Operațiunea ar consta în atacuri de sabotaj care ar viza separatiștii din estul Ucrainei pe care Rusia îi sprijină din 2014, a declarat un oficial american pentru CNN, citând informațiile obținute de SUA.
Operatorii ruși au pregătire în explozibili și război urban și au fost deja prepoziționați, a susținut oficialul.
Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a făcut aluzie la situație în timpul unui briefing, când a declarat că „Rusia pune bazele pentru a avea opțiunea de a fabrica un pretext pentru o invazie, inclusiv prin activități de sabotaj și operațiuni de informații.”
„Am văzut acastă cartel în 2014. Ei pregătesc din nou acest scenariu. Iar administrația va avea mai multe detalii și vom face o prezentare în următoarele 24 de ore", a spus el.
SUA și aliații săi europeni au avertizat că Rusia pare să pregătească scena pentru o invazie cu o comasare militară masivă la granița cu Ucraina, care include aproximativ 100.000 de soldați. Rusia spune că trupele sale sunt acolo pentru exerciții.
Citește și
„Tigrii lui Arkan” inflamează Bosnia și Herțegovina. ONU trage semnal de alarmă
Kremlin: Nu retragem trupele. NATO „să-şi strângă catrafusele până la nivelul din 1997”
Oficialul care a vorbit cu CNN a spus că Rusia pregătește operațiuni sub steag fals „cu câteva săptămâni înainte de o invazie militară, care ar putea începe între mijlocul lunii ianuarie și jumătatea lunii februarie”.
Vineri, hackeri neidentificați au lansat un atac coordonat care au vizat serverele Guvernului ucrainean, închizând, printre altele, paginile web ale Ministerului de Externe ucrainean și ale ambasadelor din întreaga lume.
Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a indicat că blocul consideră că Rusia este de vină.
Ca răspuns la atac, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că alianța transatlantică va semna un acord de cooperare cu Ucraina în domeniul apărării cibernetice.