Totul din cauza opoziției Chinei și a Rusiei, care, potrivit noilor reguli, și-au „motivat” veto.
Ceilalți 13 membri ai Consiliului au votat în favoarea noilor sancțiuni economice ca răspuns la testele balistice și nucleare efectuate de Pyongyang. Însă statutul Chinei și al Rusiei de membri permanenți ai Consiliului le conferă dreptul de veto efectiv asupra proiectului de rezoluție.
Votul a avut loc la o zi după ce Coreea de Nord a efectuat o serie de teste cu rachete balistice, inclusiv cu una despre care se crede că este cea mai avansată rachetă balistică intercontinentală (ICBM).
Citește și
„Coridoarele" maritime nu au fost convenite cu Rusia, afirmă un oficial ucrainean
VIDEO Mărturia șocantă a unui elev care a scăpat din școala morții din Texas: Este timpul să muriți
Sancțiunile preconizate în proiectul de text ar fi vizat tutunul și înlocuitorii de tutun prelucrați în Coreea de Nord, precum și combustibilii minerali, uleiurile minerale și produsele de distilare a acestora și avertiza asupra unor măsuri semnificative suplimentare în cazul unei noi lansări de rachete balistice intercontinentale sau a unui test nuclear".
Coreea de Nord a lansat 17 rachete de la începutul acestui an, încălcând rezoluțiile existente ale Consiliului de Securitate al ONU. SUA și aliații săi au avertizat că se pregătește, de asemenea, pentru un test nuclear, care ar fi primul test al Nordului din 2017.
Explicându-și veto-ul, China a declarat că este de părere că „dialogul și negocierile sunt singura cale viabilă de a rezolva problema".
La fel Rusia, care a citat „ineficiența și lipsa de umanitate a presiunii sancțiunilor asupra Pyongyangului".