Rusia amenajează spitale subterane, pregătindu-se de un război cu Occidentul

DE Adina Mutăr | Actualizat: 27.10.2022 - 11:56
Bunker-42, o fostă instalație militară secretă sovietică, Moscova/foto: warfare.com

Vladimir Putin se pregătește pentru un război cu Occidentul, dând ordin să se amenejazeze spitale subterane. Totodată a crescut numărul de recruți mult peste cei 300.000 declarați.

SHARE

Subsolurile solide din orașe și buncărele sunt transformate în centre medicale de urgență pentru civili, potrivit unor surse din administrația orașelor rusești, scrie Daily Mirror.

Sursele susțin, de asemenea, că Duma, Camera Inferioară a legislativului rus, va mări  perioada de recrutare de la câteva luni la doi ani și vrea să includă femeile în mobilizare.

Deja primul val de recruți, care trebuia să se oprească la 300.000 a ajuns la 500.000, fiind imposibil pentru societatea civilă să controleze procesul mobilizării.

Președintele rus a ordonat deja un nou nivel de escaladare a conflictului lovind rețeaua de energie a Ucrainei.

De asemenea, intenționează să arunce în aer barajul Kahovka pentru a determina NATO să reacționeze. Detonarea barajului ar putea declanșa inundații devastatoare în sudul țării.

Se crede că forțele Moscovei au minat deja structura înaltă de 30 de metri și vor să "testeze" reacția Occidentului înainte de a o arunca în aer.

O sursă de securitate europeană de rang înalt a declarat pentru Daily Mirror că Rusia a trecut la o escaladare „ce se apropie de pragul pentru o reacție NATO”.

„Rusia știe că se va confrunta cu consecințe serioase dacă va lansa un atac nuclear tactic, așa că testează Occidentul cu atrocități chiar sub acest prag. Barajul, dacă va fi aruncat în aer, va pune la încercare hotărârea occidentală, iar Rusia va continua să forțeze până când va găsi limitele de toleranță ale NATO”, a declarat sursa.

„Dacă Occidentul reacționează, asta ar însemna o confruntare militară cu Rusia și o escaladare serioasă, spre un război total.”

Cu atâtea amenințări cu arme nucleare de către toate părțile, cu potențialul ca un actor irațional să detoneze efectiv o "bombă murdară" și cu riscul ca Occidentul să-l pună pe Putin într-o poziție volatilă, riscul unui atac nuclear tactic este real.

Liderii slabi sunt forțați să părăsească scena

Când Nikita Hrușciov a fost destituit în octombrie 1964, fiul său Serghei ținea un jurnal. 24  de ani mai târziu, când jurnalele au fost publicate, Serghei a vorbit cu Felicity Barringer de la New York Times despre acele zile.

Hrușciov, care avea 70 de ani în 1964, a pus Kremlinul într-o situație jenantă în timpul crizei rachetelor din Cuba, când agresivitatea și fanfaronada sa au fost urmate de retragere. A aflat prima dată despre un complot atunci când o gardă de corp a unui fost membru al Politburo a sunat și l-a avertizat pe Serghei că șeful gărzii de corp, șeful KGB, secretarul partidului comunist și doi membri actuali ai Politburo plănuiau o lovitură de stat.

Nikita Hrușciov nu a crezut, dar a cerut ca prietenul său, președintele Prezidiului Sovietului Suprem, Anastas Mikoian, să fie informat. Mai târziu, la dacha sa de la Marea Neagră, a primit un telefon: Urma să aibă loc o reuniune de urgență la Moscova, iar prezența sa era necesară.

Hrușciov și-a dat brusc seama că văzuse lucruri ciudate - o navă plutind în apropierea plajei sale, gărzi de corp în afara detașamentului său obișnuit.

La reuniunea Politburo, liderii loviturii de stat l-au acuzat de management defectuos, nepotism și lipsă de tact. La o a doua reuniune, și-a acceptat soarta. Agenția oficială de știri Tass a relatat că se retrage din cauza sănătății precare și a vârstei înaintate.

Și-a trăit viața făcând grădinărit, șters din fotografiile istorice, și a murit în 1971. Odată, i-a spus lui Mikoian că ceea ce s-a întâmplat era o dovadă a progresului pe care îl instituise. Ar fi îndrăznit cineva să-i spună lui Stalin să demisioneze? „Nu ar mai fi rămas nimic din noi".

Mai recent, în august 1991, a avut loc tentativa de lovitură de stat împotriva lui Mihail Gorbaciov. Acesta se afla în casa sa de la Marea Neagră când comunicațiile i-au fost întrerupte și a fost arestat.

Țările Pactului de la Varșovia începuseră să se elibereze. KGB-ului și armatei nu le-a plăcut abordarea lui Gorbaciov și au spus că se temeau că Uniunea Sovietică se va destrăma.

Au intrat cu tancurile în Moscova, au ocupat televiziunea de stat și au anunțat că Gorbaciov pleacă din motive de sănătate.

Mulțimi masive s-au adunat pe străzi pentru a se opune loviturii de stat, iar Boris Elțîn, o figură pro-democratică, a urcat pe vârful unui tanc pentru a îndemna la rezistență.

Armata a cedat, KGB-ul a dat înapoi, iar Gorbaciov s-a întors la Moscova. Dar Moscova era acum a lui Elțîn. Câteva luni mai târziu, în ziua de Crăciun, Gorbaciov a demisionat. Elțîn a declarat că Uniunea Sovietică a luat sfârșit. Acum era „din nou Rusia”.

În discursul său de adio, Gorbaciov a spus că se opune "dezmembrării" a ceea ce fusese anterior statul sovietic și a avertizat asupra pericolului care va urma pentru țările care vor fi desprinse.

Șase ani mai târziu, Elțîn a numit un nou șef al brațului intern al serviciilor de informații, un tânăr pe nume Vladimir Putin.

Iar acum Putin se află în fața situației în care, pentru a nu se dovedi slab, va trebuie să nu bată în retragere pe frontul ucrainean.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te