Secretarul de stat al SUA dă asigurări că Rusia nu dispune de „forţa” Occidentului unit

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.01.2022 - 18:21
Secretarul de stat al SUA dă asigurări că Rusia nu dispune de „forţa” Occidentului unit. / Foto: ua.usembassy.gov

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că puterile occidentale sunt unite în faţa Rusiei, iar Moscova nu se bucură de o "forţă" comparabilă cu a lor, relatează AFP şi EFE.

SHARE

Blinken a insistat că atât SUA, cât şi partenerii lor europeni demonstrează o "unitate" pe care Moscova nu o are.

Occidentalii "acţionează împreună pe o singură voce când este vorba de Rusia. Această unitate ne conferă forţă - o forţă - aş putea adăuga - pe care Rusia nu o are şi nu o poate egala", a declarat Blinken după întâlniri la Berlin cu omologii săi din Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Citește și: De ce s-a bătut Microsoft pentru Activision? De la „Netflix of games”, la porțile Metaverse-ului

Orice încălcare a frontierei ucrainene de către Rusia va antrena o reacţie "rapidă şi severă" din partea SUA

"Orice" încălcare a frontierei ucrainene de către Rusia va antrena o reacţie "rapidă şi severă" din partea SUA, a asigurat joi secretarul de stat american, în timp ce tensiunile se acutizează între Moscova şi Occident.

"Noi am spus întotdeauna foarte clar: orice încălcare de către forţe militare ruse a frontierei ucrainene pentru a comite acolo noi acte de agresiune împotriva Ucrainei va antrena un răspuns rapid şi sever din partea SUA şi a aliaţilor noştri", a subliniat el în finalul unei întrevederi cu omologul său german, Annalena Baerbock.

Blinken efectuează un turneu diplomatic fulger pentru a se asigura de sprijinul europenilor în faţa Rusiei, iar discuţiile pe care le-a purtat în ultimele zile - la nivel bilateral sau în alte formate - au ca obiectiv "calea diplomatică de urmat pentru a reduce tensiunea".

Secretarul de stat al SUA a spus că depăşirea actualei crize poate fi realizată doar "prin dialog şi nu prin agresiune", dar a reiterat că un posibil atac al Rusiei asupra Ucrainei va avea un răspuns imediat şi un cost ridicat pentru Moscova.

Citește și: Sindicaliștii STB, scoși în stradă de PSD. Cât câștigă un șofer, cu tot cu sporuri și bonusuri

Blinken urmează să se întâlnească cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, vineri, la Geneva

După Berlin, el urmează să se întâlnească cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov vineri la Geneva.

Preşedintele american Joe Biden a dat naştere anterior unei controverse părând să indice că o "incursiune minoră" a Rusiei ar putea antrena un răspuns mai modest din partea aliaţilor din NATO. Casa Albă a clarificat ulterior această remarcă, asigurând că riposta va fi "severă" în cazul unui atac militar împotriva Ucrainei.

"Cerem Rusiei să ia măsuri în vederea unei dezescaladări", a declarat şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock în cursul acestei conferinţe de presă.

"Orice nouă poziţie agresivă, orice nouă agresiune va avea consecinţe grave", a adăugat Baerbock. Potrivit acesteia, "nimic mai puţin nu este în joc decât menţinerea păcii europene".

Ministrul german, din partea Verzilor, a asigurat că aliaţii occidentali nu vor ezita să acţioneze, chiar dacă aceasta va include măsuri care "ar putea avea consecinţe economice pentru noi înşine".

Baerbock, care a anunţat o vizită iminentă în Ucraina împreună cu omologul său francez Yves Le Drian, a declarat că apărarea păcii în Europa este o prioritate "existenţială".

"Chiar dacă măsurile nu reprezintă decât un avans de câţiva milimetri, vom merge înainte împreună pentru că fiecare milimetru contează, pentru că fiecare milimetru înseamnă încă un pic de securitate pentru cetăţenii Europei", a insistat ea.

Gazoductul Nord Stream 2, folosit ca pârghie

Secretarul de stat american a subliniat încă o dată importanţa de a împiedica Rusia "să utilizeze energia ca armă", referindu-se la gazoductul Nord Stream 2, controlat de Gazprom.

Gazoductul Nord Stream 2, recent finalizat dar încă neaprobat să funcţioneze, destinat să dubleze aprovizionarea Germaniei cu gaze ruseşti, a fost considerat mult timp drept monedă de schimb într-o posibilă în criză.

Principal susţinător al proiectului, Germania a insistat cu regularitate asupra faptului că gazoductul nu este decât un proiect comercial care nu trebuie sistat din motive politice.

Dar cancelarul Olaf Scholz a risipit în această săptămână ambiguităţile asupra viitorului acestui proiect, afirmând că Germania s-a angajat pe lângă americani să blocheze punerea sa în serviciu dacă Rusia atacă Ucraina.

"Este important că gazele încă nu sunt pompate şi de aceea gazoductul poate fi folosit ca pârghie", a spus Blinken, care se va întâlni şi cu cancelarul german Olaf Scholz joi.

În cele din urmă, a spus Blinken, întorsătura pe care o va lua confruntarea depinde de preşedintele rus Vladimir Putin, el este cel care trebuie să ia o decizie, potrivit EFE.

"Nu putem determina calea pe care o va urma Moscova, dar putem arăta care vor fi consecinţele negative şi pozitive în ambele cazuri", a adăugat secretarul de stat american înaintea întâlnirii de vineri cu omologul său rus la Geneva.

În pofida dorinţei SUA şi a Uniunii Europene de a dialoga, prin comportamentul său, Rusia "vorbeşte un alt limbaj", iar "activităţile sale îngrijorătoare" sunt în creştere, a remarcat şefa diplomaţiei germane.

Rusia neagă orice intenţii belicoase în Ucraina, dar se declară ameninţată de consolidarea NATO în regiune şi asigură că mii de soldaţi ruşi desfăşuraţi la frontiera ucraineană nu constituie o ameninţare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te