Liz Throssell, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, a declarat, la o conferință de presă a ONU, că incidentele vizează anumite comunități cu discursuri instigatoare la ură și, în unele cazuri, incită direct la violență.
„Aceste acte, care au avut loc în timpul sărbătorilor religioase weekendul trecut, au inclus grupuri mari de oameni care scandează numele criminalului de război condamnat Ratko Mladici în timpul procesiunilor luminate de torțe sau cântau cântece naționaliste”, a spus oficialul ONU.
Spectrul organizațiilor paramilitare sârbe din timpul războiului din anii 1990, „Lupili cenușii”, Tigrii lui Arkan, „Vulturii albi” (armata iugoslavă), responsabile de multe atrocități interetnice , se face din nou resimțit în zonă, inflamând Balcanii.
Ratko Mladici a fost condamnat de TPI pentru genocid și crime împotriva umanității, printre altele. Numeroase atrocități comise în timpul războiului încă mai sunt investigate: crime comise împotriva populației civile din întreaga Bosnie-Herțegovina, campania lunetiștilor împotriva civililor din Saraievo, luarea ca ostatici a forțelor de menținere a păcii ONU și utilizarea lor ca scuturi umane.
Citește și
Americanii susțin că sunt pregătiți pentru orice scenariu referitor la Rusia și Ucraina
Pentagon: „În cazul unei incursiuni în Ucraina, patru grupuri de luptă sunt în apropierea Rusiei”
Throssell a spus că prin aceste cântece, manifestanții cer preluarea unor zone din fosta Iugoslavie și, într-un incident, indivizii au tras în aer în timp ce treceau pe lângă o moschee.
Actele au avut loc în mai multe locații din entitatea Republica Srpska din Bosnia și Herțegovina, inclusiv Bielina, Priedor, Foca, Gacko, Visegrad, precum și în districtul Brcko și Priboi și Novi Pazar din Serbia.
„Este anul în care vor avea loc alegeri în Serbia în aprilie, iar apoi în octombrie în Bosnia și Herțegovina, unde mediul politic este deja extrem de tensionat”, a spus Throssell.
Oficialul ONU atrage atenția că unele dintre incidente au avut loc în zone în care s-au înregistrat atrocități pe scară largă în timpul războiului din Bosnia și Herțegovina, cum ar fi Prijedor și Foca.
Throssell a avertizat că eșecul de a preveni și sancționa astfel de acte, care alimentează anxietatea extremă, frica și nesiguranța în unele comunități, este un obstacol semnificativ în calea construirii încrederii și reconcilierii.
„Creșterea discursului instigator la ură, negarea genocidului și a altor crime atroce și glorificarea criminalilor de război din Balcanii de Vest evidențiază eșecul de a aborda trecutul în mod cuprinzător”, a spus ea.
Biroul ONU a subliniat că autoritățile din Serbia și Bosnia și Herțegovina trebuie să își respecte obligațiile internaționale în materie de drepturile omului pentru a asigura drepturile la adevăr, dreptate și reparație.
„Le chemam să condamne și să se abțină de la orice susținere a urii naționale, rasiale sau religioase”, a spus Throssell.
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că țara nu va arăta milă față de cei care încalcă pacea, făcând aluzie la un recent incident naționalist din orașul sârb Priboi, din sud-vestul Serbiei, pe care l-a vizitat în urma unor incidente antibosniace.
„Toți cei responsabili pentru cauzarea problemelor vor fi sancționați și trebuie să ne învățăm copiii cum să trăiască împreună”, a spus Vucic.
„Priboi este un test dacă suntem oameni sau nu și nu trebuie să se întâmple ca niște copii să cânte despre împușcarea în moschei”, a spus Vucic, adăugând: „Pentru că ne respectăm bisericile, icoanele și mănăstirile, trebuie să ne respectăm musulmanii. vecini."