Rușii încep războiul electronic cu NATO. Polonia și coridorul Suwalki, lăsate fără semnal GPS

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.01.2024 - 11:07
Rușii încep războiul electronic cu NATO. Polonia și coridorul Suwalki, lăsate fără semnal GPS - Foto: Profimedia images

Rușii încep războiul electronic cu NATO. Polonia și coridorul Suwalki, lăsate fără semnal GPS. Toate rapoartele și previziunile serviciilor secrete occidentale cu privire la un război declanșat de Rusia asupra NATO, par să devină realitate.

SHARE

Rusia a efectuat teste ale sistemelor sale de război electronic în Regiunea Kaliningrad, rezultând într-o perturbare semnificativă a semnalului GPS în aproape jumătate din teritoriul Poloniei și pe întreaga lungime a Coridorului Suwalki.

Rușii încep războiul electronic cu NATO. Polonia și coridorul Suwalki, lăsate fără semnal GPS

Acest incident a stârnit îngrijorări în cadrul NATO, iar Coridorul Suwalki este considerat punct vulnerabil în flancul estic al alianței.

Presupusele manevre ale Rusiei au fost raportate inițial de presa poloneză și au fost ulterior preluate de sursele media rusești.

Miercuri, Rusia a efectuat teste ale sistemelor de război electronic din Kaliningrad, generând perturbări semnificative în funcționarea semnalului GPS într-o zonă extinsă din Polonia, inclusiv în Coridorul Suwalki.

Aceasta nu este prima dată când astfel de evenimente au avut loc în regiune. În cursul acestei luni, Radio Zet, un portal de știri polonez, a raportat că semnalul GPS a fost din nou blocat în nordul și centrul Poloniei, afectând orașe precum Varșovia, Lodz, Tricity și Olsztyn, potrivit b1tv.

Citește și: Rusia și China pregătesc un război global. Pericol uriaș pentru România. Capcana rusofililor

Rusia începe războiul electronic cu NATO

Presupusul act al Rusiei de a bloca semnalul GPS este văzut ca o acțiune deliberată, ceea ce alimentează tensiunile deja existente în regiune. În trecut, incidente similare au avut loc în estul și sud-estul Finlandei, iar deși nu s-au găsit dovezi concrete privind implicarea Rusiei, acestea au contribuit la exacerbarea tensiunilor bilaterale.

Coridorul Suwalki, o zonă strategică vitală, a devenit subiect de preocupare pentru NATO. Analizele sugerează că Rusia ar putea încerca să anexeze acest coridor pentru a conecta Regiunea Kaliningrad la Belarus. O astfel de mișcare ar separa statele baltice de celelalte țări NATO, crescutând vulnerabilitatea acestora la eventuale agresiuni.

Citește și: NATO, gata de invazia Rusiei. Britanicii trimit 20.000 de militari, nave și avioane de război în UE

Sistemele de război electronic rusești reprezintă o preocupare majoră pentru NATO, deoarece acestea pot inactiva munițiile de mare precizie, ducând la devierea acestora de la țintă din cauza interferențelor radio.

Europa trebuie să se pregătească de război

Occidentul are la dispoziție doi sau trei ani "în cel mai bun caz" pentru a restabili disuasiunea. Acest scenariu care pare să devină din ce în ce mai plauzibil în multe cancelarii europene a fost descris și de Polonia încă de anul trecut. Mai mult, polonezii deja au început să se pregătească pentru un posibil conflict armat cu Rusia.

Fabian Hoffmann, cercetător doctoral de la Oslo Nuclear Project a avertizat că Rusia este "mai aproape de război cu NATO decât își dau seama majoritatea oamenilor".

El a adăugat: "Mai degrabă decât să învingă NATO în mod cuprinzător într-un război terestru prelungit, similar cu ceea ce vedem în Ucraina, doctrina rusă sugerează că Rusia ar încerca să constrângă NATO să se supună, semnalând capacitatea de a provoca pagube din ce în ce mai mari."

Fabian Hoffmann spune că planul lui Putin ar include lovituri cu rază lungă de acțiune împotriva infrastructurii civile critice din țările europene din NATO, la început.

"Mesajul pentru guvernele NATO: Nu veniți în sprijinul aliaților voștri din Europa de Est, dacă nu vreți să vă vedeți populația suferind."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te