Românii pot obține mai ușor cetățenia germană, chiar după 3 ani. Trebuie să respecte unele condiții

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 20.07.2023 - 14:29
Pașaport german Foto: unsplash.com

Românii care muncesc în Germania vor putea mai ușor să-și ia cetățenia statului respectiv, dacă vor acest lucru sau dacă le este mai bine din punct de vedere socio-economic. Guvernul german este pe punctul de a-și revizui în mod major legile care prevăd acest lucru.

SHARE

Cetăţenia germană va fi mult mai ușor de obținut, în curând. Guvernul acestei țări este pe punctul de a-și revizui în mod major legile în acest sens.

Conform proiectului de lege, vor fi modificări semnificative care vor revoluționa procesul pentru cei care vor pașaport german.

Românii pot obține mai ușor cetățenia germană. Trebuie să respecte unele condiții

Una dintre modificările majore propuse este reducerea cerinței minime de rezidență. În prezent, persoanele trebuie să locuiască în Germania timp de cel puțin opt ani înainte de a deveni îndreptățite la cetățenia germană prin rezidență.

Cu toate acestea, această perioadă va fi probabil redusă în conformitate cu noua lege la cinci ani, scrie Ziarul Românesc

 În plus, în anumite circumstanțe, unele persoane ar putea obține cetățenia germană după doar trei ani de rezidență.

Citește și: Românii din Viena primesc 200 de euro pentru chirie. Ce condiții trebuie să îndeplinească

 Această naturalizare discreționară include persoane care au demonstrat realizări educaționale sau profesionale extraordinare, au manifestat un angajament social remarcabil și au abilități lingvistice speciale (nivel C1).

Proiectul prevede că testele de limbă ar trebui să fie mai ușoare și că trebuie eliminată obligația de a susține un test de naturalizare pentru toți străinii care au cel puțin 67 de ani.

Acesta este menit să onoreze realizările de-a lungul vieții așa-numitei generații de lucrători invitați, care nu au avut acces la cursuri de limbă sau alte oferte de integrare în primii câțiva ani ai șederii lor în Germania.

Cu toate acestea, nu numai persoanele în vârstă care au venit în Germania printr-un acord de recrutare ar trebui să beneficieze de simplificări, ci toți membrii acestei grupe de vârstă.

Citește și: Românii au furat alune, ciocolată și balsam de rufe în Germania

În plus, în ceea ce privește certificatul de limbă, ar trebui să existe și un regulament de dificultate pentru tinerii care doresc să se naturalizeze.

În cazuri excepționale justificate – de exemplu pentru că un membru al familiei are nevoie de îngrijire – ar trebui să fie suficient ca persoana în cauză să poată comunica oral în limba germană în viața de zi cu zi fără probleme semnificative.

Tinerii români născuți în Germania nu vor mai fi obligați să aleagă cetățenia

Pe de altă parte, obligația de opțiune pentru copiii străinilor născuți în Germania urmează să fie complet eliminată.

Acest lucru înseamnă că, în calitate de adulți tineri, nu mai trebuie să aleagă între cetățenia germană și cetățenia părinților lor.

 În plus, perioada în care este necesară reședința obișnuită legală a unui părinte pentru ca un copil cu părinți străini să dobândească cetățenia germană prin naștere în Germania se va reduce de la opt la cinci ani.

„Datorită reducerii semnificative a duratei de ședere pentru un părinte, numărul copiilor părinților străini care dobândesc cetățenia germană prin nașterea în Germania va crește”, se arată în proiect.

Din 2019, o clauză notorie care impune „integrarea la condițiile de viață germană” a fost inclusă în legea cetățeniei a țării.

Cerința de integrare a fost concepută ca o modalitate de a bloca cetățenia persoanelor care sunt în dezacord cultural cu Germania, cum ar fi extremiștii religioși sau cei care practică poligamia.

Cu toate acestea, oponenții au spus că formularea vagă înseamnă că lucrătorii de caz de la birourile pentru cetățeni aveau frâu liber să discrimineze solicitanții.

 În noua lege, această clauză a fost eliminată, deși vor exista în continuare mecanisme care să împiedice anumite persoane să se naturalizeze ca germani.

Potrivit proiectului, naturalizarea este exclusă dacă „străinul este căsătorit cu mai mulți soți în același timp sau dacă arată prin comportamentul său că nu acceptă drepturile egale ale bărbaților și femeilor stabilite în Legea fundamentală”.

Dubla naționalitate

De pentru migranții din afara UE, Ministerul de Interne german vrea să permită deținerea de naționalități multiple, ceea ce înseamnă că oamenii nu vor mai fi obligați să aleagă între cetățenia germană și cea actuală.

 O altă modificare semnificativă propusă în legea cetățeniei germane este eliminarea cerinței de a renunța la cetățenia germană atunci când obțineți cetățenia într-o altă țară.

În prezent, persoanele care dobândesc cetățenia în altă parte își pierd automat cetățenia germană, cu excepția cazului în care obțin un permis de păstrare german înainte de naturalizare.

Cu toate acestea, această restricție va fi probabil eliminată, permițând persoanelor să dețină dublă cetățenie și să mențină legături cu Germania și țara lor de origine.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te