Rusia a rămas cu petrol în valoare de 500 milioane $ în brațe. Voia să-l vândă în yuani

DE Adina Mutăr | 29.01.2024 - 20:20
Rusia a rămas cu petrol în valoare de 500 milioane $ în brațe. Voia să-l vândă în yuani - Foto: marineinsight.com (imagine cu caracter ilustrativ)

Rusia a rămas cu petrol în valoare de 500 milioane $ în brațe. Voia să-l vândă în yuani. 14 tancuri petroliere încărcate cu 10 milioane de barili de țiței rusesc de calitate Sokol au rămas blocate în largul coastei Coreei de Sud de săptămâni.

SHARE

Rusia a rămas cu petrol în valoare de 500 milioane $ în brațe. Voia să-l vândă în yuani. Această cantitate reprezintă 45 de zile de producție de Sakhalin-1 la rata medie de 220.000 de barili pe zi, odată o afacere profitabilă cu compania americană Exxon Mobil, care a părăsit Rusia după invazia în Ucraina. 

Navele încărcate cu 10 milioane de barili de țiței rusesc Sokol în valoare de peste 500 de milioane de dolari au rămas blocate în jurul portului sud-coreean Yosu,  în condițiile în care sancțiunile americane și neînțelegerile de plată țin cumpărătorii la distanță.

Rusia a rămas cu petrol în valoare de 500 milioane $ în brațe. Voia să-l vândă în yuani

Pentru a economisi costurile de transport, trei supertancuri au devenit un depozit plutitor, acceptând produse de la nave mai mici.

Importatorii de țiței rusesc nu reușesc să se stabilească pentru o monedă cu care să plătească petrolul.

Neînțelegerile de plată între India și Rusia durează de luni de zile: după ce Rusia a avut probleme cu repatrierea stocului său masiv de rupii indiene și a insistat să folosească yuanul chinezesc ca plată pentru petrol, ceea ce New Delhi evită.

Lipsa unui punct comun a început să afecteze comerțul dintre cei doi mari parteneri petrolieri, India îndreptându-se recent către Orientul Mijlociu pentru a-și procura țițeiul, potrivit markets.businessinsider.com.

O sursă a Indian Oil Corp a declarat că nu anticipează să primească țiței de calitate Sokol în termen scurt.

Citește și: VIDEO Explozie urmată de incendiu la un depozit de petrol din Briansk, Rusia, după un atac cu drone

Pe de altă parte, SUA au început să implementeze restricțiile ce urmăresc să reducă comerțul cu energie al Moscovei.

Din octombrie 2023, Trezoreria SUA a sancționat opt ​​nave de marfă care transportau țiței peste limita de preț de 60 de dolari, măsură impusă Rusiei în urma invaziei  în Ucraina.

La mijlocul lunii ianuarie, ministrul indian al Petrolului și gazelor naturale, Hardeep Singh Puri, a recunoscut că sancțiunile occidentale au fost un factor în urmărirea comerțului alternativ.

Citește și: O navă care transporta petrol rusesc, atacată din greșeală de rebelii Houthi. Luată la țintă

„În cazul Rusiei, este o chestiune de plafonare a prețurilor și este, de asemenea, o chestiune a unora dintre transportori, entități care intră sub sancțiunile altora.”

Rusia este foarte dependentă de comerțul său cu energie. În timp ce fluxurile au rămas ridicate, veniturile fiscale ale Moscovei din petrol și gaze au scăzut cu 24% în 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te