Scandalul hidroxiclorochinei: Trump, acuzat de „crime împotriva umanității”

DE Adelina Sahlean | 07.04.2020 - 11:38
Foto: Getty Images

O reprezentantă democrată din SUA, Tavia Galonski, a declarat că va face o „sesizare pentru crime împotriva umanității” împotriva președintelui Donald Trump în fața Curții Penale Internaționale, după ce acesta ar fi promovat folosirea medicamentului hidroxiclorochină.

SHARE

Medicamentul, folosit în mod normal pentru tratarea malariei, este unul dintre cele câteva despre care liderul de la Casa Albă a spus că are rezultate promițătoare în lupta împotriva COVID-19, dar eficacitatea sa este disputată de mulți experți. Anunțul făcut de Galonski vine la câteva zile după ce Adam Schiff, congresmanul democrat din California care a fost unui dintre principalii inițiatori ai procedurii de destituire a lui Trump în toamna anului trecut, a anunțat că pregătește legislația care va permite crearea unei comisii de anchetă independente care să investigheze modul în care președintele republican a răspuns pandemiei de coronavirus.

Galonski a făcut anunțul privind plângerea împotriva lui Trump la doar câteva minute după ce președintele și-a încheiat conferința de presă de la Casa Albă duminică după-amiaza.

„M-am săturat. Am fost la Haga. Mâine fac o sesizare pentru crime împotriva umanității,” a scris Galonski într-un mesaj tweet. „Conferința de presă de astăzi a fost picătura care a umplut paharul,” a adăugat ea. “Cunosc necesitatea depunerii unei sesizări de urmărire penală atunci când văd una.”

Haga este orașul unde se află Curtea Penală Internațională – CPI, care are 123 de state membre. Statele Unite nu sunt una dintre ele. Doar statele membre sau non-membrii care acceptă jurisdicția CPI pot face sesizări în fața Curții. În mod alternativ, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite poate, de asemenea, să facă o sesizare privind declanșarea unei investigații.

„Crimele împotriva umanității” reprezintă o categorie de infracțiuni de care se ocupă CPI. Potrivit curții, lista infracțiunilor care intră sub incidența acestui fapt include omorul, exterminarea, înrobirea, tortura și „alte acte inumane cu un caracter similar care provoacă intenționat mari suferințe sau vătămări corporale ori mintale grave”.

Galonski nu a precizat care este crima împotriva umanității specifică de care îl acuză pe Trump și cum intenționează să facă plângerea având în vedere că SUA nu sunt membre ale Curții Penale Internaționale. Într-un interviu pentru Ohio Capital Journal, Galonski a recunoscut că nu știe care este procedura pentru a depune o astfel de sesizare. „Cât de greu poate fi?” s-a întrebat însă politiciana democrată, care a fost judecătoare în cadrul Common Pleas Court din Summit County, în Akron (Ohio). Ulterior, ea a cerut ajutorul experților în drept penal internațional.

The Hill a reamintit că președintele Trump a promovat în mod repetat hidroxiclorochina, care este aprobată de FDA pentru tratatea unor afecțiuni precum artrita reumatoidă și lupusul, ca un tratament potențial pentru coronavirus. FDA a anunțat săptămâna trecută că recomandările președintelui au dus la epuizarea rezervelor acestui medicament în farmaciile din Statele Unite.

În cadrul conferinței de presă de duminică, președintele a recomandat din nou utilizarea medicamentelui pentru tratarea celor infectați cu COVID-19, în ciuda dovezilor limitate privind eficacitatea sa în eforturile împotriva coronavirusului: „Ce aveți de pierdut? Nu îl privesc dintr-un unghi sau din altul. Dar vrem să trecem de această (criză). Dacă funcționează, ar fi păcat dacă nu am fi făcut-o din timp. ”

Potrivit relatărilor presei americane, directorul National Institute of Allergy and Infectious Diseases, Anthony Fauci – care a devenit cea mai cunoscută figură din echipa administrației de la Washington ce se ocupă de gestionarea crizei – s-ar fi contrazis recent cu consilierul comercial al Casei Albe, Peter Navarro, pe marginea promovării hidroxiclorochinei.

Duminică, Fauci a repetat declarația sa anterioară potrivit căreia beneficiile medicamentului rămân în mare parte necunoscute. „Datele sunt într-adevăr, în cel mai bun caz, sugestive. Au existat cazuri care arată că poate exista un efect. Există și altele care arată că nu are niciun efect,” a spus Fauci în emisiunea „Face the Nation” de la postul CBS. „Deci cred că în termeni de știință, nu cred că am putea spune definitiv că funcționează.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te