O pandemie mortală amenință omenirea. De unde vine și cum se răspândește?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 10.09.2024 - 16:55
O pandemie mortală amenință omenirea. De unde vine și cum se răspândește? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
O pandemie mortală amenință omenirea. De unde vine și cum se răspândește? - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

O pandemie mortală amenință omenirea. De unde vine și cum se răspândește? Sunt întrebări la care com răspunde în acest material. Oamenii de știință au anticipat acest moment.

SHARE

O pandemie mortală amenință omenirea. Oamenii de știință au descoperit această boală într-unul dintre cele mai îndeplărtate locuri de pe planetă. Aceasta are tendința de a se globaliza. 

Cercetătorii sunt în alertă și spun că au preconizat această situație. 

 O pandemie mortală amenință omenirea. De unde vine și cum se răspândește?

Oamenii de știință au documentat oficial virusul gripei aviare înalt patogen (HPAIV) la mai multe specii de păsări și mamifere din cea mai îndepărtată regiune a planetei noastre, Antarctica – un refugiu de gheață niciodată afectat de o tulpină atât de mortală.

Din 2021, clasa H5N1 2.3.4.4b a decimat populațiile de păsări și mamifere sălbatice din întreaga lume, răspândindu-se rapid din Europa până în America de Nord și până în America de Sud.

Citește și: Alertă de sănătate. Căpușele transmit un virus mortal care „se îngroapă în creierul” omului

Evaluarea genetică a virusului sugerează că acum începe să se scurgă în regiunea Antarctică, probabil transportat spre sud de păsările migratoare.

Oamenii de știință s-au temut de mult că acest moment va veni. Speciile iconice din regiune, precum albatroșii și pinguinii, se confruntă cu o criză existențială.

„Antarctica și insulele subantarctice posedă ecosisteme unice care susțin fortărețele populației mai multor specii de mamifere aviare și marine”, scriu autorii lucrării recente, care se bazează pe datele de la British Antarctic Survey (BAS).

„De aceea, focarele de boli cu mortalitate ridicată reprezintă o amenințare substanțială pentru populațiile de păsări marine deja vulnerabile”.

Totul a început pe 17 septembrie 2023, când cercetătorii BAS care lucrau în Insulele Georgia de Sud, la jumătatea distanței dintre Argentina și Antarctica, au observat un petrel uriaș în stare gravă. Abia se putea mișca.

Când pasărea a murit, alte păsări i-au mâncat cadavrul. Pe 8 octombrie, și acestea au început să se zbată. Două zile mai târziu, cercetătorii au înregistrat cel mai mare număr de decese de păsări înregistrat vreodată în rândul păsărilor care nu se reproduc pe insule.

La începutul lunii decembrie, coloniile de elefanți de foc de sud și foci de blană din Antarctica au fost surprinse tușind și luptându-se să respire.

Citește și: Un virus mortal care face ochii să sângereze detectat prima oară în Franța. 40% nu îi supraviețuiesc

Între 8 octombrie și 9 decembrie, cercetătorii au numărat un total de 33 de cadavre de păsări și 17 cadavre de mamifere în opt locații diferite din jurul Insulelor Georgia de Sud. Aproximativ 66% au fost testați pozitiv pentru HPAIV H5N1.

Pe Insulele Falkland din apropiere, care se află mai aproape de Argentina, în regiunea subantarctică, alte două specii de păsări au fost testate pozitiv pentru virus, inclusiv albatroși cu sprâncene neagră și fulmar sudici.

Virusul nu a ajuns încă oficial pe continentul Antarctic, dar unii cercetători care lucrează în peninsula de vest cred că pandemia animală a ajuns deja pe continentul îndepărtat.

În martie 2024, o echipă de oameni de știință internaționali a înaintat un studiu , înainte de evaluarea ”inter pares”, despre cazurile suspectate de H5N1 la pinguinii Adelie și corifonul antarctic „la cea mai sudică latitudine de până acum în Antarctica”.

Ulterior, studiul a fost publicat în Nature Communications .

Între decembrie 2023 și ianuarie 2024, echipa a detectat virusul în două locuri de reproducere din Peninsula Antarctică și coasta de vest a Antarcticii.

Dacă aceste rezultate sunt verificate, Australia rămâne singurul continent fără această tulpină de gripă aviară . Regiunea mai largă a Oceaniei este, de asemenea, liberă de orice răspândire cunoscută.

În America de Sud, pandemia animală în curs s-a dovedit „deosebit de gravă”, explică Banyard și colegii ei, provocând evenimente de mortalitate în masă atât pentru păsări, cât și pentru mamiferele marine.

Spre deosebire de alte părți ale lumii, fauna sălbatică din America de Sud nu a fost expusă la un virus aviar foarte patogen în istoria recentă. Ratele de mortalitate a populației lor din cauza infecției sunt de până la 40% la unele specii.

Tragedia subliniază „impactul ecologic extins al HPAIV și amenințarea continuă pe care o prezintă pentru gazdele naive”, spun autorii .

Pentru unele specii izolate din Antarctica, amenințarea este reală. Foci de blană din Antarctica de pe Insula Păsărilor se confruntă deja cu o scădere severă a populației , iar coloniile de pinguini de pe continent se confruntă cu pierderi catastrofale .

Ultimul lucru de care au nevoie aceste păsări și mamifere este o pandemie care le bate la ușa din față, scrie sciencealert.com.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te