Reacția Rusiei la acuzațiile României privind amestecul în alegerile din Moldova: „Propaganda UE”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 22.10.2024 - 08:52
Reacția Rusiei la acuzațiile României privind amestecul în alegerile din Moldova: „Propaganda UE” - Foto: Profimedia images
Reacția Rusiei la acuzațiile României privind amestecul în alegerile din Moldova: „Propaganda UE” - Foto: Profimedia images

Reacția Rusiei la acuzațiile României privind amestecul în alegerile din Moldova. Rusia neagă vehement implicarea în alegerile din Republica Moldova, acuzând la rândul său atât România cât și Occidentul de ingerințe și manipulare în procesul electoral.

SHARE

Rusia a reacționat ferm luni seară, după ce România și Republica Moldova au acuzat-o de amestec în alegerile și referendumul constituțional de la Chișinău.

Reacția Rusiei la acuzațiile României privind amestecul în alegerile din Moldova: „Propaganda UE”

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a respins acuzațiile și a criticat Occidentul pentru ceea ce ea a numit "intervenții deschise" în procesul electoral moldovenesc.

„Au acuzat fără dovezi țara noastră că se amestecă în treburile interne ale Moldovei și că încearcă să influențeze exprimarea voinței cetățenilor săi, în timp ce Occidentul s-a amestecat deschis în acest proces electoral", a declarat Zaharova, citată de Agerpres.

Oficialul rus a subliniat că „politicienii din țările membre UE au făcut propagandă deschisă în sprijinul actualului guvern moldovenesc și al proiectului său european".

Zaharova a mai criticat decizia guvernului de la Chișinău de a deschide doar două secții de votare în Rusia, în timp ce în Statele Unite și Europa Occidentală au fost autorizate aproximativ 200.

Citește și: Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu a obținut 41%. Referendumul pentru Europa a trecut

Potrivit acesteia, această măsură a fost parte dintr-o campanie anti-rusă și a contribuit la rezultatele dezamăgitoare pentru susținătorii Rusiei.

„Proiectul de integrare în UE nu a primit un sprijin fără echivoc din partea majorității cetățenilor moldoveni", a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Citește și: Kremlinul pune „tunurile” pe Moldova. „Referendumul a fost fraudat. Rușii au fost persecutați”

MAE acuză: „O toxicitate fără precedent”

Ministerul Afacerilor Externe de la București a emis, la rândul său, o reacție dură, acuzând Rusia de „ingerințe masive, sistematice, de o anvergură și toxicitate fără precedent” în alegerile din Republica Moldova

. MAE a salutat însă rezultatele pro-europene ale scrutinului, care demonstrează atașamentul cetățenilor moldoveni față de viitorul european al țării.

„Intrarea în turul doi al alegerilor, cu un scor solid, a președintei Maia Sandu și rezultatul pro-UE al referendumului constituțional arată voința cetățenilor de a susține parcursul european democratic al Republicii Moldova", se arată în comunicatul MAE de la București.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te