În 2017, oamenii de știință de pe continent au detectat un nor care conținea izotopul rutenium-106 și care a afectat o serie de țări.
Un studiu recent a urmărit traseul norului până la locul de origine, o zonă din sudul Uralilor, unde se află instalația nucleară Mayak din Rusia.
Această instalație, care producea plutoniu pentru arme nucleare pe timpul URSS, a devenit cunoscută prin dezastrul nuclear de la 29 septembrie 1957, fiind socotit, pe scara INES (scala evenimentelor nucleare internaționale) ca fiind de grad 6. Spre comparație, dezastrul de la Cernobîl a fost catalogat ca grad maxim, 7.
Conform raportului din acest an, este posibil ca materialul să se fi scurs de la o instalație de reprocesare, deși originea sa exactă este „dificil de determinat”.
70 de experți au contribuit la acest raport, publicat în jurnalul Procedurile Academiei Naționale de Științe din SUA (PNAS).
Profesorul Georg Steinhauser de la Universitatea din Hanovra a declarat că „măsurătorile ruteniului radioactiv-106 indică cea mai mare eliberare singulară de radioactivitate de la o instalație civilă de reprocesare”.
În toamna anului 2017, un nor de ruteniu-106 a fost măsurat în „multe țări europene”, cu un nivel maxim de radiații de 176 mili-Becquerels pe metru cub de aer, care era de o sută de ori mai mare decât nivelul total măsurat în Europa după accidentul de la Fukushima, și acesta catalogat pe scara INES ca grad 7.
Chiar dacă a fost cea mai importantă degajare de materiale radioactive de la Fukushima, din 2011, încoace, opinia publică nu a fost informată, iar Rusia nu și-a asumat responsabilitatea.
Recentul accident de la Instalația Mayak s-a stabilit prin măsurători că s-a petrecut la 25 septembrie 2017, în jurul orei 18.
„De data aceasta, a fost o degajare rapidă, care s-a terminat foarte repede”, a precizat profesorul Steinhauser, subliniind că degajările radioactive de la Cernobâl și de la Fukushima au durat zile întregi.
„Am reușit să determinăm că accidentul s-a produs în reprocesarea elementelor de combustibil uzat, într-un stadiu foarte avansat, cu puțin timp înainte de încheierea lanțului de reacții. Chiar dacă în prezent nu există o declarație oficială, avem o idee foarte bună despre ce s-a putut întâmpla. Nivelul de radiații al norului nu a fost suficient de ridicat pentru a dăuna sănătății umane”, a precizat profesorul Steinhauser.