Fereydoun Abbasi-Davani, fostul șef al Organizației Iraniene pentru Energie Atomică, a recunoscut, într-un interviu pentru presa de stat iraniană, că exista un „sistem” cu capacități militare relaționat cu programul nuclear și că principalul om de știință nuclear al Teheranului, Mohsen Fakhrizadeh, a fost ucis tocmai pentru că cercetarea sa făcea parte din acest „sistem” ce devenise „o amenințare militară pentru Israel”.
Însă, existența unei ramuri de cercetare militară în cadrul programului nuclear al Iranului ar contraveni direct liniei de stat privind armele nucleare.
Liderul suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, chiar a emis o fatwa împotriva dezvoltării și utilizării armelor nucleare, iar liderii iranieni au susținut în mod repetat că site-urile sale nucleare sunt destinate doar în scopuri civile.
„Deși poziția noastră cu privire la armele nucleare bazată pe fatwa explicită a liderului suprem spunea că armele nucleare sunt haram (interzise din punct de vedere religios), Fakhrizadeh a creat acest sistem și preocuparea lui nu a fost doar apărarea propriei țări”, a spus Abbasi-Davani.
Planul B ar armatei israeliene
Declarația lui Abbasi-Davani vine în momentul în care prim-ministrul israelian Naftali Bennett a cerut astăzi puterilor mondiale să nu „cedeze șantajului nuclear al Iranului”, punând capăt sancțiunilor „în schimbul aproape a nimic”, în vreme ce discuțiile se reiau la Viena, menite să revigoreze Acordul nuclear din 2015.
Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au amenințat deja cu lovituri militare și cu un „plan B” în cazul în care discuțiile eșuează, ce implică și o operațiune asupra Iranului împreună cu forțe străine.
După semnarea Acordurilor Abraham, IDF a început să efectueze exerciții militare cu state arabe din Golf - Emiratele Arabe Unite, Bahrain - și Comandamentul Central al Forțelor Navale ale SUA (NAVCENT).
Citește și
Israelul, gata să acționeze independent împotriva Iranului. Pregătirea misiunii, 1,5 miliarde $
Ministrul de Externe, Javad Zarif: Iranul este condus de Gărzile IRGC la ordinul Rusiei
Exercițiul de la începutul lunii noiembrie a fost primul de acest gen și a arătat potențialul unei coaliții navale în cazul în care ar exista o operațiune militară împotriva Iranului.
Există, de asemenea, indicii ale unei coaliții aeriene care ar putea reuni avioane din Egipt, Iordania, Bahrain și Arabia Saudită.
La exercițiul Steagul Albastru de anul acesta au participat avioane din Germania (șase Eurofighters), Italia (cinci avioane F-35 și cinci avioane G550), Marea Britanie (șase Eurofighters), Franța (patru avioane Raphale), India (cinci avioane Mirage), Grecia (patru F -16 avioane), și SUA (șase avioane F-16 CJ).
La 25 noiembrie, generalul Kenneth McKenzie, șeful Comandamentului Central al SUA, a declarat că „Iranul este acum mai avansat decât oricând în programul său de arme nucleare, și chiar dacă nu a luat încă decizia de a construi un focos nuclear, este foarte aproape de a o face”.