Rusia, care trimite la moarte ruși în Ucraina, ''şocată" de termenul de evacuare a rușilor din Gaza

DE Daniel Toșa | Actualizat: 09.11.2023 - 15:56
Rusia, care trimite la moarte ruși în Ucraina, ''şocată" de termenul de evacuare al rușilor din Gaza - Foto: Profimedia images

Diplomaţia rusă s-a declarat "şocată" joi de termenul de evacuare spre Egipt a cetăţenilor ruşi blocaţi în Fâşia Gaza, care, potrivit ambasadorului Israelului la Moscova, ar putea dura până la două săptămâni.

SHARE

"Am fost cu adevărat şocaţi ieri (miercuri - n.r.) după ce am auzit o declaraţie a ambasadorului Israelului la Moscova, potrivit căreia armonizarea listelor ruse (pentru evacuare - n.r.) ar putea dura până la două săptămâni", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, în cadrul conferinţei sale de presă săptămânale.

Rusia, care trimite la moarte ruși în Ucraina, "şocată" de termenul de evacuare a rușilor din Gaza

"Este o logică inadmisibilă", a denunţat ea, dând asigurări că, de partea rusă, "totul este pregătit" pentru evacuare prin punctul de trecere de la Rafah sub controlul Egiptului.

"Nu reuşim să înţelegem de ce acest proces nu a fost deblocat, în pofida acţiunilor noastre operaţionale şi respectării tuturor cererilor şi condiţiilor fixate în cadrul măsurilor de securitate", a adăugat ea.

Ambasadorul Israelului la Moscova, Alexander Ben Zvi, a declarat miercuri agenţiei de presă publice ruse TASS că Egiptul a decis să nu lase să iasă decât 600 de persoane pe zi prin terminalul de la Rafah.

Citește și: VIDEO Armata israeliană a intrat „în adâncurile” orașului Gaza. Peste 14.000 ținte Hamas, distruse

"Dacă nu sunt lăsate să treacă decât 600 de persoane pe zi, asta poate dura două săptămâni", a declarat el, referindu-se la evacuarea cetăţenilor ruşi şi precizând că în total circa 7.000 de persoane aşteaptă să fie evacuate din Fâşia Gaza.

Terminalul de la Rafah, controlat de autorităţile egiptene, a fost redeschis la 1 noiembrie pentru a permite evacuarea străinilor şi a celor cu dublă cetăţenie din teritoriul palestinian bombardat de armata israeliană după atacul Hamas de la 7 octombrie de pe teritoriul Israelului.

Citește și: Gruparea Hezbollah amenință că va lovi navele americane din Mediterana cu rachete rusești Yakhont

După trei zile de zile de deschidere în care zeci de răniţi palestinieni şi sute de deţinători de paşapoarte străine au putut părăsi Gaza prin Egipt, Hamas a suspendat evacuarea timp de două zile, dar apoi a autorizat-o din nou, scrie AFP.

România continuă eforturile pentru aducerea românilor din Gaza. Miercuri au fost recuperate 129 de persoane

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis joi că va continua dialogul cu autorităţile israeliene şi egiptene în vederea facilitării evacuării şi a celorlalţi cetăţeni români şi membri de familie aflaţi în Fâşia Gaza, în funcţie de evoluţiile din teren şi de acordul părţilor implicate.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri seara, la revenirea din Egipt, că au fost recuperaţi din Fâşia Gaza 129 de cetăţeni români şi că mai există o sută de solicitări din partea unor români care vor să vină în ţară împreună cu familiile.

"Cred că atât eu cât şi doamna ministru (al Afacerilor Externe - n.r.) am făcut astăzi un gest de normalitate şi, mai mult decât atât, am transmis un semnal foarte clar că statul român nu lasă niciun român în urmă. Astăzi au fost recuperaţi 129 de români, atât români cu cetăţenie română, din România, cât şi români din Republica Moldova.

Următoarea aeronavă cred că va ateriza într-o oră. Deja este o listă de 51 de români. Au mai venit mai multe solicitări, peste o sută de solicitări, ca în perioada următoare să vină în România împreună cu familiile. Vreau să mulţumesc în primul rând doamnei ministru şi echipei sale de la Ministerul de Externe şi instituţiilor statului român implicate în această acţiune de recuperare a românilor din Fâşia Gaza. În toată această perioadă a existat o conlucrare directă între Guvernul României şi preşedintele României", a spus premierul.

Totodată, Marcel Ciolacu a mulţumit statului Israel, Egiptului, Qatarului şi Statelor Unite ale Americii pentru "reuşita" acestei acţiuni. El a menţionat că, în continuare, va funcţiona celula de criză de la Ministerul Externe, până vor fi recuperaţi toţi cetăţenii români din Fâşia Gaza care doresc să vină în România sau Republica Moldova. Marcel Ciolacu a specificat că sunt mult mai mulţi cetăţeni români cu dublă cetăţenie în Fâşia Gaza, dar că Guvernul a făcut demersuri doar în cazul celor care au făcut solicitări pentru a venit în România, potrivit Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te