VIDEO România, liber să dea Ucrainei sistemul de rachete Patriot. Un al doilea devine operațional

DE Florin Budescu | Actualizat: 05.06.2024 - 14:05

VIDEO România, liber să dea Ucrainei sistemul de rachete Patriot. Un al doilea devine operațional. Prin executarea tragerilor reale din Poligonul Capu Midia, al doilea sistem Patriot va fi certificat.

SHARE

VIDEO România, liber să dea Ucrainei sistemul de rachete Patriot. Un al doilea devine operațional. Prin executarea tragerilor reale din Poligonul Capu Midia, al doilea sistem Patriot va fi certificat „gata pentru îndeplinirea unei misiuni (mission capable)”.

Exerciţiul Ramstein Legacy 24 (RALY24), din domeniul apărare aeriană şi antirachetă integrată (Integrated Air and Missile Defense - IAMD), a fost deschis la Şcoala de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia.

VIDEO România, liber să dea Ucrainei sistemul de rachete Patriot. Un al doilea devine operațional

România a primit patru sisteme PATRIOT şi a comandat încă trei, într-unul dintre cele mai scumpe programe de achiziţie, de 4 miliarde euro.

Exerciţiul se desfăşoară în perioada 3-14 iunie şi angrenează 1.300 de militari din România şi din nouă state aliate (Cehia, Franţa, Germania, Lituania, Polonia, Portugalia, Slovacia, Turcia, Ungaria).

Aceştia vor opera sisteme de rachete PATRIOT, HAWK, respectiv aeronave F-16, IAR-330, IAR-99, YAK-52 româneşti şi alte echipamente de apărare aeriană cu baza la sol, sisteme de comandă-control, precum şi aeronave militare ale naţiunilor participante, conform monitorulapararii.ro.

Citeşte şi: VIDEO România ia în calcul să trimită sistemul Patriot în Ucraina și rachete interceptoare SkyCeptor

Ramstein Legacy 24, condus de Comandamentul Aerian Aliat (AIRCOM), se desfăşoară în România şi Bulgaria şi urmăreşte antrenarea unei structuri multinaţionale IAMD, într-o operaţiune de apărare a teritoriului şi populaţiei, prin testarea sistemului de comandă-control, avertizarea timpurie aeropurtată şi angajarea prin manevră şi foc (trageri reale sol-aer).

În România, exerciţiul este conectat la platforma naţională de instruire multi-domeniu de nivel operativ-tactic DACIA 24, care se derulează în perioada 13 mai-17 iunie. DACIA 24 urmăreşte antrenarea efectivelor pentru executarea de operaţiuni întrunite, în sprijinul apărării colective.

România ia în considerare transferul de sisteme de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina, după ce Germania a făcut apel la statele membre ale Uniunii Europene și NATO să consolideze apărarea aeriană a Ucrainei.

Citeşte şi: Ciolacu, despre cedarea sistemului Patriot Ucrainei: „Avem rețineri mari”. Care e motivul?

România a semnat un acord de 4 miliarde de dolari, pentru 7 sisteme de rachete Patriot, în anul 2017, în cea mai recentă configurație disponibilă, alături de câteva sute de rachete interceptoare, acesta fiind cel mai mare contract de achiziție de până acum al țării, primul transport fiind livrat în anul 2020.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a spus că ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, are „rețineri mari” în cedarea unui sistem de apărare Patriot Ucrainei. România ar rămâne fără apărare aeriană.

Marcel Ciolacu a menționat că nu a vorbit cu președintele Klaus Iohannis despre acest aspect, după vizita președintelui în Statele Unite ale Americii și că decizia va fi luată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Citeşte şi: Iohannis joacă tare: Ce condiții pune Occidentului ca să cedeze Ucrainei un sistem Patriot?

Președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat faptul că nu poate discuta acest lucru în „spațiul public general”, cum l-a numit, dar că este exclus faptul ca România să rămână fără apărare antiaeriană.

Președintele Iohannis a menționat că, dacă România va ceda un astfel de sistem, țara „trebuie să primească altceva”.

"Nu cred că o dezbatere publică largă este de dorit pe o astfel de speță foarte specializată și care trebuie dusă într-o zonă în care, din păcate, avem un conflict armat”, a declarat şeful statului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te