Rusia acuză: Avioanele F-16 fac escală în România înainte să ajungă în Ucraina. Unde vor fi ascunse

DE Adina Mutăr | Actualizat: 12.07.2024 - 08:02
Rusia acuză că avioanele F-16 fac escală în România înainte să ajungă în Ucraina. Unde vor fi ascunse? - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Rusia acuză că avioanele F-16 fac escală în România înainte să ajungă în Ucraina. Unde vor fi ascunse? Expertul militar rus Anatoli Matviciuk a sugerat unde ar putea ascunde forțele armate ucrainene avioanele de luptă americane F-16 care se îndreaptă spre Ucraina.

SHARE

Rusia acuză că avioanele F-16 fac escală în România înainte să ajungă în Ucraina. Unde vor fi ascunse?

Citește și: Rusia amenință România cu „Operațiunea Contele Dracula” împotriva avioanelor F-16 destinate Ucrainei

Matviciuk susține că avioanele vor fi probabil transferate mai întâi în România sau Polonia pentru zboruri de probă ale piloților ucraineni. 

Potrivit analistului, acestea ar putea fi dislocate ulterior în regiunea Ternopil sau în regiunea Lvov, scrie NEWS.ru.

Sursa a menționat că Ucraina a pregătit anterior aerodromuri pentru avioane în Starokostiantiniv, Mirgorod și lângă Poltava, dar acestea au fost distruse de armata rusă.

Rusia acuză: Avioanele F-16 fac escală în România înainte să ajungă în Ucraina. Unde vor fi ascunse

Viktor Kevliuk, expert ucrainean militar la Centrul pentru Strategii de Apărare, a susținut, de asemenea, că Ucraina nu a investit corespunzător în apărare, nimeni nu a pregătit aerodromuri pentru a parca aeronavele în adăposturi protejate.

Este nevoie de echipamente speciale pentru a detecta și doborî dronele de recunoaștere rusești deasupra aerodromurilor.

„Ucraina nu are astfel de echipamente. Există mai multe aerodromuri decât avem sisteme antiaeriene”, a spus Kevliuk.

Adăposturile din beton sunt necesare pentru a proteja aviația staționată la bazele aeriene. Potrivit lui Kevliuk, Ucraina nu le are.

Tocmai lipsa acestor facilități pentru protejarea flotei de avioane F-16 anunțate de un an și lipsa de investiții în adăposturi de beton este considerată de experți militari un semn clar că avioanele de luptă occidentale nu vor staționa în Ucraina.

Acestea vor fi ținute la adăpost în țări vecine, iar Rusia consideră că una dintre aceste țări este România.

Acum, că s-a precizat că principalul obiectiv al acestor avioane va fi protejarea coridorului exportului de grâne în Marea Neagră, suspiciunea că avioanele vor fi staționate în România este și mai mare.

Potrivit Ukrinform, F-16 pe care partenerii le vor preda Ucrainei vor fi depozitate în baze aeriene securizate din străinătate.

Șeful aviației din cadrul Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Sergi Golubțov, a declarat acest lucru într-un interviu acordat postului Radio Svoboda. Numai un număr mic va intra pe piste special amenajate în Ucraina în vederea atacurilor împotriva Rusiei.

În ciuda dezmințirilor autorităților române că ar fi implicate în  livrarea avioanelor F-16 către Ucraina, Kremlinul insistă că România și Moldova sunt elemente-cheie în acest proces.

Canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar atrage atenția că UE a decis să aloce 9 milioane de euro din Fondul European de Pace pentru modernizarea apărării aeriene a Moldovei.

Canalul Telegram/Rybar susține că ajutorul susținut acordat Moldovei arată că țara are un rol important în planurile NATO și că, probabil, avioanele F-16 vor fi amplasate pe aerodromul Mărculești din Moldova, modernizat în ritm rapid „pentru a răspunde eventualelor nevoi ale Forțelor Armate ale Ucrainei, nefiind reconstruit pentru aviația civilă, așa cum era planificat anterior”.

„În plus, România a început construcția unei noi piste militare, amplasată la Baza aeriană 57 Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino (Mihail Kogălniceanu) din județul Constanța din sud-estul țării.”

În urma anunțului secretarului american al Apărării, Antony Blinken, că avioanele F-16 se îndreaptă spre Ucraina, Telegram/Rybar a reacționat sec:

„În realitate, avioane F-16 sunt de mult timp pe teritoriul României și nu va dura mult să zboare spre Ucraina. Cel puțin șase avioane sunt staționate la baza aeriană Fetești, unde au fost pregătiți piloții. Această declarație este făcută în marja summit-ului NATO și este  importantă pentru că, în curând, avioanele de luptă americane vor apărea în zona de operațiuni speciale. Să fim pregătiți.”

Noi arme pentru avioanele F-16 destinate Ucrainei

Expertul rus Matviciuk crede că Forțele Armate ucrainene vor folosi F-16 nu ca forță aeriană, ci ca platformă pentru lansarea rachetelor de croazieră Storm Shadow și Scalp.

Citește și: Olanda confirmă: Avioanele F-16 sunt în drum spre Ucraina. Apărarea Odesei, o prioritate

Ministerul Apărării din Olanda tocmai a anunțat alocarea a 300 de milioane de euro suplimentare pentru achiziționarea de muniție pentru avioanele de luptă F-16, care sunt în drum spre Ucraina.

Potrivit European Pravda, finanțarea suplimentară va completa cele 150 de milioane de euro deja alocate de Olanda pentru armarea F-16 trimise în Ucraina și vor fi procurate direct din industrie.

Citește și: Avioanele F-16 ale Ucrainei vor proteja coridorul grânelor din Marea Neagră. Din ce țară vor decola?

"Cu muniția pe care o vom procura, avioanele F-16 ar putea ajuta la respingerea atacurilor rusești. Agresiunea lui Putin nu cunoaște limite, așa că sprijinul nostru trebuie să continue cu viteza maximă", a comentat Ruben Brekelmans, ministrul olandez al Apărării.

„Procurând această muniție suplimentară pentru avioanele F-16, dorim să trimitem un semnal Moscovei că aliații NATO vor continua să susțină Ucraina.

Rusia nu trebuie să câștige acest război și acest lucru se face și de dragul securității noastre”, a spus el adăugat.

Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te