Comisia de sănătate din cadrul regiunii autonome a anunţat că un bărbat în vârstă 55 de ani a fost diagnosticat cu ciumă bubonică, după ce a consumat carne de la un iepure sălbatic, la data de 5 noiembrie.
Ciuma bubonică este cea mai comună formă de ciumă la nivel mondial şi poate evolua în ciumă pulmonară, sau pneumonică, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Cazul din Mongolia Interioară vine la scurt timp după ce boala a fost confirmată recent la alte două persoane, la începutul acestei luni, în Beijing. Ambii pacienţi proveneau din Mongolia Interioară şi au fost plasaţi în carantină într-o instituţie din capitala Chinei, după ce au fost diagnosticaţi cu ciumă pneumonică, au indicat autorităţile din domeniul sanitar.
Comisia de sănătate din Mongolia Interioară a declarat că nu au fost identificate până în prezent asocieri între cazul cel mai recent şi cele două persoane diagnosticate anterior în Beijing.
Pacientul din Mongolia Interioară a fost izolat şi este tratat la un spital din Ulanqab. 28 de persoane care au intrat în contact cu pacientul sunt în prezent în carantină şi se află sub supraveghere medicală. Comisia de sănătate a precizat că acestea nu au prezentat până în prezent simptome asociate afecţiunii.
Cazurile de ciumă sunt rar întâlnite în China, însă zone extinse din oraşul Yumen din nord-vest au fost închise în 2014 când un locuitor în vârstă de 38 de ani a decedat după ce a contractat ciumă bubonică, boală cunoscută şi sub numele de „moartea neagră” în Evul Mediu, provocată de aceeaşi bacterie ca şi varianta pneumonică.
Populaţia de rozătoare a înregistrat o creştere în Mongolia Interioară după seceta persistentă, înrăutăţită de schimbările climatice, notează Reuters, citat de Agerpres.