Kremlin: Nu retragem trupele. NATO „să-şi strângă catrafusele până la nivelul din 1997”

DE Daniel Toșa | 14.01.2022 - 12:12
Kremlin: Nu retragem trupele. NATO „să-şi strângă catrafusele până la nivelul din 1997”/FOTO: abc.az

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri într-o conferință de presă că Rusia se pregătește pentru orice evoluție a situației, în timp ce așteaptă un răspuns din partea Statelor Unite și NATO cu privire la garanțiile de securitate.

SHARE

„Federația Rusă nu este pregătită să aştepte pentru totdeauna ca SUA şi NATO să răspundă cererilor sale de securitate şi doreşte un răspuns scris detaliat pentru fiecare propunere exprimată la negocieri”, declarat Lavrov.

În cadrul conferinței anuale de presă, șeful diplomației de la Moscova a spus că președintele Vladimir Putin ar putea lua o decizie privind situația de la frontiera cu Ucraina odată ce Moscova va primi un răspuns concret și detaliat privind propunerile și contra-propunerile sale din partea Occidentului.

Totodată, ministrul rus de externe a mai punctat că Moscova are motive să creadă că Statele Unite și NATO ar putea începe să-și consolideze forțele armate în apropierea Rusiei, în următoarele luni, folosind tensiunile de la frontiera cu Ucrainei drept pretext, transmite Reuters.

Citește și: Marian Vanghelie, reținut pentru trafic de influență la achziția de măști FFP2, tarabe și geluri

Lavrov a spus că Rusia dorește ca conflictul privind securitatea în Europa să fie rezolvat prin respect reciproc și echilibru de interese. De asemenea, acesta a mai spus că „Moscova are diverse opțiuni de răspuns dacă Occidentul respinge propunerile de securitate ale Rusiei”.

Serghei Lavrov a descris vineri cererile Moscovei ca NATO să nu-și extindă și să nu desfășoare forțe în Ucraina și în alte țări ex-sovietice ca fiind esențiale pentru progresul eforturilor diplomatice de a dezamorsa tensiunile crescânde asupra Ucrainei.

El a susținut că desfășurarea forțelor și a armelor NATO în apropierea granițelor Rusiei reprezintă o provocare de securitate care trebuie abordată imediat.

„Am rămas fără răbdare”, a spus Lavrov în cadrul conferinței de presă. „Occidentul a fost condus de orgoliu și a exacerbat tensiunile, încălcând obligațiile sale și bunul simț”.

Citește și: Școlile trec în online când 75% din paturile destinate pacienților COVID din județ sunt ocupate

Nici nu se pune problema ca Rusia să ia în discuţie problema „de a readuce trupele în cazarmă”, a insistat Lavrov, adăugând că această solicitare a Washingtonului este „inacceptabilă”, scrie Digi24.

„Deja se cere nu doar retragerea unităţilor militare de la frontiera cu Ucraina, aşa cum în general se exprimă ei (occidentalii), ci retrimiterea lor în cazarmă, aşa cum a declarat în public Wendy Sherman la conferinţa de presă susţinută la finalul discuţiilor purtate luni cu delegaţia condusă de ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, la Geneva”, a afirmat Lavrov.

„Cred că nici nu mai este nevoie să explicăm că astfel de cereri sunt absolut inacceptabile şi, desigur, nici nu le vom examina”, a adăugat şeful diplomaţiei ruse.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te