România, cumpărături de război de peste 20 miliarde $. Flota de avioane F-35, cea mai scumpă, urmează să sosească.
Oficialii Ministerului Apărării Naţionale au declarat că urmează să fie atribuite cel puţin două contracte majore pentru forţele terestre, legate de achiziţionarea de vehicule de luptă pe şenile pentru infanterie şi obuziere autopropulsate.
România, cumpărături de război de peste 20 miliarde $. Flota de avioane F-35, cea mai scumpă
„Pe măsură ce concurența se încinge pentru ambele achiziții majore, numeroși furnizori străini s-au aliniat pentru a-și oferi produsele Bucureștiului”, potrivit defensenews.com..
Informațiile disponibile public sugerează că programul IFV, în baza căruia România va cumpăra până la 298 de vehicule noi, are o valoare de 3 miliarde de euro.
Armata română are de ales între Hanwha Aerospace din Coreea de Sud cu Redback, General Dynamics European Land Systems cu Ascod, germanul Rheinmetall cu Lynx și CV90 fabricat de BAE Systems Hagglunds din Suedia, printre altele.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale a declarat pentru Defense News că procedura de atribuire a contractului de vehicule este în derulare, iar semnarea acestuia este de așteptat să aibă loc în 2024.
În cadrul programului său de achiziție de obuziere, Bucureștiul evaluează în prezent ofertele de achiziție a 54 de obuziere autopropulsate de 155 mm, împreună cu vehicule de sprijin, echipamente și muniție aferente, în cadrul unei achiziții evaluate la aproximativ 4,2 miliarde lei (920 milioane USD).
Printre ofertanți se află Krauss-Maffei Wegmann din Germania cu Panzerhaubitze 2000, Hanwha Aerospace cu K9 Thunder și BMC din Turcia cu T-155 Fırtına.
Citește și: România, oficial în „Coaliția avioanelor F-16” care vor lupta contra Rusiei. Când începe asaltul?
Contractul pentru obuzier este estimat a fi semnat în 2024.
De asemenea, România așteaptă avioanele de luptă F-35. Prețul estimat pentru 32 de avioane este de 6,5 miliarde de dolari.
Bucureștiul își propune să semneze o scrisoare de acceptare în 2024 și are în vedere să comande încă 16 pe termen lung.
Modelul de cheltuieli urmează un proces de „achiziție accelerată”, introdus după invazia Rusiei în Ucraina.
Citește și: General SUA:Rachetele Rusiei lovesc Ucraina trecând prin spațiul aerian românesc. Ridicați avioanele
Accentul se pune pe achizițiile pentru forțele terestre și pentru forțele aeriene.
Ritmul uluitor al cheltuielilor pentru apărare al României a dus deja la unele schimbări organizaționale menite să stimuleze rentabilitatea investiției a țării.
Guvernul a înființat în acest scop Agenția Română de Cooperare Tehnologică și Industrială pentru Securitate și Apărare.
40% din noul buget militar al României va fi alocat pentru cumpărarea de noi arme care să înlocuiască echipamentul de pe vremea sovietică, iar guvernul intenționează să folosească o parte considerabilă din aceste cheltuieli pentru a îmbunătăți capacitățile locale de producție, care au slăbit de ani de zile din cauza administrării proaste și a unei slabe investiții.