Rusia, cu ochii pe „Scutul Mării” din Marea Neagră. Se teme de un atac decisiv asupra Crimeei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 04.04.2025 - 07:48
Nave de război în timpul unui exercițiu Sea Shield în Marea neagră - Foto: Profimedia Images
Nave de război în timpul unui exercițiu Sea Shield în Marea neagră - Foto: Profimedia Images
Rusia, cu ochii pe „Scutul Mării” din România. Se teme de un atac decisiv asupra Crimeei  - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Rusia, cu ochii pe „Scutul Mării” din România. Se teme de un atac decisiv asupra Crimeei - Foto: Profimedia Images (imagine cu rol ilustrativ)
Portul Constanța văzut din avionul militar francez Atlantique 2 - Foto: Profimedia Images
Portul Constanța văzut din avionul militar francez Atlantique 2 - Foto: Profimedia Images

Rusia, cu ochii pe „Scutul Mării” din Marea Neagră. Se teme de un atac decisiv asupra Crimeei. Analiștii militari ruși se tem că exercițiile navale din Marea Neagră sunt o „repetiție” pentru atacarea Crimeei de către Ucraina.

SHARE

Rusia, cu ochii pe „Scutul Mării” din Marea Neagră. Se teme de un atac decisiv asupra Crimeei.

Analiștii militari ruși urmăresc cu îngrijorare exercițiul naval anual Sea Shield (Scutul Mării) ce se desfășoară în România, în timp ce Putin spera că va obține o „victorie” la Marea Neagră, prin acordul intermediat de SUA, care-l favoriza.

La câteva zile după ce s-au ajuns la niște „înțelegeri” Rusia-SUA-Ucraina privind încetarea de facto a ostilităților din Marea Neagră, canalele militare ruse au luat foc, urmărind ambarcațiunile ușoare de atac din cadrul exercițiului care „se îndreaptau spre Crimeea”.

Rusia, cu ochii pe „Scutul Mării” din Marea Neagră

„Deși departe deocamdată, acestea exersează un atac real”, scriu bloggerii militari ruși.

Exercițiile navale vor avea loc până la 11 aprilie în zonele maritime ale Mării Negre, pe Dunăre şi în zona de coastă .

Acestea implică 1.800 de militari români și 500 din 11 țări partenere (Albania, Bulgaria, Canada, Franța, Grecia, Italia, Olanda, Spania, Marea Britanie, SUA și Turcia).

România participă cu 28 de nave maritime și fluviale, două elicoptere, un sistem mobil de rachete, nouă avioane și peste 30 de vehicule militare, notează analiștii militari ruși.

Alte țări trimit patru nave, trei avioane de patrulare maritimă și 20 de vehicule militare. În total, la exercițiu vor lua parte 150 de unități de echipament militar.

Rusia se teme de un atac decisiv asupra Crimeei în urma exercițiului Sea Shield

Exercițiul nu este de amploare, dar este unul concentrat pe „protecția infrastructurii de coastă critice, protecția rutelor maritime și sprijinul pentru operațiuni amfibii”, adică exact ceea ce atacă Rusia.

În conformitate cu Convenţia de la Montreux , doar navele din statele Mării Negre pot participa la exerciţii.

Cel mai îngrijorător pentru Rusia este participarea avioanelor de cercetare/supraveghere, acuzate de nenumărate ori de Kremlin că adună date pentru țintirea unor obiective ale Rusiei.

Citește și: România cere acțiune mai fermă în sprijinul Ucrainei la reuniunea miniștrilor UE din Varșovia

„Etapa activă este în desfășurare de două zile. Miercuri, un RC-135 american și un Atlantique 2 francez zburau pe mare. Joi, un RC-135 britanic, un avion cisternă francez și un  și unATR-72, avion de distanțe scurte, al Turciei, se aflau deasupra Mării Negre. Când va apărea și un E-3F AWACS,  este evident că imediat după aceea va avea loc un atac asupra Crimeei”, scriu bloggerii militari ruși pe canalele Telegram.

Portul Constanța văzut din avionul militar francez Atlantique 2 - Foto: Profimedia Images

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat, la o conferință de presă înaintea reuniunii Consiliului Atlanticului de Nord la nivelul miniștrilor de externe de la Bruxelles, la 3 aprilie, că Rusia e o amenințare pe termen lung.

NATO consideră Rusia o amenințare și după încetarea războiului din Ucraina

Asistența NATO va permite Ucrainei să lupte „atâta timp cât este necesar”, i-a spus secretarul general al NATO, Mark Rutte, secretarului de stat american, Mark Rubio.

La rândul său, Rubio a precizat că SUA vor cere fiecărei țări NATO să-și mărească cheltuielile militare la 5% din PIB.

Citește și: România face legea pe cerul Europei de Est cu 4 escadrile de F-16. Cum stau Ungaria și Bulgaria?

Rutte a declarat că Rusia va continua să reprezinte o amenințare pentru țările Alianței timp de mulți ani, chiar și după un acord de pace cu Ucraina, iar NATO trebuie să planifice cum să-și protejeze teritoriul. 

„Suntem cu adevărat concentrați pe cum să apărăm teritoriul NATO împotriva rușilor, amenințarea noastră pe termen lung, care va exista chiar și după ce, sper, va fi un acord cu Ucraina”.

Rutte a remarcat că țările NATO trebuie să-și mărească bugetul pentru apărare, într-o primă etapă cu 1,5%.

Secretarul general al Alianței a confirmat că Statele Unite transmit că rămân un aliat de încredere în cadrul Alianței. Însuși președintele Trump a vorbit despre Articolul 5, NATO și deplinul său angajament față de acesta, a subliniat Rutte.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te