Ministrul german al apărării: bugetul apărării e treaba mea, nu susțin 5% din PIB cerut de Trump

DE Elena Petrescu | Actualizat: 16.05.2025 - 21:56
Ministrul german al apărării: bugetul apărării e treaba mea, nu susțin 5% din PIB cerut de Trump - FOTO: Profimedia (imagine cu rol ilustrativ)
Ministrul german al apărării: bugetul apărării e treaba mea, nu susțin 5% din PIB cerut de Trump - FOTO: Profimedia (imagine cu rol ilustrativ)

Ministrul german al apărării: bugetul apărării e treaba mea, nu susțin 5% din PIB cerut de Trump. 'Există multe lucruri pe care trebuie să le recuperăm și pe care le-am neglijat în mod colectiv în ultimii ani', a explicat șeful guvernul german.

SHARE

Statele europene membre ale NATO trebuie să se concentreze pe acoperirea lacunelor în capacitățile lor militare, nu pe creșterea pur și simplu a bugetelor apărării, a declarat vineri ministrul german al apărării, Boris Pistorius, care s-a delimitat de colegul său de la Externe, Johann Wadephul, ce și-a manifestat joi sprijinul față de cererea președintelui american Donald Trump ca aliații europeni din NATO să-și crească bugetele apărării la 5% din PIB, relatează Reuters.

Ministrul german al apărării: bugetul apărării e treaba mea, nu susțin 5% din PIB cerut de Trump

'Este sarcina tuturor statelor NATO din Europa și dincolo de aceasta să-și acopere lacunele în capabilități (...), indiferent dacă în final aceasta înseamnă că le va costa 2,5%, 3% sau 3,5%' din PIB pentru bugetul apărării, a explicat ministrul german al apărării într-o declarație acordată presei după o întâlnire cu omologii săi europeni la Roma.

'Factorul decisiv este atingerea acestor obiective de capabilități', a subliniat Boris Pistorius, adăugând că Germania, împreună cu Polonia, Italia, Franța și Regatul Unit, ai căror miniștri ai apărării au participat la reuniunea din capitala Italiei, sunt conștienți de această responsabilitate.

Citește și Mark Rutte, NATO, semnal de alarmă: Rusia produce în trei luni muniție cât Alianța într-un an

Ministrul german a refuzat să avanseze o țintă de cheltuieli în dezbaterea din prezent cu privire la creșterea bugetelor militare, înaintea summitului NATO ce va avea loc luna viitoare. Totuși, admițând că actualul obiectiv asumat în cadrul NATO de alocare a 2% din PIB pentru bugetele apărării va fi revizuit în creștere, Boris Pistorius a estimat că noul obiectiv ar putea fi de aproximativ 3% sau puțin mai mult peste acest procent, însă nicidecum 5%, cum cere președintele american Donald Trump.

Guvernul german a nuanțat vineri mai devreme declarațiile ministrului său de externe Johann Wadephul, care a stârnit critici în Germania după ce și-a manifestat joi sprijinul față de această cerere a lui Trump privind creșterea bugetelor apărării în rândul aliaților europeni din NATO.

'Desigur, o vom discuta din nou astăzi, dar ar trebui să vedem rezultatul, iar rezultatul este, într-adevăr, 5% (din PIB pentru apărare), cum a cerut președintele Trump, care consideră necesar, iar noi îl urmăm în aceasta și vedem acest lucru ca un angajament clar al SUA față de articolul 5' privind apărarea colectivă, a spus joi ministrul german de externe la reuniunea informală de la Antalya a miniștrilor de externe din țările NATO.

Mai mult, vorbind alături de secretarul american de stat Marco Rubio, ministrul Johann Wadephul a susținut că Germania, care în prezent nu alocă apărării nici măcar 2% din PIB, este pregătită în ce privește cheltuielile militare 'să-și asume un rol de lider în Europa, să dea un exemplu pe care ceilalți să-l urmeze'.

După ce ministrul german al apărării și-a manifestat nemulțumirea față de aceste afirmații hazardate ale colegului său de la Externe, pe care l-a atenționat că 'el știe la fel de bine ca mine că bugetul apărării este departamentul meu', guvernul de la Berlin și însuși cancelarul Friedrich Merz au venit cu precizări.

'Cheltuielile cu apărarea vor crește.

Acest lucru este clar.

Este ceva necesar ținând cont de amenințarea existentă pentru Germania și pentru Europa', dar deciziile corespunzătoare în urma cererii președintelui Trump de creștere a bugetelor apărării la 5% vor fi luate 'în cadrul' summitului NATO din luna iunie 'pe baza obiectivelor de capacități militare', a declarat la o conferință de presă un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Meyer.

Citește și ANALIZĂ România este crucială pentru misiunile SUA la Marea Neagră. 2,5 miliarde € la Kogalniceanu

'Discuția despre procente din PIB este o construcție improvizată pentru a avea anumite repere privind direcția în care mergem cu reînarmarea', a spus la rândul său cancelarul german Friedrich Merz la postul public ZDF. El a apreciat că accentul ar trebui pus mai degrabă pe capabilitățile militare concrete de care este nevoie 'pentru a apăra continentul european și pe noi înșine'.

'Există multe lucruri pe care trebuie să le recuperăm și pe care le-am neglijat în mod colectiv în ultimii ani', a explicat șeful guvernul german.

De asemenea, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe, Christian Wagner, a semnalat că există o propunere a secretarului general al NATO, Mark Rutte, care va fi abordată la summitul Alianței, și a ținut să sublinieze că obiectivele de creștere a cheltuielilor militare se întind pe o perioadă îndelungată.

În declarațiile sale de la Antalya, ministrul german de externe a apreciat în același timp că o creștere a bugetelor alocate strict apărării la 3,5% din PIB, plus alocarea a încă 1,5% din PIB pentru investiții în sectoare conexe, precum infrastructura, ar fi suficientă, el referindu-se astfel la respectiva propunere a secretarului general al NATO.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te