Rușii recrutați forțat la război, despre mobilizare: "Dacă muriți de foame, vor reclama sinuciderea"

DE Daniel Toșa | 27.10.2022 - 09:43
Rușii recrutați forțat la război, despre mobilizare: "Dacă muriți de foame, vor reclama sinuciderea" - FOTO: Profimedia

Într-o mărturie sfâșietoare, publicată de un organ de presă independent de limbă rusă, un operator de moară care ar fi fost recrutat în cadrul mobilizării lui Vladimir Putin detaliază ororile din interiorul barăcilor

SHARE

Un bărbat rus care a luptat împotriva conscripției a explicat realitatea "mobilizării", în care oamenii ar fi fost aruncați în barăci și li s-a spus că moartea în urma unei greve a foamei va fi prezentată ca o sinucidere.

Anton Gnedovets, în vârstă de 20 de ani, este un frezor care a vorbit pentru publicația rusă Medizona despre realitatea deciziei sale de a se opune conscripției.

După ce a fost mobilizat, a fost trimis la Patriot Park și apoi s-a alăturat unei unități militare din Selyatino, un oraș situat la aproximativ 80 de kilometri vest de centrul Moscovei.

Aici a făcut tot posibilul să reziste - nu a ascultat comenzile, a refuzat să îmbrace uniforma și a intrat în greva foamei. Foametea forțată a făcut parte dintr-un efort de a organiza un protest atât împotriva propriei sale recrutări, cât și a războiului din Ucraina.

Citește și: Rusia amenajează spitale subterane, pregătindu-se de un război cu Occidentul

Dar rapoartele susțin că acțiunile sale au căzut au fost în zadar, ofițerii creând un mediu ostil, amenințările cu închisoarea sau cu trimiterea pe front fiind folosite pentru a-i ține în ordine pe recruți.

"Dacă mori de foame, vom presupune că te-ai sinucis"

El a spus că ofițerilor nu le-a păsat de greva foamei: "Au spus că "nu le pasă dacă mori, vom scrie că se presupune că te-ai sinucis"".

"Ofițerii se plimbau, ordonând să-și schimbe hainele. Eu nu am urmat ordinul, am refuzat să îmbrac uniforma militară", a declarat el pentru Mediazona.

Citește și: Rusia amenință direct România, după ce unitatea de elită a SUA a ajuns la Baza Kogălniceanu

Anton ar fi protestat față de "lipsa de sens a războiului din Ucraina".

"M-au amenințat că mă vor băga în închisoare, m-au amenințat că vor chema poliția militară, procuratura. M-au amenințat că mă vor trimite pe linia frontului și că mă vor împușca acolo".

Se pare că protestele sale i-au inspirat și pe alții. "Am fost primul care a protestat", a spus el. "Alți băieți au început să se uite la mine, ceea ce i-a făcut să spună, acest lucru este posibil.

"Ei bine, au încercat să facă presiuni asupra mea cu amenințări, apoi cu violența lor. Un ofițer a fost bătut, aruncat într-un uscător și închis pentru o noapte."

Descriind ororile din cazarmă, el a spus: "Acolo sunt condiții atât de insalubre încât după un duș te simți mai murdar decât înainte", potrivit DailyStar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te