SCENARIU Teritoriu la 2 pași de România care trebuie cedat de Ucraina pentru ca Putin. Un fost comandant NATO a explicat de ce Alianța va rezista și după alegerea lui Trump, dar și că războiul din Ucraina se va finaliza într-un mod asemănător celei din cazul conflictului coreean.
James George Stavridis care este un amiral cu patru stele și vicepreședinte pentru afaceri globale și director general al The Carlyle Group, o firmă globală de investiții și președinte al consiliului de administrație al Fundației Rockefeller a explicat pentru CNN de ce alegerea lui Donald Trump nu vine și cu un pericol pentru NATO.
Citește și: Dezvăluirea care înfurie Rusia. Avioane militare ale Ucrainei, ascunse în Polonia. Ce misiune aveau?
“Alianța nu dispare pentru că (Trump-n.red.) este conștient că este necesară. Sigur, va face în continuare presiuni pentru creștererea cheltuielilor militare la cel puțin 2% din buget, dar acest lucru se întâmplă deja. Repet, NATO nu dispare, administrația Trump va recunoaște valoarea Alianței.
FOTO: ISW
Întrebat despre declarația anterioară a lui Trump că războiul din Ucraina se va încheia în 24 de ore, amiralul a subliniat că va fi primul care va vota pentru Premiul Nobel în acest caz. „ Va face presiuni pe ambele părți să vină la masa negocierilor și va ajunge ca la sfârșitul războiului din Coreea.
Citește și: ANALIZĂ Cum l-ar putea salva Trump pe Zelenski? Cele 2 scenarii de pace. „Vin 3 luni îngrozitoare”
Adică Putin, din păcate, dar în lumea reală va avea aproximativ 20% din Ucraina, partea pe care o deține în prezent, dar restul Ucrainei — 80%, toate aceste resurse. Marea majoritate a populației va rămâne liberă va trăi democratic”, a spus fostul comandant al NATO.
Discuțiile au început deja
De aftfel, președintele ales al SUA, Donald Trump, a vorbit deja cu președintele rus Vladimir Putin despre războiul din Ucraina, conform Washington Post. În timpul apelului, pe care Trump l-a avut din locuința din Florida, el l-a sfătuit pe președintele rus să nu escaladeze războiul din Ucraina și i-a amintit de prezența militară considerabilă a Washingtonului în Europa, a declarat o persoană din anturajul președintelui ales, care a vorbit cu condiția anonimatului.
Washington Post mai arată că subiectul conversației dintre Trump și Putin a fost obținerea păcii pe continentul european, iar Trump și-a exprimat interesul pentru discuții ulterioare pentru a negocia „o rezoluție rapidă a războiului din Ucraina”. Conform unor surse citate de Washington Post, Trump a semnalat că va sprijini un acord în baza căruia Rusia va păstra o parte din teritoriile capturate ale Ucrainei, „iar în timpul conversației telefonice, a fost atinsă și problema teritoriilor”. Partea ucraineană a fost informată despre aceste discuții.