Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), Rusia ar ataca Moldova pentru a submina coridorul de cereale care trece prin România.
36 de milioane de tone de cereale au fost transportate din portul românesc Constanța de la Marea Neagră în 2023, o cantitate record, din care 40% a fost reprezentată de cereale ucrainene.
Rusia ar ataca Moldova pentru a submina coridorul de cereale care trece prin România
Potrivit ISW, loviturile ucrainene împotriva activelor Flotei ruse a Mării Negre au forțat Marina rusă să retragă unele nave din principala sa bază din Sevastopol, în vestul Crimeei.
Acest lucru a contribuit la eficiența coridorului de cereale din Marea Neagră pentru Ucraina, iar sprijinul internațional pentru acest coridor continuă să crească în pofida retragerii Rusiei din inițiativa privind cerealele din Marea Neagră și în pofida amenințării militare din partea agresorului, subliniază Ukrinform.
Citește și: Tîlvăr: „Republica Moldova este expusă la acţiunile hibride ale Moscovei”
Este posibil ca Kremlinul să instruiască actorii din republica separatistă Transnistria, susținută de Rusia, să creeze condiții pentru o operațiune sub steag fals , ca parte a eforturilor mai largi ale Kremlinului de a destabiliza Moldova.
„Kremlinul ar putea lua în considerare o operațiune sub steag fals în Transnistria ca o modalitate alternativă de a împiedica țările să participe la coridorul ucrainean de cereale, în pofida unei prezențe rusești slăbite în vestul Mării Negre”, a subliniat ISW.
Citește și: Republica Moldova, amenințată direct de Rusia: „Chișinăul depășește toate limitele”
Ukriform amintește că președintele moldovean Maia Sandu a declarat că autoritățile moldovenești doresc ca tensiunile cu Transnistria să se rezolve doar pe cale pașnică și că, dacă Ucraina va câștiga războiul declanșat de Rusia, ar putea exista o oportunitate geopolitică pentru atingerea acestui obiectiv.