Kremlinul pune „tunurile” pe Moldova. „Referendumul a fost fraudat. Rușii au fost persecutați”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.10.2024 - 14:20
Kremlinul pune „tunurile” pe Moldova. „Referendumul a fost fraudat. Rușii au fost persecutați” - Foto: Profimedia images
Kremlinul pune „tunurile” pe Moldova. „Referendumul a fost fraudat. Rușii au fost persecutați” - Foto: Profimedia images

Kremlinul pune „tunurile” pe Moldova.Alegerile din Republica Moldova și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană au fost criticate de Kremlin, care a declarat că procesul electoral nu a fost liber și că rezultatele în favoarea Maiei Sandu și a UE sunt „greu de explicat”

SHARE

Kremlinul a criticat luni, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, alegerile recente din Republica Moldova, susținând că acestea nu au fost libere și că rezultatele prezintă o creștere „greu de explicat” a numărului de voturi pentru președinta Maia Sandu și orientarea pro-Uniunea Europeană.

Kremlinul pune „tunurile” pe Moldova. „Referendumul a fost fraudat. Rușii au fost persecutați”

„Ceea ce vedem este o rată de creștere greu de explicat din punct de vedere mecanic a numărului voturilor în favoarea lui Sandu și a numărului acelor participanți la referendum care au favorizat orientarea pro-UE”, a declarat Peskov, citat de Reuters și AFP.

Conform rezultatelor preliminare aproape finale, o majoritate de 50,37% a votat „da” la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Aceste cifre au fost prezentate luni, la o zi după ce Maia Sandu a acuzat ingerințe externe în procesul electoral, pe care le-a descris drept „fără precedent”.

Peskov a descris campania electorală drept „neliberă”, acuzând autoritățile moldovenești că au restricționat opoziția și i-au împiedicat pe candidații adversari să desfășoare o campanie corectă.

Citește și: Moldova își decide viitorul. 50,05% împotriva UE la referendum. Maia Sandu, în turul II

„Au fost persecutați, au fost aruncați în închisori, au fost interogați, nu li s-a permis să intre în țară, media au fost închise, resursele de internet au fost blocate și așa mai departe”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

În replică, președinta Maia Sandu a afirmat, într-o adresare către cetățeni, că există „dovezi clare” privind tentativa unor grupuri criminale de a influența alegerile. Potrivit acesteia, 300.000 de voturi ar fi fost vizate de aceste grupuri, care au colaborat cu „forțe ostile intereselor naționale ale Republicii Moldova”.

Dmitri Peskov a răspuns acuzațiilor, cerându-i Maiei Sandu să ofere dovezi pentru aceste afirmații. „Dacă spune că nu a primit voturi din cauza anumitor grupuri criminale trebuie să prezinte dovezi”, a spus el.

Citește și: Alegeri în Republica Moldova: Maia Sandu a obținut 41%. Referendumul pentru Europa a trecut

„Și ar fi frumos ca doamna Sandu să explice numărul atât de mare de voci care sunt în disensiune cu linia ei. Este vorba tot de bande criminale? Sau vrea să spună că cetățenii moldoveni care nu o susțin sunt asociați cu bande criminale? Există multe nuanțe aici”, a concluzionat Peskov.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te