Regele drogurilor columbiene, urmașul celui mai rău cartel de stupefiante, după Escobar, găsit mort

DE Daniel Toșa | Actualizat: 02.03.2023 - 14:37
Regele drogurilor columbiene, un urmaș celui mai rău cartel de stupefiante, după Escobar, găsit mort - FOTO: evtv.co

Regele drogurilor columbiene, un urmaș celui mai rău cartel de stupefiante, după Escobar, găsit mort. Unul dintre presupuşii moştenitori ai lui "Otoniel", şeful celui mai puternic cartel de droguri din Columbia, a fost descoperit mort miercuri în nord-vestul ţării.

SHARE

"Am găsit un corp căruia i-am luat amprentele digitale", a declarat colonelul Oscar Cortes într-o înregistrare video transmisă media.

Descoperit pe un drum, cadavrul a fost identificat ca fiind al lui Wilmar Antonio Quiroz, alias "Siopas", numărul doi al AGC (Autodefensas Gaitanistas de Colombia), de asemenea cunoscut sub numele de Clanul Golfului, a adăugat acest responsabil.

Regele drogurilor columbiene, un urmaș celui mai rău cartel de stupefiante, după Escobar, găsit mort

"Siopas" şi alţi doi presupuşi criminali, "Chiquito Malo" şi "Gonzalito", sunt consideraţi de autorităţile columbiene ca succesorii lui Dairo Antonio Usuga, alias "Otoniel", şeful Clanului Golfului extrădat în Statele Unite anul trecut.

Poliţia columbiană oferea o recompensă de 1,2 milioane de dolari pentru orice informaţie care permite localizarea vreunuia din aceşti trei lideri.

Colonelul Cortes nu a precizat cauza morţii lui "Siopas", al cărui cadavru a fost găsit la trei kilometri de oraşul Dabeiba, fieful istoric al clanului. "Anchetăm asupra mobilului crimei", a declarat el.

Citește și: VIDEO Aeronava „Ziua judecății de apoi” în Europa. Poate porni un război nuclear dacă ordonă Biden

Caracatița "Siopas"

Potrivit acestuia, "Siopas" a condus toate operaţiunile clanului din departamentul Choco (vest) şi litoralul columbian la Oceanul Pacific. În aceste regiuni, AGC, care are aproximativ 3.000 de membri, se află într-o rivalitate sângeroasă cu Armata de Eliberare Naţională (ELN) pentru controlul rutelor traficului de droguri, potrivit autorităţilor.

"Otoniel", fostul şef al organizaţiei, a pledat în ianuarie, în faţa unui tribunal din New York, vinovat de trafic internaţional de cocaină. El îşi va cunoaşte pedeapsa în iulie şi riscă închisoarea pe viaţă.

Citește și: Turcii construiesc un km de galerie de metrou mult mai scump la Cluj ca la București. Cum se explică

Extrădarea sa în mai 2022, şapte luni după arestarea sa în Columbia, a fost urmată de o campanie sângeroasă de asasinate împotriva poliţiştilor din ţara sa. Dar după alegerea la conducerea Columbiei a preşedintelui de stânga Gustavo Petro, favorabil negocierilor cu mai multe grupuri armate, "Otoniel" a cerut bandei sale în august 2022 să pună capăt acestui val de crime.

De atunci, liderii AGC căută să beneficieze de politica aşa-zisă de "pace totală" a preşedintelui Petro, vizând găsirea unui compromis între guvern şi diferitele organizaţii armate, potrivit evtv.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te