NATO, gata de invazia Rusiei. Britanicii trimit 20.000 de militari, nave și avioane de război în UE

DE Daniel Toșa | Actualizat: 15.01.2024 - 12:16
NATO, gata de invazia Rusiei. Britanicii trimit 20.000 de militari, nave și avioane de război în UE - Foto: Profimedia images

NATO, gata de invazia Rusiei. Britanicii trimit 20.000 de militari, nave și avioane de război în UE. Scenariile privind planurile unui atac al Rusiei asupra țărilor NATO vin din tot mai multe surse, iar Europa începe pregătirile pentru a înfrunta armata lui Putin.

SHARE

Ministerul Apărării din Marea Britanie a anunțat luni că va contribui cu aproximativ 20.000 de militari, nave de război și avioane de luptă în cadrul exercițiului NATO Steadfast Defender 24, desfășurat în prima jumătate a acestui an.

NATO, gata de invazia Rusiei. Britanicii trimit 20.000 de militari, nave și avioane de război în UE

Desfășurarea, care marchează cel de-al 75-lea an al alianței NATO, include 16.000 de soldați britanici staționați în Europa de Est din februarie până în iunie.

Grupul de atac pe portavion și avioanele de atac și supraveghere F35B Lightning vor fi, de asemenea, parte a acestui amplu exercițiu NATO.

Anunțul a fost făcut de secretarul apărării, Grant Shapps, care a subliniat importanța acestei desfășurări și contribuția semnificativă a Marii Britanii în asigurarea securității în regiune.

Putin planifică atacul asupra Europei

Tabloidul german Bild informează că Rusia ar putea planifica un atac asupra Europei în iarna 2024 - 2025, în funcție de rezultatele alegerilor prezidențiale din SUA din 2024.

Potrivit unor documente secrete ale armatei germane indică faptul că NATO se pregătește pentru un posibil atac major al Rusiei în flancul estic al alianței.

Citește și: Semnele că Putin pregătește războiul cu NATO. Declarațiile „în oglindă” ca înainte de 24 februarie

Scenariul prezentat în document descrie evoluția conflictului dintre NATO și Rusia, culminând cu desfășurarea a sute de mii de trupe și posibilitatea izbucnirii războiului în vara anului 2025.

Scenariul se încheie la 30 de zile după „ziua X”. Documentul nu oferă detalii despre o posibilă oprire a Rusiei de către NATO.

Citește și: Revenirea lui Trump în fruntea SUA, "în mod clar o amenințare" pentru Europa, avertizează șeful BCE

Generalul David Petraeus, fost director CIA și fost șef al forțelor internaționale din Irak și Afganistan a avertizat Europa să se pregătească întrucât Putin nu se va opri dacă va învinge Ucraina. 

Republica Moldova, următoarea victimă după Ucraina

Republica Moldova ar fi următaorea victimă a lui Putin care are șase minime să reziste mai mult de câteva ore unui asalt rusesc. De asemenea, pe lista lui Putin se află țări precum România, Polonia sau țările Baltice.

Citește și: Rusia mobilizează 1.600.000 de soldați împotriva NATO. Se știe prima țară care îi cade victimă

„Nu ar trebui să ne îndoim că dacă Rusia obține victoria acolo, dacă Putin va reuși să-și îndeplinească obiectivele foarte mari în Ucraina, nu se va opri acolo. Moldova va fi următoare luată în vizor, sau poate unul dintre statele baltice sau altele”, a avertizat Generalul David Petraeus.

„Drum liber” pentru Putin în Europa, în caz că Trump ajunge din nou președinte

Posibila revenire a lui Trump la Casa Albă planează asupra Bruxelles-ului, provocând teamă în rândul diplomaților - mai ales că sondajele de opinie la nivel național din SUA anunță ceea ce va fi probabil o cursă strânsă cu președintele în exercițiu Joe Biden la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Comisarul european Thierry Breton a relatat despre o interacțiune cu Donald Trump în 2020, marți, în care Trump i-a spus președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că SUA nu vor veni niciodată în ajutorul Europei dacă aceasta va fi atacată și că SUA vor "părăsi" NATO.

Potrivit lui Breton, întâlnirea de la Forumul Economic Mondial de la Davos din 2020 a început să se încingă, iar Trump a spus: "Trebuie să înțelegeți că, dacă Europa este atacată, nu vom veni niciodată să vă ajutăm și să vă sprijinim". 

Fostul vicepremier rus cere atacarea NATO: „A sosit momentul pentru un coridor către Kaliningrad”

Dmitri Rogozin, un apropiat de încredere al președintelui rus Vladimir Putin, a provocat Kremlinul la un pas periculos, cerând un atac asupra unei țări NATO pentru a deschide un coridor către regiunea Kaliningrad.

Amenințarea lui Rogozin a fost difuzată pe canalul său de Telegram, după ce acesta a primit poziția de "senator al regiunii Zaporojie" în urma unui atac ucrainean în care a fost rănit, într-un restaurant din Donețk, la sfârșitul anului 2022.

Rogozin a declarat: "A sosit momentul să deschidem un coridor către regiunea Kaliningrad. Vizele și alte permise de la autoritățile străine pentru călătoriile cetățenilor noștri sunt intolerabile."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te