Rusia ameninţă că doboară lângă România patrula NATO franceză, în spaţiul aerian internaţional

DE Florin Budescu | Actualizat: 23.02.2024 - 09:13
Rusia ameninţă că doboară lângă România patrula NATO franceză, în spaţiul aerian internaţional - Foto: Wikimedia/Bernardo Fernandez copado/CC BY 2.0
Rusia ameninţă că doboară lângă România patrula NATO franceză, în spaţiul aerian internaţional - Foto: Profimedia Images

Rusia ameninţă că doboară lângă România patrula NATO franceză, în spaţiul aerian internaţional. Ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, denunţă tentative ruse recente, de preluare a controlului asupra unor misiuni franceze.

SHARE

Rusia ameninţă că doboară lângă România patrula NATO franceză, în spaţiul aerian internaţional. Ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, denunţă tentative ruse recente, de preluare a controlului asupra unor misiuni franceze, de patrulare aeriană şi maritimă.

Lecornu menţionează un incident, care a avut loc în urmă cu o lună, la Marea Neagră.

Rusia ameninţă că doboară lângă România patrula NATO franceză, în spaţiul aerian internaţional

”Aveţi tentative de preluarea controlului de către ruşi a unui număr de patrule ale noastre, în urmă cu o lună. Un sistem rus de control aerian a ameninţat să doboare avioane franceze în Marea Neagră, în timp ce ne aflam într-o zonă internaţională liberă, în care patrulam”, denunţă la radio RTL Sébastien Lecornu.

”Aveţi operaţiuni ruseşti care ameninţă piloţi francezi să le doboare aeronavele”, a continuat el. Este vorba despre misiuni de patrulare aeriene şi maritime, în vederea apărării libertăţii circulaţiei, la mai multe mări de pe glob.

Citeşte şi: Avioane de spionaj trimise din România pregătesc lupta finală între Rusia și Ucraina pentru Crimeea

Sébastien Lecornu a evocat de asemenea o navă de război rusă, care a ancorat la Golful Senei, într-o zonă internaţională, ”ca pentru a intimida Franţa”.

Guvernul francez denunţă de mai multe zile o poziţionare rusă agresivă şi hibridă - adică în mai multe domenii, inclusiv cibernetic -, dezinformări în domeniul energiei şi alimentaţiei, în afară de atacuri militare frontale.

Foto: Profimedia Images

Această poziţie ”este veche, de pe timpul Războiului Rece”, însă ”Rusia se joacă cu nivelurile în privinţa agresivităţii”, a conchis ministrul francez al Apărării.

Citeşte şi: Forțele aeriene germane și spaniole vor patrula flancul estic al NATO, după amenințările Rusiei

El a menţionat un atac cibernetic, vizând o întreprindere franceză în domeniul Apărării, şi anume producţia de armament a acesteia.

Sébastien Lecornu a cerut în weekend o consolidare a măsurilor de securitate împotriva unor ameninţări cu sabotajul şi atacuri cibernetice ruse, care vizează ”în primul rând” Ministerul Apărării pe care-l conduce, într-o notă internă despre existenţa căreia AFP scrie că a aflat marţi, conform News.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te