Robert Kennedy Jr. vrea să creeze o nouă pandemie globală. Gripa aviară, răspândită la liber la om

DE Daniel Toșa | Actualizat: 07.07.2025 - 12:12
Robert Kennedy Jr. vrea să creeze o nouă pandemie globală. Gripa aviară, răspândită la liber la om - Foto: Profimedia images
Robert Kennedy Jr. vrea să creeze o nouă pandemie globală. Gripa aviară, răspândită la liber la om - Foto: Profimedia images

Un plan federal care vizează răspândirea deliberată a gripei aviare H5N1 în fermele de păsări din SUA provoacă îngrijorare în rândul experților, care avertizează că o astfel de strategie ar putea declanșa o nouă pandemie mondială.

SHARE

Robert F. Kennedy Jr., secretarul Sănătății și Serviciilor Sociale, și Brooke Rollins, secretarul Agriculturii, susțin ideea ca păsările infectate cu virusul H5N1 să nu mai fie sacrificate, ci lăsate să se îmbolnăvească în mod natural.
Obiectivul? Identificarea exemplarelor imune, pentru selecție naturală.

Robert Kennedy Jr. vrea să creeze o nouă pandemie globală. Gripa aviară, răspândită la liber la om

„Procedând astfel, fermierii pot identifica și păstra păsările care sunt imune la virus”, a declarat Kennedy într-un interviu acordat Fox News pe 11 martie.

Ideea a fost criticată dur de un grup de virologi, veterinari și experți în securitate sanitară, care avertizează că o astfel de strategie nu doar că este ineficientă, ci ar putea accelera apariția unei pandemii.

„Cu cât permiteți mai mult timp unui virus să supraviețuiască într-un mediu, cu atât mai mare este șansa ca acesta să muteze și să devină transmisibil la oameni. Acum avem o pandemie”, a explicat Erin Sorrell, virolog la Centrul Johns Hopkins pentru Securitate Sanitară, citat de Live Science.

Trump și Robert Kennedy Jr. - Foto: Profimedia images

Citește și: O pandemie mortală amenință omenirea. De unde vine și cum se răspândește?

Virus cu potențial pandemic

Gripa aviară H5N1 este un subtip înalt patogen al virusului gripei aviare, care provoacă o mortalitate de până la 100% în rândul găinilor domestice.

De la apariția focarelor în SUA în ianuarie 2022, peste 174 de milioane de păsări au fost afectate, conform datelor CDC. Virusul a fost depistat și la mamifere precum urșii polari, focile și ratonii, dar și la vaci de lapte, fiind înregistrate focare în 17 state americane.

CDC susține că riscul actual pentru publicul larg este scăzut, deoarece virusul nu se transmite de la om la om. Totuși, apariția unor cazuri umane izolate în rândul lucrătorilor din ferme ridică semne de întrebare cu privire la evoluția virusului.

Citește și: Alertă de sănătate. Căpușele transmit un virus mortal care „se îngroapă în creierul” omului

Planuri controversate

Într-un document publicat recent, secretarul Agriculturii, Brooke Rollins, a anunțat un plan federal de combatere a răspândirii virusului, care include 500 de milioane de dolari pentru biosecuritatea fermelor, 400 de milioane pentru sprijin financiar acordat fermierilor și 100 de milioane pentru cercetarea vaccinurilor. Totodată, guvernul ia în calcul relaxarea unor reglementări și facilitarea importurilor de ouă.

Cu toate acestea, ideea de a lăsa virusul să se răspândească deliberat a fost reluată și într-un caz concret: Kennedy și Mehmet Oz s-au opus sacrificării a 398 de struți de la o fermă canadiană, susținând că păsările ar putea fi imune. Oz chiar s-a oferit să le adăpostească în propria fermă din Florida pentru studii suplimentare.

Avertismentul experților: „O strategie periculoasă și iresponsabilă”

Autorii articolului publicat în revista Science trag un semnal de alarmă: dacă virusul se răspândește în mod necontrolat, ar putea apărea un „rezervor viral” care ar crește riscul de transmitere la om.

„Sacrificarea rapidă a efectivelor pozitive este esențială pentru limitarea răspândirii virusului într-o fermă”, a declarat Sorrel.

Potrivit experților, gripa aviară ar trebui combătută printr-o strategie robustă de supraveghere, comunicare eficientă între autorități și fermieri, precum și dezvoltarea unor echipe interdisciplinare cu autoritate de intervenție. Dr. Rocio Crespo, specialist în medicina păsărilor, susține că actualele politici ale USDA sunt inutile și lipsite de o abordare integrată și preventivă.

„Se pare că repetăm aceleași strategii fără îmbunătățiri semnificative. Este nevoie de mai multă transparență și colaborare între autorități și industrie”, a afirmat Crespo.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te