Ucraina, primele importuri de gaze din Azerbaidjan pe o rută ce trece prin România. Naftogaz, gigantul de petrol și gaze de stat din Ucraina, a semnat primul său acord cu SOCAR din Azerbaidjan.
Importul prevede deocamdată un volum mic de gaze naturale de origine azeră prin ruta Transbalcanică, a anunțat luni compania.
„Pentru prima dată, un transport de testare de gaze este livrat prin ruta Transbalcanică, de-a lungul coridorului Bulgaria-România-Ucraina”, a declarat Naftogaz într-un comunicat pe site-ul său web.
Ucraina, primele importuri de gaze din Azerbaidjan pe ruta Transbalcanică, prin România
Serghi Korețki, CEO al Grupului Naftogaz, cea mai mare companie de gaze de stat din Ucraina, a scris că livrările inițiale se efectuează printr-o rută de testare prin Bulgaria și România până la granița cu Ucraina.
Deși volumul de gaze este în prezent mic, aceasta marchează o realizare strategică semnificativă pentru țară.
„Acesta este un pas important din punct de vedere strategic, care deschide calea pentru o cooperare pe termen lung. Este, de asemenea, un alt exemplu de diversificare a surselor de aprovizionare și de consolidare a securității energetice a Ucrainei”, a remarcat Korețki, potrivit European Pravda.
Penurie de gaze în Ucraina din cauza atacurilor lui Putin
Președintele ucrainean Volodimir Zelenskii a declarat că Ucraina se confruntă cu o penurie de gaze din cauza atacurilor rusești la scară largă asupra infrastructurii sale de gaze.
Ucraina se confruntă cu o serioasă penurie de gaze de la o serie de atacuri devastatoare cu rachete rusești din acest an, care au redus semnificativ producția internă de gaze.
Manipularea „robinetului de gaze rusești” era parte importantă în strategia lui Putin pentru a-și impune interesele în Europa. Unul din motivele pentru care a invadat Ucraina a fost să dețină controlul asupra gazoductelor din această țară, după ce Europa a anunțat o serie de măsuri de a reduce dependența de gaze din Rusia.
Conducta Transbalcanică, care transporta în mod tradițional gaze rusești spre sud, a fost acum inversată pentru a aduce gaze nonrusești spre nord, în Ucraina.
Noul ministru al energiei din Ucraina, Svitlana Grinciuk, a declarat într-un comunicat că ruta este „extrem de importantă” pentru Ucraina, deoarece oferă acces la gaz lichefiat la terminalele GNL grecești și turcești, la gaze din conducte din Azerbaidjan, România și la potențiale gaze offshore bulgare.
România participă la conducta Transbalcanică
Ucraina urmărește cu atenție originea gazelor pentru a preveni livrarea de combustibil rusesc.
„Acesta este gaz azer, este controlat. Vom continua să dezvoltăm cooperarea”, spun experții din industria ucraineană.
Anterior, existau îngrijorări că gazul rusesc ar putea fi prezent în aprovizionarea cu gaze din sud.
Lansarea rutei Transbalcanice este rezultatul acțiunii coordonate între cinci operatori naționali de transport al gazelor naturale - din Grecia, Bulgaria, România, Moldova și Ucraina.
Ruta permite gazelor naturale să circule spre nord de la terminalul GNL Revithoussa din Grecia, prin sud-estul Europei, în Ucraina, ocolind complet canalele de aprovizionare rusești.
Citește și: Avioanele de război NATO, ridicate după un atac rusesc asupra Ucrainei. Apărarea, pregătită de luptă
Ucraina a încetat tranzitarea gazelor rusești către Europa la sfârșitul anului 2024, alegând să nu reînnoiască un acord de lungă durată cu Gazprom.
În urma încetării tranzitului de gaze prin Ucraina, Rusia și-a mărit exporturile de gaze către Europa prin conducta TurkStream.
Citește și: Europa bagă sute de miliarde de dolari în arme din SUA. Uriașe cantități de echipamente militare
În mai 2025, exporturile de gaze rusești prin conducte către Europa au crescut cu 10% față de aprilie, ajungând în medie la 46 de milioane de metri cubi pe zi.
Kievul a subliniat că nu va fi implicat gaz de origine rusă în acest coridor nou activat.
România participă la conducta Transbalcanică. În 2022, două miliarde de metri cubi de la Turkstream au fost trimiși în România prin conducta Transbalcanică.
Din 2023, Moldova primește gaze prin conducta Iași-Chișinău. Ucraina a propus ca fluxul să fie permanent de la sud la nord.
Activarea coridorului este o realizare atât geopolitică, cât și de infrastructură, consolidând suveranitatea energetică a Ucrainei în contextul războiului și al instabilității regionale.