România testează un nou sistem Patriot: „Protectorul cerului” de 1.000.000.000 $ devine operațional

DE Daniel Toșa | Actualizat: 14.06.2024 - 09:20
România testează un nou sistem Patriot: „Protectorul cerului” de 1.000.000.000 $ devine operațional - Foto: Profimedia images

România testează un nou sistem Patriot. Un al doilea sistem Patriot achiziționat de România va deveni complet operațional în acest weekend.

SHARE

Ultimele teste sunt realizate în zona Mării Negre, unde se desfășoară un amplu exercițiu de apărare aeriană cu participarea mai multor forțe NATO.

România testează un nou sistem Patriot: „Protectorul cerului” de 1.000.000.000 $ devine operațional

În poligonul de la Capul Midia, se fac pregătiri pentru testarea celei de-a doua baterii Patriot, menită să protejeze flancul estic al NATO. Sistemul Patriot poate neutraliza rachete balistice și de croazieră, drone, precum și aeronave.

Sistemul Patriot include componente esențiale care funcționează în sinergie pentru o apărare eficientă. Radarul detectează și urmărește țintele, oferind date precise pentru intercepție. Stația de control analizează datele radar și coordonează lansarea interceptoarelor. Lansatorul M901 poate lansa rapid și precis interceptoarele și poate fi deplasat cu ușurință pentru a răspunde rapid amenințărilor.

„Este etapa finală a acestui proces de operaționalizare. Ea practic certifică faptul că atât personalul, cât și tehnica sunt capabile să ducă acțiuni de luptă reale”, a explicat Virgil Toșa, comandant sistem Patriot.

Câte sisteme Patriot are România?

România a achiziționat șapte sisteme Patriot, însă doar patru au fost livrate până acum, iar unul singur este complet operațional. Testarea celei de-a doua baterii are loc în contextul în care Ucraina solicită insistent mai multe arme de înaltă precizie pentru a face față atacurilor aeriene ale Rusiei.

„Salut faptul că unii aliați au făcut anunțuri și sunt în curs de a livra mai multe sisteme de apărare aeriană. Printre aceștia se numără Germania, care a anunțat un Patriot în plus față de ceea ce a livrat deja. Și lucrăm cu alți aliați pentru a ne asigura că unii dintre ei livrează aceste sisteme foarte avansate.

Citește și: VIDEO România, liber să dea Ucrainei sistemul de rachete Patriot. Un al doilea devine operațional

Mă aștept ca aliații să facă anunțuri în zilele și săptămânile următoare”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

Armata Română a primit recent și primele șase drone turcești Bayraktar, același model folosit de soldații ucraineni pentru a lovi blindatele rusești imediat după invazie.

De ce se teme Rusia de sistemul de rachete Patriot?

Patriot este un sistem de apărare antiaeriană testat în luptă în serviciul SUA și al țărilor aliate, inclusiv Germania, Grecia, Israel, Japonia, Kuweit, Olanda, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Polonia, Suedia, Qatar, Emiratele Arabe Unite, România, Spania și Taiwan.

Fiecare baterie are o unitate de tragere (patru lansatoare montate/atașate pe fiecare camion, un radar, o unitate de control al focului, generatoare și alte echipamente). 

Citeşte şi: VIDEO România ia în calcul să trimită sistemul Patriot în Ucraina și rachete interceptoare SkyCeptor

Radarul de urmărire cu fascicule fazate pentru interceptare la țintă, sau Patriot (MIM-104), este un sistem de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune, la toate altitudinile și în toate condițiile meteorologice, pentru a contracara rachetele balistice tactice, rachetele de croazieră și aeronavele avansate. Este produs de Raytheon în Massachusetts și Lockheed Martin Missiles și Fire Control în Florida, SUA.

Sistemul radar are o rază de acțiune de până la 100 km, capacitatea de a urmări până la 100 de ținte și poate furniza date de ghidare a rachetelor pentru până la nouă rachete.

Radarul cu rețea fazată AN/MPQ-53 realizează funcții de căutare, detectare a țintelor, urmărire și identificare, urmărire și ghidare a rachetelor și contracarare electronică (ECCM). Radarul este montat pe o remorcă și este controlat automat de calculatorul digital de control al armelor din stația de control al angajamentului prin intermediul unei legături prin cablu.

Stația de control este deservită de trei operatori care utilizează două console și o stație de comunicații cu trei terminale de releu radio. Calculatorul digital de control al armei este situat lângă terminalele de legătură de date VHF.

Stația de control AN/MSQ-104 x este singura stație cu personal în cadrul unei unități de foc Patriot. Stația de control comunică cu stațiile de lansare M901, cu alte baterii Patriot și cu cartierul general de comandă superior.

Stația de lansare M901 transportă, punctează și lansează racheta Patriot. Fiecare lansator are patru rachete. Lansatorul este operat de la distanță prin intermediul unei legături de date de foarte înaltă frecvență (VHF) sau de fibră optică de la stația de control al angajamentului, care furnizează atât datele de pre-lansare a rachetei, cât și semnalul de comandă de tragere.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te