişti) mai mult ca oricând". Şi asta pentru că "adevărul este ameninţat de dezinformare şi de discursul instigator la ură, care încearcă să estompeze liniile dintre realitate şi ficţiune, dintre ştiinţă şi conspiraţie", a adăugat Antonio Guterres.

Secretarul general al ONU şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea "cu privire la concentrarea tot mai mare a industriei media în mâinile câtorva şi la falimentul multor mass-media independente", potrivit Agerpres.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te