Tîlvăr: „Republica Moldova este expusă la acţiunile hibride ale Moscovei”

DE Alin Crișan | Actualizat: 08.01.2024 - 18:27
Tîlvăr: „Republica Moldova este expusă la acţiunile hibride ale Moscovei” - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Republica Moldova este expusă la acţiunile hibride ale Moscovei, a afirmat, luni, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

SHARE

Republica Moldova este expusă la acţiunile hibride ale Moscovei, de aceea România va continua sprijinul său în domeniile în care Chişinăul are cea mai mare nevoie, a afirmat, luni, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Tîlvăr: „Republica Moldova este expusă la acţiunile hibride ale Moscovei”

Angel Tîlvăr, alături de şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, s-a întâlnit cu ministrul Apărării al Marelui Ducat de Luxemburg, Yuriko Backes şi cu şeful luxemburghez al Apărării, generalul Steve Thull, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica", din Cincu, Braşov, informează un comunicat MApN.

Întrevederile au avut loc cu prilejul vizitei pe care oficialii aliaţi au efectuat-o la trupele luxemburgheze din cadrul Grupului de Luptă NATO, dislocat în facilitatea românească de pregătire.

În context, ministrul Tîlvăr a prezentat eforturile multidimensionale depuse de România pentru sprijinul Ucrainei încă din primele zile ale declanşării invaziei ruse, precum şi hotărârea Guvernului de la Bucureşti de a continua acest sprijin.

Citește și: 17 școli închise din cauza vremii. Unde a lovit cel mai tare ciclonul polar

Angel Tîlvăr a subliniat importanţa sprijinirii procesului de instruire a militarilor armatei ucrainene, reliefând, în acest context, importanţa Centrului European de Instruire F-16 inaugurat la Feteşti, la sfârşitul anului trecut, unde se pot pregăti piloţi români, dar şi din ţări aliate şi partenere, inclusiv Ucraina.

În context, cei doi oficiali au analizat modalităţile concrete prin care cele două ţări pot colabora pentru sprijinirea instruirii piloţilor ucraineni în cadrul Centrului.

În ceea ce priveşte stadiul actual al relaţiilor militare bilaterale, ministrul apărării naţionale a mulţumit omologului luxemburghez pentru contribuţia importantă a Marelui Ducat la dezvoltarea Grupului de Luptă de la Cincu, un element important al posturii de descurajare şi apărare din regiunea Mării Negre, aceasta fiind o dovadă a solidarităţii şi unităţii aliate. De asemenea, a fost reiterată invitaţia pentru participarea militarilor luxemburghezi la exerciţiile de instruire găzduite de România.

"România găzduieşte unul dintre cele mai mari contingente luxemburgheze dislocate în afara graniţelor, în ultimii ani, aceasta fiind o dovadă a unei cooperării excelente în cadrul unui proiect esenţial pentru postura aliată de descurajare şi apărare în regiunea Mării Negre. Apreciem relaţia foarte bună de cooperare pe care o avem cu toţi aliaţii care participă la Grupul de Luptă al NATO din ţara noastră - Franţa, Belgia şi Luxemburg. Împreună depunem eforturi pentru dezvoltarea continuă a acestuia, inclusiv a infrastructurii", a spus Angel Tîlvăr, citat în comunicat.

În context, ministrul român a propus omologului său ridicarea substanţială a nivelului colaborării militare, prin încheierea unui acord de cooperare bilaterală, apreciat de către partea luxemburgheză.

"Suntem interesaţi inclusiv de aprofundarea componentei de apărare cibernetică a colaborării noastre bilaterale în domeniul militar, în care Luxemburg are realizări de vârf", a arătat ministrul român.

Generalul Gheorghiţă Vlad a remarcat că prezenţa militarilor luxemburghezi în ţara noastră reprezintă un mesaj foarte important al unităţii statelor NATO în faţa deteriorării situaţiei regionale de securitate.

Citește și: Cum se explică creșterea pensiei cu 112% pentru unii pensionari? Câți ani au muncit?

"În continuare, sunt planificate antrenamente şi exerciţii pentru creşterea capacităţii comune de reacţie, precum şi a interoperabilităţii Grupului de Luptă cu capabilităţi ale Forţelor Terestre Române", a afirmat şeful Statului Major al Apărării din România.

Cei doi miniştri au discutat şi despre importanţa Summit-ului NATO de la Washington, care va avea loc în acest an, Angel Tîlvăr subliniind necesitatea menţinerii unei prezenţe aliate consolidate în regiunea Mării Negre, precum şi importanţa creşterii sprijinului pentru partenerii vulnerabili din zonă, în special a Republicii Moldova. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te